KmKII 6 M. Hádková. Mlčení podle Vaňková, I.: Mlčení a řeč v komunikaci, jazyce a kultuře Praha 1996.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

BEAUTY world Pro tebe Renny - bondgirl.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Řeč, jazyk, mluva.
Č l o v ě k (výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.
1 Týmová práce TYMP1/ C4 Verbální a neverbální komunikace - 1 Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
Největší moudrost je v laskavosti Vůbec nezáleží na tom, Kolikrát jsi byl na dně….. Důležité je jen to, Kolikrát jsi se zvednul..
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
Citáty.
Komunikace citů „Každý se může rozzlobit – to je snadné. Avšak rozzlobit se na toho pravého člověka, tou pravou mírou, v ten pravý čas, z toho pravého.
Homeopatie a TAO Co spojuje homeopatii se staročínskou naukou MUDr. Zuzana Čajková 14. dubna 2012.
Pro střediska volného času, školní kluby a školní družiny a NNO pracující s dětmi a mládeží NÁRODNÍ INSTITUT DĚTÍ A MLÁDEŽE Ministerstva školství, mládeže.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Emoce (city).
Komunikace Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Konektory, řazení textu. Připojte větu, která je spojena s úvodní větou lexikálním konektorem (najděte jádro sdělení a hledejte lexikální propojení -
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
K OMUNIKACE. K ONFLIKT Zkuste napsat, co je konflikt? (Jak vzniká? Jaké má znaky?) Platí, že konflikt = hádka? Jakým způsobem je možné konflikty.
Piktogramy – co je to?.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_06_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Chci vám vyjádřit, co pro mne znamená
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Dorozumívání.
Krásu lidských očí nesmíme hledat v barvě, ale v tom, čí jsou….
S E N N E B O R E A L I T A... Láska je jako slunce,kdo ji má může mnohé postrádat. Komu však chybí láska,tomu chybí všechno.
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Komunikace I. Petr Machala. KOMUNIKACE (z lat. učinit společným) přenos informací slovně – mimoslovně – činy (chováním a jednáním) Vážně jsi tam byla?
KOMUNIKACE V RÁMCI SOCIALNÍCH INTERAKCÍ Božena Genrtová.
Od bestselleru k výzkumu
Citáty.
Volitelný jazykový seminář STYLISTICKÉ HODNOCENÍ PŘEKLADU Božena Bednaříková.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 8. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Pohádky v nás. Každý z nás se za něco skrývá… …ať muž či žena jsme všichni rozdílné osobnosti…
Rehabilitace poruch komunikace Mgr. Ivana Šemberová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK
Smyslové ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_13_Smyslové ústrojí sluchu.
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sociologie pro SPP/SPR
Společenská výchova – verbální komunikace
Komunikace. Komunikace – neverbální „řeč těla“ zrakový kontakt mimika gesta pohyby doteky oblečení.
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HODNĚ ČTI CHYBOVAT JE LIDSKÉ SENECA.
Najdi obrázky, které nepatří do skupiny
Najdi obrázky, které nepatří do skupiny
Rýmy Jazykový cit.
KONCEPT BAZÁLNÍ STIMULACE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Mikoláš Aleš Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_17_Mikoláš.
Základní filozofické otázky
BEAUTY world Pro tebe Renny - bondgirl.
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.31_Slovesa Datum: 10.
Transkript prezentace:

KmKII 6 M. Hádková

Mlčení podle Vaňková, I.: Mlčení a řeč v komunikaci, jazyce a kultuře Praha 1996

Rozpoznat vhodnou chvíli pro mlčení a pro mluvení, to je velká věc. Rozpoznat vhodnou chvíli pro mlčení a pro mluvení, to je velká věc.Seneka Lucius Annaeus Seneca (4 př. n. l. – 65 n. l.)

Netoliko moudrost moudře mluviti, Netoliko moudrost moudře mluviti, leč věděti, kdy nemluviti a smlčeti. F. L. Čelakovský (1799 – 1852)

Na zemi není mlčení tak mlčící jak to, jemuž musíme my vydržet. Vyřknout je, příroda ztratí odvahu a padne děs na všechen svět. Emily Dickinsonová Emily Dickinsonová (1830 – 1886)

Slova zpozdilá vám nevěřím já věřím mlčení Slova zpozdilá vám nevěřím já věřím mlčení je nad krásou je nade vším slavnost porozumění František Halas (1901 – 1949)

Za řevem diskoték a světa kde se vraždí Jsme blízko na dotek a přece oba za zdí Myslíce na city jež byly kdysi kdesi Mluvíme já i ty a nerozumíme si Za slovy slova jdou a nevydají větu Pod tlící hromadou nedarovaných květů Dekretů na byty a dýchaného smogu Mlčíme já i ty v dvojím monologu Karel Kryl (1944 – 1994)

I. Vaňková Lidé mohou mlčet „spolu“, ale i „vedle sebe“, paralelně každý zvlášť, dávajíce tak najevo vzájemnou lhostejnost či negativní vztah – nechuť, hněv apod. Lidé mohou mlčet „spolu“, ale i „vedle sebe“, paralelně každý zvlášť, dávajíce tak najevo vzájemnou lhostejnost či negativní vztah – nechuť, hněv apod. I mlčení je způsobem komunikace, může mít platnost specifického znaku a specifického komunikátu. I mlčení je způsobem komunikace, může mít platnost specifického znaku a specifického komunikátu. Mlčení může ovlivnit vnitřní svět recipienta, následně pak jeho činy – a tím i tvářnost reality. Mlčení může ovlivnit vnitřní svět recipienta, následně pak jeho činy – a tím i tvářnost reality.

Mlčení a mluvení jsou neoddělitelné. Mlčení a mluvení jsou neoddělitelné. Svět vnímáme, prožíváme a hodnotíme na základě významových opozic. Svět vnímáme, prožíváme a hodnotíme na základě významových opozic. Jeden a týž jev může mít na pozadí zkoumání různých kódů, v nichž se vyskytuje, významy zcela rozdílné – a může se k němu upínat různé hodnocení: Jeden a týž jev může mít na pozadí zkoumání různých kódů, v nichž se vyskytuje, významy zcela rozdílné – a může se k němu upínat různé hodnocení: mluviti stříbro, mlčeti zlato X líná huba, holé neštěstí

My lidé mluvíme ( a píšeme) a k životu potřebujeme (verbální) komunikaci a texty. My lidé mluvíme ( a píšeme) a k životu potřebujeme (verbální) komunikaci a texty. Vydělili jsme se i tím, že je umíme vytvářet a vnímat. Vydělili jsme se i tím, že je umíme vytvářet a vnímat. Musíme se vyslovovat – žijeme prostřednictvím řeči. Musíme se vyslovovat – žijeme prostřednictvím řeči.