NEPŘÍMÁ ŘEČ Vypracovala: Mgr.Silvie Reitharová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
přehled gramatických časů časy prosté plnovýznamových sloves
Advertisements

přehled gramatických časů ČASY PRŮBĚHOVÉ plnovýznamových sloves
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
PRESENT PERFECT SIMPLE
Už ti to řekli? Have you been told already?. Kdo ti to řekl? Who told you?
Past simple & past continuous
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dagmar Andrysová Datum: Název: VY_22_INOVACE_1_2_23.
Proč se už nemůžeme vídat? Why can't we be seeing each other any more?
Kdy chcete začít? What time are you going to begin?
Second Conditional – tvar a použití
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Reported speech Gymnázium a SOŠ, Lužická 423, Jaroměř Ing. Daniela Řípová VY_32_INOVACE_3C18.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Cumulative tests Tenses Phrases. Put the verbs into the correct form I need a rest. I _______ (run) all morning! John isn´t here. He _______ (go) to the.
Third Conditional – tvar a použití
Co tohle znamená? What does this mean?. Všichni ví kdo jsem. Everyone knows who I am.
Used to/ would, be/ get used to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Question tags Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Say or tell? Other reporting verbs. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Future Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Reported speech – nepřímá řeč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_178 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Eleonora Klasová Předmět.
Nemusel jsem tam jít. I didn't have to go there..
Reported speech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Past Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Téma:Předpřítomný čas – cvičení
Už sněží několik hodin. It's been snowing for hours.
Kolik je hodin? What time is it?. Jak se tam dostanu? How do I get there?
Participle Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Označení DUM 13 _ 07 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_168 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Eleonora Klasová Předmět.
Tázací dovětky – 8. ročník ZŠ
Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Podmínkové věty První kondicionál – 9.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_78 NázevGoing to … Téma hodinyFuture tense PředmětAnglický jazyk Ročník/y/7.
Nepravidelná slovesa v přítomném a minulém čase Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Mgr. M. Hašková Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Present Perfect Tense and Past Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_166 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Eleonora Klasová PředmětAnglický.
Prepositions of TimePrepositions of TimePrepositions of TimePrepositions of Time.
Slovesa v minulém čase 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Love relationship Číslo vzdělávacího materiálu: AJ2-18 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_174.ANJ.12 Reported speech – Nepřímá řeč v AJ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní škola Název školyStřední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám. 350, Kladno PředmětAnglický.
Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník:8. Tematická oblast: Témata do hodin angličtiny na 2. stupeň základních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
Anotace DUM na téma „Reported speech“ má za cíl seznámit žáky s pravidly o používání nepřímé řeči v angličtině a zároveň tuto látku procvičit. V první.
Reported speech Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastSlovní zásoba a gramatika Datum vytvoření14.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_01_03_A6_Bartonkova TÉMA : Time expressions OBSAH : Time expressions ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Past perfect. Předminulý čas se týká činnosti v minulosti, která byla dokončena před jinou činností v minulosti. Past perfect ( I had played). Mluvíme-li.
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, přísp.organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
ANOTACE: Anotace: Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá z přehledu daného učiva a ze cvičení.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Reported questions 1. Wh- questions
INDIRECT SPEECH I. NEPŘÍMÁ ŘEČ.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

NEPŘÍMÁ ŘEČ Vypracovala: Mgr.Silvie Reitharová INDIRECT SPEECH NEPŘÍMÁ ŘEČ Vypracovala: Mgr.Silvie Reitharová

VYUŽITÍ NEPŘÍMÉ ŘEČI uvozovací věta - podmínky : Potřeba sdělit druhé osobě co nám někdo řekl, o co požádal…… skládá se z uvozovací věty a nepřímého sdělení : Řekl, že studuje na univerzitě. - He said , he studied at university Zeptala se, jestli můžeme přijít. - She asked if we could come Poznamenal, že ta hodina byla skvělá. - He noticed , that the lesson had been excellent. uvozovací věta - podmínky : musí být v minulém čase musí obsahovat sloveso smyslového vnímání řekl, zeptal se, požádal, prohlásil, odpověděl, poznamenal ...

SLOVESA V UVOZOVACÍCH VĚTÁCH NEJČASTĚJI POUŽÍVANÁ SLOVESA tell, say - říci ask - zeptat se, požádat answer, reply - odpovědět notice - poznamenat, povšimnout si realize - uvědomit si, zjistit discover - zjistit, objevit

ROZDÍL MEZI SAY A TELL Obě slovesa znamenají „ říci “ TELL + osoba řekl MI ….. , řekl JIM …. He told ME….. , he told THEM…... SAY bez osoby řekl, že…... He said ,…..

