Stanovení úrovně vybraných herních dovedností v tchoukballe jako základní předpoklad jejich kultivace Ladislav Bláha KTV PF UJEP, Ústí nad Labem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeložený materiál ISF Základním záměrem této prezentace je správné pochopení principů a mechanik – filozofie postavení při posuzování hry na metách. Základním.
Advertisements

Základní pohybový systém
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Podstata ofenzivního pojetí herního výkonu
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
ÚMYSLNÁ HRA RUKOU Pravidlo 12
Kvalitativní výzkum.
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
F.R.F mit Vocet - Profesoři Branka Del Petra z Líbejprdelnic na 1:0 Vysvětlivky: Pohyb hráče F.R.F Pohyb hráče Profesorů Pohyb hráče F.R.F s míčem Pohyb.
R2R2 R1R1 Základní pohybový systém nejkratší cestou, pokud je to možné, pokračovat přímo za branku nebát se být více v hřišti SPRÁVNĚ Schéma.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Hodnocení činností v Tv a sportu 1.Testováním a měřením. 2.Posuzováním. Motorický test je standardizovaný postup (zkouška), jehož obsahem je pohybová činnost.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Informace o posunu věkové hranice pro hru tělem v žákovských kategoriích Od roku 2005 platí směrnice ČSLH omezující hru tělem pro kategorii žáků 5. tříd.
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Týmový herní výkon (THV)
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Systematika fotbalu.
Herní činnosti jednotlivce
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
SOFTBALL 1.
Řídící činnost učitele/trenéra
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
VOLEJBAL 1.
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Propozice volné střelecké soutěže
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Aktuální formy a metody sportovních her np105, nk105 Mgr. Tomáš Pětivlas PhDÚnor 2007.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.
Starty Účelem startu je zajistit podmínky pro maximálně rychlé zahájení běhu Obr.11.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_12 TÉMA:
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Šestá lekce – přihrávání a uvolňování bez míče (základy součinnosti v útoku) (90 minut – interpretace.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Tchoukball Click.
I. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Čtvrtá lekce – střelba z místa a střelba v pohybu (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento projekt.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Charakteristika linie jízdy a výkonnost Autoři: Jörg Spörri, Josef Kröll, Ch. Schiefmüller, Erich Müler 2010 International Congress on Science and Skiing.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Moderní úderová technika
Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
II. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Hodina pohybu navíc - Ragby
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
TENIS.
Systematika basketbalu
HERNÍ VÝKON V BASKETBALE
Základy součinnosti v útoku s využitím herních činností jednotlivce
Metodicko – organizační normy
UBM postupný útok.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Možné oblasti použití a potenciál…
Test lyžařských dovedností
Transkript prezentace:

Stanovení úrovně vybraných herních dovedností v tchoukballe jako základní předpoklad jejich kultivace Ladislav Bláha KTV PF UJEP, Ústí nad Labem

Připravovaný projekt výuky tchoukballu u dětí Analyzovat okruh pohybových dovedností „vzorového dětského začátečníka“ Stanovit úroveň kýženého osvojení vybraných dovedností bez ohledu na věk Doporučení pro tvorbu programů – odpovídající postupy atd.

Zvýšení herního výkonu Motivováno úsilím překonat soupeře rozdílem vstřelených branek, získaných bodů apod. Motivováno touhou získat uspokojení ze zdárně realizovaných pohybových činností Prezentace družstva – technicko taktická vyspělost

Co je to herní výkon? „jakýkoli pohybový akt nebo složitější pohybový celek, který se váže k řešení specifického konkrétního úkolu, je výsledkem učení, praxe a získaných zkušeností a představuje relativně trvalou změnu chování a jednání“ (Dobrý, Semiginovský, 1988, s. 8). Jsou pozorovatelné v komplexním výkonu a mohou být indikátorem pro učícího se (Singer, 1985, Teipel, 1988). SUMA HERNÍCH DOVEDNOSTÍ

Zisk bodu pro útočníky x obránce Ú – správně odražený míč dopadne na hřiště vně zakázané zóny O – Útočník nezasáhne konstrukci a míč směřuje mimo hřiště O – Útočník zasáhne konstrukci tak, že míč se odrazí mimo hřiště nebo do zakázané zóny O – Odražený míč zasáhne střílejícího útočníka O – Střílející hráč dopadne na konstrukci a ovlivní její polohu

