Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Smykové tření a valivý odpor
Zpracovala Iva Potáčková
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika kapalin a plynů
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
5. Práce, energie, výkon.
Jednotky objemu. Měření objemu kapalin.
Základy mechaniky tekutin a turbulence
8. Hydrostatika.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _653 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _658 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
7. Přednáška – BOFYZ kapaliny
Vztlaková síla v tekutinách
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Zrádnost bažin aneb Jak chodit po „vodě“
9. Hydrodynamika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Mechanika kapalin a plynů
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Proudění kapalin a plynů
FI-08 Mechanika tekutin
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace657 _ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_366 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Bernoulliho rovnice a její aplikace Adam Brus, Štepan Novotný, Monika Donovalová.
Mechanické vlastnosti kapalin
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Hydraulika podzemních vod
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
Reálná kapalina, obtékání těles
Hydrodynamika ustálené proudění rychlost tekutiny se v žádném místě nemění je statické vektorové pole proudnice – čáry k nimž je rychlost neustále tečnou.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
Laminární proudění reálné kapaliny tlaková síla: síla vnitřního tření: parabolický rychlostní profil Objemový průtok potrubím Q Hagen-Poiseuillův zákon.
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
Přípravný kurz Jan Zeman
Proudění kapalin a plynů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
MECHANIKA TEKUTIN Fyzika I (jaro 2015) Petr Dub.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Tekutiny Tekutiny (kapaliny a plyny) se výrazně odlišují vnitřní strukturou od pevných látek, na rozdíl od nich jsou kvůli nízké vnitřní potenciální energii.
Transkript prezentace:

Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny - myšlená čára, jejíž tečna v každém bobě má směr rychlosti pohybující se částice Ustálené proudění – nejjednodušší proudění, proudění ideální kapaliny, takové že protéká každým průřezem trubice stejný objem kapaliny v

Rovnice kontinuity QV = S v Objemový průtok: - množství vody, které proteče daným potrubím za určitou dobu - měříme ho vodoměrem nebo plynoměrem QV = V t V = S s = S v t S v = konst. … rovnice spojitosti neboli kontinuity - při ustáleném proudění ideální kapaliny je součin průřezu a rychlosti proudu v každém místě trubice stejný QV = S v

Bernoulliho rovnice 1  v2 + p = konst. 2 Odvozuje se ze zákona zachování mechanické energie Ek + Ep tlaková = konst. Ek = 1 m v2 = 1  V v2 2 2 Ep = m g h = p V Součet kinetické a tlakové potenciální energie kapaliny je ve všech místech vodorovné trubice stejný Hydrodynamický paradoxon – při proudění tekutiny v trubici, která se hodně zužuje, může tekutiny nabýt takové rychlosti, že tlak poklesne pod hodnotu normálního tlaku – vznikne podtlak Obdoba – aerodynamický paradoxon ( foukáním vzduchu mezi dva papíry vznikne podtlak a papíry se začnou přitahovat . Využití - rozprašovače 1  v2 + p = konst. 2

Rychlost kapaliny vytékající otvorem v nádobě V blízkosti otvoru se tlaková potenciální energie mění na kinetickou energii, proto platí: Ek = Ep tlaková 1  V v2 = p V 2 Po odvození dostáváme pro velikost výtokové rychlosti: v = 2 g h h v 

Proudění reálné tekutiny V případě reálné tekutiny nemůžeme zanedbat vnitřní tření částic, které pohyb částic brzdí. Nemůžeme také předpokládat, že rychlost všech částic v kapalině je stejná. Částice, které se stýkají se stěnami trubice se budou vlivem tření pohybovat menší rychlostí nebo jsou v klidu. Největší rychlost mají částice ve středu průřezu trubice. Proudění: Laminární – proudnice jsou navzájem rovnoběžné Turbulentní – v tekutině se tvoří víry, projevuje se například šumem vody v potrubí

Obtékání těles reálnou tekutinou K obtékání dochází vložení překážky do proudící tekutiny (např. voda obtéká pilíře mostu), nebo je-li tekutiny v klidu a těleso se v ní pohybuje (např. loď plovoucí na řece). Při obtékání vzniká proti pohybu v důsledku vnitřního tření odporové síly, které působí proti původnímu pohybu. U kapalin je to hydrodynamická u plynů aerodynamická odporová síla. Při menších rychlostech tělesa vzhledem k tekutině – laminární proudění. Větší rychlosti – turbulentní. F = 1 C  S v2 Newtonův vztah pro velikost odporové síly 2 C ….. Součinitel odporu, který závisí na tvaru tělesa. Nejmenší hodnotu mají tělesa aerodynamického neboli proudnicového tvaru…0,03. S ….. Obsah průřezu tělesa kolmého na směr pohybu.

Otázky k opakování: Co je to proudnice? Napište rovnici kontinuity, co vyjadřuje? Vysvětlete pojem objemový průtok. Napište Bernoulliho rovnici a vysvětlete. Vysvětlete hydrodynamický paradoxon. Na čem závisí rychlost kapaliny vytékající z nádoby Jak se dělí proudění? Kdy vznikne, při pohybu tekutin, odporová síla? Jak se vypočítá velikost odporové síly?

Příklady k procvičení vzorců: Korytem řeky o obsahu kolmého průřezu 08 dm2 protéká vody rychlostí 3 m/s. Jaký je objemový průtok? Jaký je objem kapaliny, která proteče korytem za 1 minutu? Obsah kolmého řezu trubice se zužuje ze 1,2 dm2 na 20 cm2. Širší částí trubice protéká voda rychlostí 0,5 m/s. Jak velkou rychlostí proudí voda zúženou částí trubice? Obsah plochy průřezu vodorovného potrubí se zužuje z 50 cm2 na 15 cm2. V širší části potrubí je rychlost protékající vody 3 m/s a tlak 85 kPa. Jak velkou rychlostí a při jakém tlaku proudí voda v užší části potrubí? Jak velká je výtoková rychlost vody proudící výpustním otvorem přehrady, který je 0,02 km pod vodní hladinou? Výsadkář o hmotnosti 75 kg vyskakuje s padákem o průměru 90 dm. Na jaké hodnotě se ustálí rychlost jeho pohybu? Součinitel odporu je 1,2, hustota vzduchu 1,3 kg/m3.