Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Technologické postupy minutkových pokrmů z drůbeže Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů z drůbeže Šablona číslo materiálu: III/
Technologické postupy minutkových pokrmů z drůbeže wikipedia. org
Technologický postup Tepelná úprava:smažením Smažené kuře kuchyňsky upravené, očištěné, omyté, naporcované a osušené kuře vložíme do mírně osolené vroucí vody, velmi krátce povaříme necháme vychladnout a v kloubech nařízneme Jednotlivé porce osolíme balíme v trojobalu(hladká mouka, vejce, strouhanka) a v rozpáleném oleji( °C) smažíme do zlatova. Vhodná příloha: vařené brambory, bramborová kaše Šťouchané brambory, zeleninové saláty
Kyjevský kotlet předběžně upravené,očištěné, omyté a osušené kuře stáhneme až po křídla z kůže prsa pozorně vyřízneme i s křídelní kostí, zadní část stehen vykostíme a ponecháme jen stehenní kost. prsa i stehna nařízneme a opatrně naklepeme (dbáme aby se maso nepotrhalo a aby se neuvolnilo křídlo a stehenní kost v kloubu) jednotlivé porce osolíme, do masa dobře zabalíme 20g másla a sepneme jehlou obalíme v trojobalu a v oleji rychle smažíme do zlatova Křídlo a stehenní kost vyčnívají ze smaženého masa tak, že se podobají žebrové kosti. Vhodná příloha: vařené brambory, bramborová kaše, Šťouchané brambory, zeleninové saláty
Prezentace závěr. zkoušky 2010 Smažený kuřecí řízek Cordon blue
Technologický postup Tepelná úprava: pečení na pánvi Kuřecí prsa na másle s broskví kuchyňsky upravené, očištěné, omyté, kuřecí prsa, nakrájíme na plátky ( 1 porce 150g) naklepeme, osolíme vkládáme na rozpálený tuk(máslo), opečeme po obou stranách přidáme ovoce, bílé víno a krátce podusíme Vhodná příloha: různé úpravy brambor, dušená rýže
Technologický postup Kuře na zbojnický způsob Kuchyňsky upravené kuře špikované slaninou, potřené česnekem okořeněné solí, pepřem připravujeme na rožni, pečené do zlatova. Vhodná příloha: různé úpravy brambor, pochoutková másla, zeleninové saláty wikipedia. org
Pokrmy z drůbeže Kuřecí prsa na žampiónech Kuřecí prsa na másle jablky Přírodní krůtí prsa Krůtí prsa smažená Husí,kachní játra smažená Drůbeží maso je v dnešní době natolik populární, že množství jeho variací je nepřeberné a jakýkoli recept či vlastní recepturu je možno s úspěchem prezentovat.
Použité zdroje www. commons wikimedia.org. Prezentace ZZ 2010 Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN