Školení počítače Excel http://www.pslib.cz/pe/skola/dpml/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
MS OFFICE EXCEL 2007,2010 Vypracovali: Kolaříková Veronika
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Prostředí tabulkového kalkulátoru, základní operace Vypracoval : Mgr. Zdeněk Hrdina Projekt Anglicky.
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Informační a komunikační technologie
X EXEL.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Pro Nekonečno – RC Palouček
IT začátečníci - Word Modul 3.
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Excel – editace ( formát ) buněk
MICROSOFT EXCEL 2..
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
TEXTOVÝ EDITOR.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
Word – Struktura dokumentu
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Excel– Zásady Ing. Bohumil Bareš.
Power Point– popis prostředí
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Excel – editace a formát tabulky Ing. Bohumil Bareš.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Školení Excel – základní jednoduché funkce Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme.
Úprava řádků sloupců a listů Nejprve si musíme otevřít Excel např. přes START/PROGRAMY/MICROSOFT EXCEL. Vytvořila jsem si tabulku pro strukturu mezd zaměstnanců.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Úvod Excel – tabulkový procesor. Řádek vzorců – zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Označená aktivní buňka Pozice aktivní buňky.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 4.
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Digitální učební materiál
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP CZ.1.07
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Školení počítače Excel http://www.pslib.cz/pe/skola/dpml/

Microsoft Excel Základní nastavení: Základní nastavení je stejné jako u programu Word (drobné změny budou zmíněny): * panel nabídek a panel nástrojů * vzhled stránky * nastavení tiskárny * automatické opravy * kopírování, vyjmutí, vkládání * najít a nahradit * záhlaví a zápatí

Microsoft Excel Základní struktura: * sešit (název souboru) přípona Excel 2003 dokument auto.xls šablona auto.xlt dokument 2007 auto.xlsx šablona 2007 auto.xltx * list v každém sešit může být určitý počet listů * buňka „políčko“ tabulky, každá buňka má svoji adresu – písmeno sloupce a číslo řádku (např. B5)

Název souboru - sešit Řádek vzorců Označení řádků - čísla Označení sloupců - písmena Adresa buňky - C5 Aktivní list – List 1 Přechod na jiný list Název listu

Práce s listem Standardní počet listů (po každém otevření nového sešitu): Panel nabídek: nástroje  možnost  obecné Přidat list: Panel nabídek: vložit list Klik pravým tlačítkem na stávající List: vložit  list Přejmenovat list: Klik pravým tlačítkem na stávající List: přejmenovat Dvojitý klik levým tlačítkem Přesunout list: Klik pravým tlačítkem na stávající List: přesunout Kliknout a držet levé tlačítko a přesunout Kopírovat list: Klik pravým tlačítkem na stávající List: kopírovat Kliknout a držet levé tlačítko + CTRL a kopírovat

Práce s listem Mazání listu Klik pravým tlačítkem na stávající List: odebrat Pozor, tato operace je nevratná

Práce s buňkou - popis Obsah buňky v řádku vzorců (obsah nemusí být stejný) Pravý dolní roh buňky Plocha buňky Okraj buňky

Práce s buňkou Jestliže v buňce bliká kurzor, je buňka aktivní a většina dalších funkcí je blokována. Po ukončení zápisu je třeba vždy potvrdit klávesou Enter. Každá buňka má jednoznačnou adresu. Je proto rozdíl mezi : * odstranit buňku * vymazat obsah Označení oblasti (např. pro kopírování): najet myší na plochu buňky (ne na okraje), držet levé tlačítko a vytvořit libovolnou oblast. Pojmenování oblasti (např. pro tabulku): 1. Označení oblasti 2. Panel nabídek: Vložit  Název  Definovat

Práce s buňkou Přidat buňku: Panel nabídek: vložit  buňky Klik pravým tlačítkem na určené místi listu: vložit buňky Odstranit buňku: Panel nabídek: úpravy  odstranit  buňky Klik pravým tlačítkem na danou buňku: odstranit buňky

