Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Malý stolní inventář Předmět Stolničení Anotace: Žáci se naučí význam, druhy a použití malého stolního inventáře na úseku obsluhy v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-4 III/2-4-18
MALÝ STOLNÍ INVENTÁŘ Vlastní zdroj - fotografie
VÝZNAM Bývá umístěn uprostřed stolu nebo na příručním stole. Plní funkci: gastronomickou, hygienickou, estetickou a informační.
SLÁNKY (otevřené,uzavřené) Sůl plníme do 2/3 a přidáváme zrnka rýže proti vlhnutí, denně otíráme. Pepř plníme do 1/3, aby nevyprchalo aroma.
MENÁŽKY Soubor dochucovacích prostředků: solnička, pepřenka, karafy na ocet a olej, párátník, čistí se stejně jako slánky.
KARAFY Na ocet a olej – denně otíráme
HOŘČIČNÍKY Denně otíráme, na hořčici kápneme pár kapek oleje, aby nevysychala, nepoužíváme kovové lžičky - mohou oxidovat.
VÁZIČKY Skleněné nebo keramické. Spodní část širší (nepřevrátí se). Vysoké do 20 cm. Denně vyměňujeme vodu květinám. Vázičky denně otíráme. -roztomile-dekoracni-vazicky-3-ks.html
CUKŘENKY Dóza na kostkový cukr Dávkovač na cukr krystal Pudřenka na moučkový cukr …………………… ……………………… …………………….. Doplňte názvy cukřenek.
TÁCKY POD PIVO Mohou být vyrobeny ze skla, porcelánu. Nejčastěji se setkáváme s papírovými vyrobenými jednotlivými pivovary.
STOJÁNKY Rezervační Jsou vyrobeny z různých materiálů.
ÚKOLY 1. FUNKCE GASTRONOMICKÁ A.CUKŘENKA NA MOUČKOVÝ CUKR 2. FUNKCE INFORMAČNÍB. VÁZIČKY 3. FUNKCE HYGIENICKÁ C. MENÁŽKY, CUKŘENKY, KARAFY, SYPÁTKA. 4. FUNKCE ESTETICKÁD. REZERVAČNÍ STOJÁNKY 5. PUDŘENKA E. TÁCKY POD PIVO, PÁRÁTNÍK, UBROUSKY Napište čísla od jedné do pěti a přiřaďte správné písmeno.
ZDROJE sclien GE&biw UIM733KHchJ7rEznrk ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN