1 STUDIE POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Advertisements

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Zš Drovice Náves 109 Číslo a název operačního programu: CZ.1.07.
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Integrovaná střední škola technická a ekonomická Sokolov Cheb 23. června 2010 Jednoty 1620, Sokolov.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Komenského Slavkov u Brna 495 Číslo a název operačního programu:
Studentská digitální karta Institut Trhu Práce Bc. Jan Heřmánek Okresní zastoupení ITP při HK – Ústí nad Labem.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu :„PODPORA STAVEBNÍCH OBORŮ“KONTAKTNÍ MÍSTO PROJEKTU Tato prezentace je spolufinancována.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Odborná konference "Zvyšování kompetencí absolventů vysokých škol" Absolvent se firmě vyplatí.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Škola jako partner firmy
České Budějovice, červen 2016
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
Změny na trhu práce?.
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

1 STUDIE POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 PROBLÉM A CÍLE PRÁCE Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Absolventi škol představují na trhu práce skupinu, která sice v současné době nepatří mezi ty nejohroženější, nicméně je řazena k těm, kterým je třeba věnovat zvýšenou pozornost a péči. Přechod ze vzdělávacího systému do světa práce je důležitou životní etapou, která významným způsobem ovlivňuje nejenom budoucí pracovní kariéru, ale i celkovou kvalitu života. To, jak je absolvent při hledání zaměstnání úspěšný či neúspěšný, jakým způsobem a jak rychle nalezne vhodné pracovní uplatnění, může mít značný dopad na jeho celkový přístup k práci. Trh práce je místem, kde dochází ke střetu poptávky po pracovní síle s její nabídkou a tedy i ke konfrontaci požadavků a nároků zaměstnavatelské sféry se skutečným charakterem a kvalitou disponibilní pracovní.

VÝZKUMNÉ METODY Výběr firem byl proveden jednak z databáze OHK UL, jednak z Registru ekonomických subjektů, který je spravován Českým statistickým úřadem. Hlavními kritérii pro zařazení firmy do výběrového souboru byly: 1)převažující obor činnosti (podle klasifikace NACE CZ respondentů byla v rozmezí – (viz příloha č.1); 2)územní hledisko (rovnoměrné zastoupení firem na území ústeckého regionu); 3)velikost firmy dle počtu zaměstnanců (rovnoměrné zastoupení ve velikostních skupinách). Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 3

VÝZKUMNÉ METODY Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Celkem proběhlo šetření mezi 50 dotazovanými. Respondenti byli v úvodu rozhovoru výzkumníkem podrobně seznámeni s realizovaným projektem a cílem tohoto šetření. Průměrná doba šetření – rozhovoru byla 43 minut. Veškerá získaná data byla výzkumníkem podrobně zapisována do karty respondenta, které nebyly respondentem autorizovány. Šetření a sběr dat probíhalo v měsících duben 2009 – červen

POPIS DAT Základní osnovu interview tvořilo 15 otázek s variantním řešením pevně zaznamenaných v odpovědní kartě respondenta. V rámci všech těchto otázek měl respondent možnost podrobně se vyjádřit k dané problematice, respektive svou odpověď komentovat, či podpořit subjektivní argumentací. Veškeré informace byly zaznamenány a zpracovány. Výsledky sebraných dat byly zpracovány do přehledných výsečových grafů, které umožňují pochopit globální tvar výsledků. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 5

V jakém okrese převážně působíte? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 6

Kolik máte zaměstnanců? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 7

S jakým vzděláním přijímáte nejčastěji nové pracovníky? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 8

Činíte při přijímání nových pracovníků rozdíl mezi tím, zda jde o absolventa či pracovníka s praxí? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 9

Jaké důvody Vás vedou k tomu, abyste nepřijal absolventa? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 10

Jestliže se na stejnou pozici hlásí dva absolventi, přičemž jeden při studiu určitou dobu pracoval a druhý ne, díváte se na oba stejně, či je některý „zvýhodněn“? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 11

Potýkáte se u některých profesí či oborů s nedostatkem pracovníků? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 12

Pokud Vaše firma spolupracuje se školami, uveďte, které z následujících forem spolupráce se školami realizujete: Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 13

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky nespolupracujeme se školami 35 praxe žáků a studentů v rámci výuky 5 exkurze a návštěvy žáků a studentů na pracovišti 4 vyhlašování soutěží pro žáky škol0 sponzorování škol, sponzorování žáků a studentů3 participace pracovníků na výuce, přednášky ve školách0 nabídka pracovních míst pro absolventy konkrétních škol 0 vzdělávání vyučujících, výměna znalostí a zkušeností 0 participace na projektech0 poskytování technického a materiálního vybavení 3 jiné0 14

Pokud Vaše firma zatím nespolupracuje se školami, uveďte, jakou formou by jste byli ochotni spolupracovat: Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 15

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky již spolupracujeme se školami 15 nemáme zájem o spolupráci se školami 8 praxe žáků a studentů v rámci výuky 5 exkurze a návštěvy žáků a studentů na pracovišti 5 vyhlašování soutěží pro žáky škol2 sponzorování škol, sponzorování žáků a studentů4 participace pracovníků na výuce, přednášky ve školách5 nabídka pracovních míst pro absolventy konkrétních škol 5 vzdělávání vyučujících, výměna znalostí a zkušeností 0 participace na projektech0 poskytování technického a materiálního vybavení 1 jiné 0 16

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 17

Domníváte se, že jsou absolventi na teoretické úrovni dostatečně připraveni pro praxi ve stavebnictví? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 18

Domníváte se, že jsou absolventi na praktické úrovni dostatečně připraveni pro praxi ve stavebnictví? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 19

Domníváte se, že je ve studijních programech dostatečně vyvážen podíl praxe a teorie? Tato otázka Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 20

Věnují se současné studijní programy dostatečně novým technologiím, které se ve stavebnictví využívají ? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 21

Jak vnímáte tendenci zvyšování hodinových dotací ve výuce cizích jazyků v současných studijních programech. Souhlasíte s tímto postupem? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ne50 ano0 22

Jak hodnotíte aktivitu tohoto projektu inovovat vzdělávací programy na základě požadavků zaměstnavatelů? Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 23

… NA ZÁVĚR Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Nelze akceptovat vývoj, kdy počet žáků v učňovských oborech se od r postupně snižuje. Zaměstnavatelská sféra, zřejmě jako jediná, vnímá tuto skutečnost jako vážné ohrožení podnikatelského prostředí a chce přispět k zásadnímu obratu v dané oblasti. Kvalifikovaného řemeslníka schopného vyhovět současným i budoucím požadavkům rozvoje odvětví může připravit pouze škola za účasti zaměstnavatele a dalších sociálních partnerů. Jak vidno z našeho šetření, zaměstnavatelé se takové spolupráci nebrání. 24

25 Děkuji za pozornost Mgr. Jiří Kalach Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky