Vytrvalostní výkon. Vytrvalostní sporty Příprava Pitný režim Přísun sacharidů Pravidelnost Po zátěži.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa v zimních sportech - lyžování
Advertisements

Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Výživa ve sportu.
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Kondiční a výživový specialista
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Výživa II – alpské lyžování
ENERGIE ve výživě koní.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Vylučovací soustava Ledviny párový orgán velikosti 12x6x3 cm
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Pitný režim.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
KOFEIN.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Zásady výživy sportovce
v programu MS PowerPoint
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
Žena a sport.
Aklimatizace na pobyt v prostředí vyšší teploty a vlhkosti Marcelo Faina.
Voda Co o ní víme?.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Abiotické faktory prostředí
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pomocné prostředky tréninku
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Pitný režim u seniorů.
Biochemie speciálních situací
Sacharidy ve výživě sportovce
Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)
EXKRECE Během zátěže – narušení homeostázy – regulační mechanismy (exkrece je součást) Vylučování katabolitů (většinou látek pro tělo nepotřebných) A)
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
CHEMIE - Metabolismus živin
PESTROST STRAVY.
= přeměna látek a energií
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Vytrvalostní výkon

Vytrvalostní sporty Příprava Pitný režim Přísun sacharidů Pravidelnost Po zátěži

Problémy Nedostatek glykogenu Hypoglykémie Zeď – v maratonu Dehydratace Jiné mechanismy – přehřátí, hyponatremie, zažívání Změna podmínek, psychika

Příprava Dostatečné množství sacharidů Čím náročnější závod, delší, horší podmínky, kratší pauza mezi tréninky, tím více musí dbát na přísun sacharidů Dle doporučení IAAF – po výkonu 1g S na 1 kg TH každou hodinu po dobu 4 hodin, před výkonem g S na 1 kg TH denně

Příprava Čím kratší doba mezi tréninky, tím dříve a častěji je třeba přijímat sacharidy Čím tekutější forma, tím lépe vstřebatelné Záleží na načasování příjmu potravy Někdy je dobré uvažovat o doplňcích stravy

GI a GN Dříve se doporučovalo přijímat sportovcům potraviny s vysokým GI, nyní se od toho upouští Důležité sledovat GN – glykemickou nálož – reálné množství sacharidů v potravině a odraz jejího působení v organismu Nyní se doporučují i potraviny s nižším GI v kombinaci s bílkovinou

Pitný režim Začít závod s nejvyšší možnou zásobou tekutin Kontrola příjmu tekutin Podíl tekutiny, která se dostane ze žaludku do střeva, kde je absorbována Rychlé vyprázdnění žaludku je zajištěno i jeho roztažením 300 – 400 ml tekutin před zátěží – zaplní žaludek

Vstřebávání v tenkém střevě – studené nápoje se vstřebávají rychleji Vyprazdňování žaludku – ovlivňuje i obsah S a osmolalita Glukoza více než 5% zpomaluje Sacharoza - vyprazdňování je pomalejší, i 8% Maltodextrin Více než 10% - výrazné zpomalení Coca cola – 10-11%

Absorpce je pasivní proces, princip osmózy Čistá voda – vstřebává se pomalu – 1 ml/cm střeva/hod Přísada glu a Na urychluje – i jiné cukry Osmolalita – 280 mmol/l Hypertonické – Cola – 800 mmol/l – zpomalení Limonády nejsou vhodné ani zředěné, neobsahují Na

Ztráty elektrolytů – nízké – není nutné je hradit – pouze Ca, Mg, vstřebávají se z 1/3, proto může být jejich c 3x vyšší než v potu Pobyt ve vysokohorském prostředí - ztráty jsou díky nízkému parciálnímu tlaku vodních par vysoké K se během zátěže uvolňuje z pracujících svalů Na pomáhá rychlému vstřebávání, váže i vodu v těle Čistá voda – 1 ml/cm střeva – voda z izoton se mg Na a 6-8% S okolo 3-4 ml/cm Hypotonické – 1,6-2% S a Na 1200 mg/l – velmi slané