SOUSLEDNOST ČASOVÁ Při převádění přímé řeči do nepřímé dochází v angličtině k posunu časů posun se řídí následujícími pravidly PŘÍTOMNÉ ČASY se mění na MINULÉ MINULÉ ČASY se mění na PŘEDMINULÉ budoucí čas s WILL se mění na WOULD

SOUSLEDNOST ČASOVÁ

PŘÍKLADY - přítomné časy : „I am a clerk.“ „I work in an office.“ „I am preparing for the meeting.“ „ I don´t want to miss it „ „ I am not going to have a speech „ She said she WAS a clerk. She said she WORKED in an office. She said she WAS PREPARING for the meeting She said she DIDN´T WANT to miss it. She said she WASN´T GOING to have a speech.

PŘÍKLADY -předpřítomné a minulé časy „I have earned a lot of money so far this year.“ „ I have never earned so much before „ „I have been working for the company for 10 years.“ „I worked in a factory when I was young.“ „I didn´t earn so much money last year.“ He said he HAD EARNED a lot of money so far THAT YEAR. He said he HAD never EARNED so much before. He said he HAD BEEN WORKING for the company for 10 years. He said he HAD WORKED in a factory when he HAD BEEN young. He said he HADN´ T EARNED so much money THE YEAR BEFORE.

PŘÍKLADY - budoucí čas s will „ I will complete only my work „ „I won´t do your work any more „ „ I will ask my boss for money rise soon „ „ I won´t be late for work so often“ He said he WOULD COMPLETE only HIS work. He told me he WOULDN´ T DO MY work any more. He said he WOULD ASK HIS boss for money rise soon. He promised he WOULDN´ T BE late for work so often.

CO VŠE MUSÍME SLEDOVAT PŘI PŘEVODU PŘÍMÉ ŘEČI DO NEPŘÍMÉ ? ČAS musíme dodržet pravidla souslednosti časové a posunout čas jediná výjimka - OBECNÁ PRAVDA - přítomný čas nemusíme / ale můžeme / posouvat „ Slunce je středem galaxie „ - Řekl, že Slunce je středem galaxie „ The Sun is the middle of the galaxy „ - He said the Sun IS the middle of the galaxy. OSOBNÍ A PŘIVLASTŇOVACÍ ZÁJMENA měním se postoj mluvčího a tak se mění i zájmena „ Můj kabát je nový „ - Řekla, že JEJÍ kabát je nový.“ „ My coat is new. „ - She said HER coat WAS new. ČASOVÉ ÚDAJE časový údaj v přímé řeči se nemusí shodovat s časovým údajem v nepřímé řeči co dnes vnímáme jako „ včera“ budeme zítra vnímat jako „ předevčírem „ 1995 : „ Letos byly bohaté Vánoce „ - Řekli, že TEN ROK byly bohaté vánoce“ 1995 : „ It WAS rich Christmas this year.“ They said it had been rich Christmas THAT YEAR

POSUN ČASOVÝCH ÚDAJŮ THIS - se posouvá na THAT THIS YEAR / letos / = THAT YEAR / tamten rok / THIS WEEK / tento týden/ = THAT WEEK / tamten týden / LAST- se posouvá na THE……..BEFORE LAST YEAR / loni / = THE YEAR BEFORE LAST MONTH / minulý měsíc / = THE MONTH BEFORE YESTERDAY / včera / = THE DAY BEFORE NEXT- se posouvá na THE ……..AFTER NEXT WEEK / příští týden / = THE WEEK AFTER TOMORROW / zítra / = THE DAY AFTER

představte si, že následující věty řekl James vám, přetlumočte, co vám řekl „I am a student“ He said / he told me he WAS a student. „I wrote three long letters yesterday“ He said / he told me he HAD WRITTEN three long letters THE DAY BEFORE. „ I don´t live in a big city „ He said / he told me he DIDN´ T LIVE in a big city. „ I won´t go with you „ He said / he told me he WOULDN´ T GO with ME / US „I have been reading the book from your sister for a month.“ He said / he told me he HAD BEEN READING the book from MY sister for a month. „ My parents didn´t go on holiday last year.“ he said / he told me HIS parents HADN´ T GONE on holiday THE YEAR BEFORE. „My best friend will stay in Prague till June.“ He said / he told me HIS best friend WOULD STAY in Prague till June.