Práce s buňkou Přesunout buňku: Panel nabídek: úpravy  vyjmout úpravy  vložit Klávesy: CTRL X CTRL V myš najet na okraj buňky a přetáhnout na požadované místo Kopírovat buňku: Panel nabídek: úpravy  kopírovat Klávesy: CTRL C myš najet na okraj buňky a stisknout CTRL přetáhnout na požadované místo

Práce s buňkou Kopírovat buňku do několika řádků: Klávesnice: označení sloupce, kopírovaná buňka musí být jako první klávesová zkratka CTRL D myš: najet myší na pravý dolní okraj, držet levé tlačítko a táhnout myš v požadovaném sloupci Kopírovat buňku do několika sloupců: Klávesnice: označení řádku, kopírovaná buňka musí být jako první klávesová zkratka CTRL R myš: najet myší na pravý dolní okraj, držet levé tlačítko a táhnout myš v požadovaném řádku

Formát buňky 1. Excel určuje automaticky formát buňky Při změně obsahu buňky si automaticky opraví i formát. Pokud nemáte speciální požadavky používejte automatický formát. 2. Ručně nastavený formát buňky Formát zůstává i po vymazání obsahu

Podmíněné formátování Používá se v tabulkách s výpočty, formátování je dáno výslednou hodnotou matematické operace nebo funkce. Panel nabídek: Formát  Podmíněné formátování

Řady 1. Základní číslovky 2. Řadové číslovky 3. Nečíselné řady - jednoduchá posloupnost v buňkách (1, 2, 3, …) - obecná lineární posloupnost (lichá čísla, …) - obecné řady (kvadratická, …) 2. Řadové číslovky - jednoduchá posloupnost v buňkách (1., 2., 3., …) 3. Nečíselné řady - dny, datum, měsíce - obecné nečíselné řady (seznamy)

Práce s řádkem (sloupcem) Nastavení šířky jednoho sloupce (výšky řádku): Panel nabídek: Formát  sloupec (řádek) myší: nastavit myš mezi dva sloupce (řádky) na pravítku a táhnout myší na požadovanou vzdálenost Nastavení šířky několika sloupců (výšky několika řádků): myší: na pravítku označit jednotlivé sloupce (řádky) nastavit myš mezi dva libovolné sloupce (řádky) na pravítku a táhnout myší na požadovanou vzdálenost

Vzhled stránky Možnost nastavit rozsah tisku (zejména u větších tabulek) Upravit na 100% - tisk bude stejný jako zobrazený obsah Upravit na x % - dojde ke zmenšení listu při tisku Přizpůsobit na … Tisk se přizpůsobí na požadovaný počet listů (tabulka se zmenší automaticky tak, aby byla splněna podmínka)

Vzhled stránky Možnost nastavit oblast tisku (nejlépe označit myší) Opakování řádků (sloupců) velkých tabulek - hlavičky tabulek (označit myší) Pořadí tisku (pro více stránek tisku)

Odkazy Odkazy se používají při využití matematických operací a vzorců pro výpočty v buňce. Doporučení: Pro výpočty a funkce používejte vždy odkazy. Výrazně si zrychlíte práci Relativní odkaz:

Odkazy Práce s odkazem: Absolutní odkaz: Práce s odkazem: * vytvoření absolutního odkazu (využití klávesy F4) * kopírování a přesun odkazu * kopírování odkazu do sloupců (řádků) * odstranění (vymazání) buňky, na kterou směřuje odkaz

Odkazy mezi listy (sešity) Postup: 1. Napíšeme = na místo, na kterém má být odkaz. Buňku necháme aktivní 2. Přejdeme na buňku v listu (sešitu), na kterém je požadovaný odkaz a potvrdíme klávesou Enter 3. Zápis odkazu mezi listy: =nazev_listu!adresa_bunky

Využití odkazů Relativní odkaz: * matematické výpočty a funkce, ve kterých se vyskytují proměnné * přesuny – odkaz se nemění * kopírování – odkazy se mění Absolutní odkaz: * odkaz se nemění ani při kopírování, ani při přesouvání * vhodné pro konstanty v tabulkách