KmKII 5 PhDr. Marie Hádková, Ph.D..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
neverbální komunikace
Advertisements

Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.
1 Týmová práce TYMP1/ C4 Verbální a neverbální komunikace - 1 Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Neverbální komunikace
Ústřední pilíř sociální psychologie
Komunikace.
OSOBNOST.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Neverbální komunikace
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Komunikační dovednosti
KONFLIKT ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Komunikace – neverbální komunikace
Komunikace Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
KOMUNIKACE MEZI LIDMI Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
KOMUNIKACE V..
NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE
Interpersonální přitažlivost
Erving Goffman - narodil se 11. června 1922 a zemřel 19.listopadu Americký sociolog kanadského původu - Během 60. a 70. let 20.st. Patřil mezi nejvlivnější.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Komunikace I. Petr Machala. KOMUNIKACE (z lat. učinit společným) přenos informací slovně – mimoslovně – činy (chováním a jednáním) Vážně jsi tam byla?
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Neverbální komunikace
Agrese a agresivita.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V EU. AIDA + informovat, přesvědčit, stimulovat komunikace v mezinárodním prostředí: jazykové bariéry kulturní bariéry/rozdíly.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 8. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ II. 1)Slovní a mimoslovní prostředky 2)Typologie osobnosti – a komunikace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_10_ Test,komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KOMUNIKACE.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Mimoverbální komunikace
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociologie pro SPP/SPR
Komunikace. Komunikace – neverbální „řeč těla“ zrakový kontakt mimika gesta pohyby doteky oblečení.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Sociální dovednosti učitele
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Sociální psychologie.
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ Karviná Autor: Bc.Balonová Soňa
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Předsudky a stereotypy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Transkript prezentace:

KmKII 5 PhDr. Marie Hádková, Ph.D.

To, co signalizujeme beze slov či spolu se slovy jako doprovod slovní komunikace: gesty, pohyby hlavou a dalšími pohyby těla postoji těla výrazy tváře (mimikou) pohledy očí volbou a změnami vzdálenosti a zaujímáním pozice v prostoru (přibližování a oddalování) tělesný kontakt (dotyky) tón hlasu a další neverbální aspekty řeči oblečení, zdobnost, fyzické a jiné aspekty vlastního projevu

chronemika (zacházení s časem) – uspěchané chování, spěch v řeči, pomalá a vlekoucí se řeč, dodržování či nedodržování avizovaného časového rámce, zbrklost) zacházení s předměty (způsob řízení auta, zařízení bytu, pořádek/nepořádek na pracovním stole atd.) mačkání, překládání a kroucení papíru okusování tužky téměř neuvědomované rozebírání předmětů

Erving Goffman (1922 – 1982) významná postava teorie neverbální komunikace americký sociolog kanadského původu institucionalizace = odpověď pacientů na byrokratické struktury a umrtvující procesy totální instituce, jako jsou blázince, věznice, koncentrační tábory bádal v oblasti mikrosociologie uvedl do sociologické analýzy každodenního lidského jednání tzv. dramaturgickou perspektivu termín body idiom (zvláštní zvyk) společnost není jednolitým celkem musíme jednat různě za různých podmínek kontext, v němž jednáme, není společnost jako celek, ale pouze malý výsek, v němž se nalézáme, předpokládal svět jako divadlo - ale též potřebujeme parkoviště a toalety (za osobním symbolickým interakcionalismem se nachází širší kontext)

Goffmanova teorie obětního beránka obětní beránek pouze jedna z rolí v životě - sociální role, ve které se přizpůsobujeme určité sociální skupině své negativní činy převedeme na beránka - toho potom zničíme = obětujeme. Podle Freuda jde o ego – obrannou funkci - sebeobrana ega mechanismem projekce: jedinec vytěsní nepřijatelné impulsy, pak vyjadřuje hostilní postoje vůči druhým, u kterých tyto impulsy vidí - například negativní postoje vůči menšinám mohou sloužit ego-obranné funkci (= obviňování skupin z osobních a společenských problémů). K jevu obětního beránka často dochází: když o přibližně stejné ekonomické pozice soutěží dvě znevýhodněné skupiny když ve společnosti existují skupiny s poměrně malou mocí a právy, které se výrazně odlišují v dobách, kdy hrozí všeobecná socioekonomická krize, čas zvratů, transformací pomocí tzv. projekce, při níž těm druhým podvědomě připisujeme své vlastní negativní úmysly nebo vlastnosti Cíle: posílit soudržnost ve skupině někomu uškodit abyste zachránili vlastní profesní existenci abyste odklidili z cesty konkurenci posílit vlastní pozici ve skupině Dosažení cílů: vinu za své vlastní špatné činy připsat někomu jinému, slabšímu

Gesta vzbuzují prvořadou pozornost lidé se sluchovým postižením „mluvili“ pomocí prstů již před více než 800 lety tajné řeči mnišských řádů (cisterciáci 400-500 gest, benediktini 460 znaků)

komunikace očí a očima pohledem získám tolik informací, kolik jich o sobě vyšleme (prosba, vyvolání obavy, projev zájmu...) délka pohledu

Nelze nekomunikovat Goffman (1966): Člověk může přestat mluvit, nemůže však přestat komunikovat svým tělovým idiomem, zde musí něco říct: buď dobře, nebo špatně. nemůže neříct nic.