Podnikání v EU Vypracoval: Lukáš Macoun

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
EURES Evropské služby zaměstnanosti
Finanční možností svépomocných skupin
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Sankce a omezující opatření
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
1 EURES European Employment Services Evropské služby zaměstnanosti
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
EURES – vaše práce v Evropě
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
Jaké služby Enterprise Europe Network ČR nejvíce přispěly k rozvoji podnikání na jednotném trhu Jitka Ryšavá European Commission Enterprise and Industry.
Německý, Švýcarský a Rakouský trh práce po 1. 5
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
EUROCENTRUM LIBEREC Informace pro podnikatele Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
EURES Evropské služby zaměstnanosti Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace Bc. Kateřina Krčmářová , Plzeň.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Právní možnosti při zakládání firemního zastoupení v SRN Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Advokát v ČR a SRN Sdružení českých podniků v Německu.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Obecní živnostenský úřad Magistrát města Pardubic Jednotné kontaktní místo.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Směrnice o službách Reálné přínosy v reálných číslech Mgr. et Mgr. Ivo Kameš Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
© Macura & partner, a.s. Veletrhy řešení 2015 Právní formy podnikání dané zákonem.
Východiska evropské úpravy
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Digitální učební materiál
Další vnitrostátní předpisy
Volný pohyb služeb.
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Podnikání v EU Vypracoval: Lukáš Macoun

Osnova Jednotný evropský trh Základní svobody Svoboda usazování OSVČ, obchodní společnosti Konkrétní příklad Důležité instituce

Podnikání v EU – úvod Specifika jednotlivých zemí Časové hledisko Vnitřní trh

Základní svobody Volný pohyb osob Volný pohyb zboží Volný pohyb služeb Volný pohyb kapitálu Svoboda usazování / podnikání Svoboda přeshraničního poskytování služeb

Svoboda usazování / podnikání V rámci volného pohybu osob Již před vstupem do EU Každý stát má vlastní odlišnou legislativu, Velké regionální rozdíly Obvykle vyžaduje 3 – 11 kroků, trvá týden až dva měsíce Problematika uznávání kvalifikace Smlouvy o zamezení dvojího zdanění

Jednotný evropský pas Každý občan EU má právo samostatně podnikat v kterémkoliv z členských států EU Zásada rovnosti Neexistence cel a kvót Neexistence diskriminace při udělování veřejných zakázek Přísná ochranu rovné hospodářské soutěže v rámci jednotného trhu EU Omezení podpor firem ze strany členského státu Společnou obchodní politiku vůči třetím zemím a společnou ochranu proti nekalým obchodním praktikám

OSVČ články 49-55 Smlouvy o založení ES Nevztahuje se směrnice o vysílání pracovníků 96/71/ES Regulace dle směrnice 2005/36/ES OSVČ mohou krátkodobé podnikat v jiném členském státu, bez nutnosti založit si živnost Nemusí respektovat minimální mzdy Nevztahují se přechodná období. Procedura ohlášení Procedura ověření

OSVČ Uznávání kvalifikace Sociální zabezpečení Povinnost doložit kvalifikační předpoklady Upravuje směrnice 2005/36/ES Seznamy regulovaných profesí: http://ec.europa.eu/ Nařízení 1408/71 Vztahují se předpisy pouze jednoho státu Do 1 roku, zůstávají OSVČ v systému sociálního zabezpečení země původu Období lze prodloužit na dva roky i více Totéž platí o zdravotním pojištění

OSVČ – Důležité zásady Daň z příjmu - článek 5 smluv o zamezení dvojího zdanění upravujícím vznik tzv. stálé provozovny Občané z třetích zemí - Potřeba zjistit nutnost víz či pracovních povolení Detailní informace - směrnice 2005/36/ES Volný pohyb služeb v otázkách a odpovědích Aktualizovaná a rozšířená pravidla pro volný pohyb služeb a svobodu usazování v EU

Podnikatel může pro usazení volit jakoukoliv právní formu podnikání Obchodní společnosti Podnikatel může pro usazení volit jakoukoliv právní formu podnikání Sekundární usazení Primární usazení Založení společnosti Koupení podílu v již existující společnosti Za stejných podmínek jako občané daného státu Založení pobočky, filiálky nebo organizační složky Stejná práva jako společnosti tam založené mohou se tudíž bránit proti diskriminaci

Podnikání v Německu První podnikatelské kroky Finanční úřad Oborový svaz Průmyslovou a obchodní komoru Komoru řemesel Úřad práce Zdravotní pojišťovnu Právní formy První kroky K notáři Stačí OP nebo pas Ověření společenské smlouvy Zápis do obchodního rejstříku Registraci podnikání u městského úřadu Městská rada automaticky informuje: AG – akciová společnost minimálně 5 FP či PO ZK = min. 50 000 € GmbH – společnost s ručením omezeným Možno založit 1 FO ZK = min. 25 000 € Tyto instituce zašlou potřebné dokumenty a informují o veškerých povinnostech. V Německu je povinné členství v odborné komoře nebo zápis do rejstříku

Důležité instituce Odborná poradenská činnost Odborné konzultace Právní výpomoc Reprezentace na zahraničních trzích, veletrzích Informační a publikační činnost

Důležité instituce Hospodářská komora ČR http://www.komora.cz Zastupuje podnikatelskou veřejnost v ČR, chrání zájmy svých členů – malých, středních a velkých podniků, sdružujících se v regionální síti komor a v živnostenských společenstvech Česká agentura na podporu obchodu www.czechtrade.cz Příspěvková organizace Mpo ČR a součást státního systému podpory exportu. Pomoc českým vývozcům, prosadit se na zahraničních trzích, usnadnění vstupu na mezinárodní trhy včetně úspory času a nákladů. Evropská komise http://ec.europa.eu/ceskarepublika

Důležité instituce Podpora podnikání a exportu http://www.businessinfo.cz/cz/ Ministerstvo průmyslu a obchodu http://www.mpo.cz/ Svaz průmyslu a dopravy http://www.spcr.cz/ Dobrovolná organizace sdružující podnikatele zaměstnavatele z oblasti průmyslu a dopravy Nestátní organizace nezávislá na vládě

Enterprise Europe Network http://www.enterprise-europe-network.cz Spuštěno- únor 2008 Celoevropská síť Poradenství pro podnikatele Inovace a technologický transfer Projektové poradenství Informace o možnostech finančních dotací, grantů a jiných forem podpory vhodných pro české žadatele Bývalá Euro info centra Poradenství a asistence malým a středním podnikům v otázkách podnikání v EU Síť 300 středisek V ČR 7 míst Navazuje na práci Innovation Relay Center poradenství a asistence v oblasti technologického transferu a inovací

Děkuji za pozornost