Na: mg/l K: do 225 mg/l Ca: do 225 mg/l Mg: do 100 mg/l Glu do 5% Maltodextrin do 8%

Nápoje Dle délky výkonu volíme c – minut – 3-ˇ% koncentrace látek Čím nižší teplota okolí - tím vyšší může být c látek Čím vyšší teplota okolí – tím více naředěný – méně S, ale více NaCl Každých minut – ml Limonáda – 10g S ve 100 ml Sůl do nápoje – 1g/litr

Pot Množství potu se úměrně zvyšuje při zvyšující se zátěži a vlhkosti vzduchu Z ICT a ECT Snížení objemu kr. plazmy může vést ke zhoršení prokrvení, dodávky O2 a odvádění odpadních produktů Ztráty v horku až 2l/hod Závažné příznaky až 10% hm Ztráta 2% hm – může vést ke snížené výkonnosti o 25%

Strava před Nejdůležitější!!! Hlavní příčina vyčerpání je nedostatečná zásoba Normalizace sv.glykogenu za 24 hod, v případě zdraví – při 7-10g /kg TH – pro minut 4 hod před výkonem – g – zvyšuje výkonnost – po lačnění – zvyšuje se dostupnost S a současně se zpomaluje vstřebávání glu z GIT – stabilní glykémie

Superkompenzace Cílem je zlepšení výkonnosti Švédský model – již se od něj ustupuje – doba trvání 6-7 dnů Hypersacharidová dieta je přijatelnější – doba trvání 3 dny

Schéma příjmu sacharidů před výkonem 4 hod4 g.kg -1 pevná strava (těstoviny, rýže, pečivo…) 3 hod3 g.kg -1 2 hod2 g.kg -1 1 hod1 g.kg -1 tekutá strava (sportovní nápoj, gel, banán)

Sacharidová superkompenzace Nálož sacharidů Cílem je maximalizovat zásobu Až 2x více Strategie pro závody delší než 90 minut – kdy může být výkon limitován Skandinávie Několik dní s nízkým příjmem S a pravidelný trénink – několik dní zvýšený obsah S glykogensyntetáza

7 denní cyklus – 3-4 dny – depleční fáze 4-5 g/kg Další dny – nálož – min 8 g/kg, nejlépe 10 g/kg Oddálení únavy o 20% až U žen – fáze MC – luteální fáze – větší tvorba zásob než ve folikulární fázi

Zeď Maraton – Zátopek – 35.km Krize – vyčerpání zásob Přichází různě – neexistuje jednotný postup – zjišťuje se dostatek energie, v průběhu, voda!!!!

Jídlo během Gely – koncentrát S, doplněný o BCAA a stimulanty Tyčinky – 50 g přinese 30g S Neměly by obsahovat T a B Ale MCT – neštěpí se složitě, přímo do kr.oběhu a jsou využity jako zdroj energie

Schéma příjmu potravy během výkonu Délka zatíženíMnožství SDruhPoznámka Méně než 45 minne Nezvyšuje výkon 45 – 75 minNe nebo velmi málo do 30 g Sacharóza, glukóza, maltodextrin 1 – 2 hodiny30 – 50 g za hodstejně 2 – 3 hodiny50 – 70 g za hod.Glukóza, fruktóza, maltodextrin 3 – 5 hodin60 – 90 h za hod.Kombinace, i BCAA

Po výkonu Záleží na náročnosti tréninku Doba 0 – 30 minut po výkonu kritických, pokud je trénink náročný Doporučuje se kombinace S v množství 1-2 g na 1 kg TH Nebo kombinace S a B v poměru 3 – 4 : 1 V době 0 – 4 hod. po výkonu množství S 1-2 g na 1 kg TH