„Střelba“ Jeden z intenzívně sledovaných ukazatelů úrovně herního výkonu Charakteristická herní činnost pro většinu invazních her

„Střelba“ Poukázat na tvorbu žádoucí koncepce kultivace těchto dovedností Příspěvek je také orientován na postižení znaků střeleckých pokusů začátečníků x nejlepších hráčů Evropy

Struktura a návaznost herních činností jednotlivce PŘIHRÁVKA ZPRACOVÁNÍ MÍČE STŘELBA ZPRACOVÁNÍ MÍČE PO STŘELBĚ VEDENÍ MÍČE VÝBĚR OBR. PROSTORU VÝBĚR MÍSTA ZAUJÍMÁNÍ OBR. POSTAVENÍ

Specifika střelby v tchoukballe Přiblížení se ke konstrukci z optimálního úhlu a vzdálenosti Využití principu „odrazu v zrcadle“+ pozor na chyby Využít momentu překvapení a zaútočit na méně bráněnou konstrukci za použití přesných, rychlých přihrávek a bezchybného chycení míče ! Konstrukce je prostředníkem na cestě k cíli!

Technika uplatňovaných střeleckých pokusů u pokročilých Střelba jednoruč vrchním obloukem Střelba obouruč vrchním obloukem Střelba jednoruč spodním obloukem Střelba po vedení napjaté paže obloukem ve výšce boků až ramen Manipulace s míčem při vrchem nebo spodem vedeném oblouku

Střelba jednoruč spodním obloukem Použití zejména při vedení útoku podél základní čáry Zahrává se obvykle rukou na straně základní čáry Míč je odehrán nižší rychlostí, je mu udělena rotace tak, aby se snášel obloukem podél základní čáry Využívá se také při pomalém přechodu obránců podél hranic zakázané zóny

Charakteristické znaky ÚHČJ – „Střelby“ Snaha o prudce vedenou střelbu. Střelba vedena z velké dálky – riziko nezasažení konstrukce. Obránce po přijetí míče usiluje o střelbu bez rozehrání. Razance střelby podle vyhodnocení prostorových struktur a počtu obránců. Útočníci usilují o „donesení „ míče ke konstrukci. Obránce dává přednost rozehrání míče. Střílí jen v případě, že postavení dosavadních útočníků není konsolidované. ZačátečníciPokročilí

Charakteristické znaky ÚHČJ – „Střelby“ Primární je úsilí o zasažení konstrukce. Primárním se pro střelce stává zasažení vybraného prostoru. Z toho vyplývá vedení střelby optimální razancí a pod odpovídajícím úhlem. Střelecký pokus následuje po vyhodnocení prostorových struktur (bráněný prostor) soupeře. ZačátečníciPokročilí

Charakteristické znaky ÚHČJ – „Střelby“ Útok je veden přímo „proti“ konstrukci, nikoli ze stran. Střelba je vedena obvykle jednoruč vrchním obloukem. Způsob realizace střelby je „signalizován“. Míč opouští ruku házejícího hráče příliš brzy a umožňuje odhalit směr jeho odrazu. Útok je veden pod ostrým úhlem, z výšky po naskočení Střelba je vedena širokou škálou „technik“. Jednoruč vrchním obloukem se však používá nejčastěji. Pohyb trupu a končetin „tají“ způsob vedení střelby, zápěstí uděluje míči překvapivý směr. Míč je v ruce veden po delší dráze. ZačátečníciPokročilí

Charakteristické znaky ÚHČJ – „Střelby“ Střelbu obvykle doprovází chyby v „krocích“ a přešlapech, nejsou využívány možné kontakty chodidel se zemí. Střílející hráč se pohybuje těsně před hranicemi zakázané zóny. Nemá dopřednou rychlost a nedokáže „doskočit“ před konstrukci. Hráč využívá maxima povolených „došlapů“ k přesunu před konstrukci. Střílející hráč přijímá míč v běhu nebo několik metrů před zakázanou zónou, svůj přesun umí přizpůsobit podmínkám. ZačátečníciPokročilí