ROZPOČTOVÁ SKLADBA Rozpočet obce představuje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Advertisements

ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
aneb Veřejné finance s citem Ing. Luděk Tesař
Rozpočtové hospodaření obcí
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
VÝNOSY.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. dubna 2013.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
FINANCE 2014/2015.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
Rozpočty územních samosprávných celků
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Vládní neziskové organizace
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Finanční výkazy obchodních společností
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Financování obcí II.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Pár poznámek k fiskálnímu federalismu
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Účetnictví ÚSC, rozpočet ÚSC
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Financování a finanční účty USC.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Obecná část rozpočtového práva II 14. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Nástroje finančního řízení - rozpočet obce PRSUR,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
D OMOUŠIC E Vypracoval: Jiří Stehlík; UČO Z ÁKLADNÍ INFORMACE : kraj (NUTS 3): Ústecký okres (LAU 1): Louny katastrální výměra: 15,27 km² počet.
JINDŘICHŮV HRADEC Michaela Kaloušová ZÁKLADNÍ INFORMACE  k město Jindřichův Hradec čítá obyvatel  Leží severovýchodně od Českých.
Dotace, půjčky a řízení likvidity. Dotace Projev přerozdělovacích procesů - uvnitř veřejného sektoru, -směřující k jiným subjektům – NNO, ziskový sektor.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Obecná část rozpočtového práva II
Soustava veřejných rozpočtů
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Příjmy a výdaje SR.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtový proces 10. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočet obce.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočet obce Černovice
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ekonomický vývoj Pardubického kraje a návrh rozpočtu 2012
Rozpočtový proces 16. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 30. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Závěrečný účet a účetní závěrka 2013
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

ROZPOČTOVÁ SKLADBA Rozpočet obce představuje decentralizovaný peněžní fond bilanci příjmů a výdajů za rozpočtové období a jejich struktura finanční plán podle kterého obec hospodaří nástroj prosazování cílů obecní politiky Rozpočtová skladba Příjmy i výdaje obecního rozpočtu se člení podle závazné rozpočtové skladby. Jejím cílem je jednotnost a přehlednost všech veřejných rozpočtů. Závazná rozpočtová skladba umožňuje srovnávat jednotlivé rozpočty v prostoru i čase a tím také komplexnost pohledu na finanční hospodaření celého veřejného sektoru. 3 základní okruhy peněžních operací : * příjmy * výdaje * financování Základní schéma příjmů a výdajů jsou v příloze. Financování zahrnuje tyto kategorie peněžních operací : když si peníze vypůjčíme a později je splácíme (umořujeme dluh) když sami peníze půjčujeme a později když nám je dlužník vrací jakoukoliv změnu peněžních prostředků na našich vlastních účtech opravné položky eliminující vliv některých dřívějších operací Financování má tedy povahu rozdílu dvou bilančních položek a může proto nabývat kladné i záporné hodnoty Základní vztah v rozpočtové skladbě je jeho vyrovnanost, kterou lze s použitím 3 základních okruhů finančních operací vyjádřit touto rovnicí : PŘÍJMY = VÝDAJE ± Financování PŘEBYTEK (+) = SCHODEK (-) ± Financování Financování tedy vždy vyrovnává rozdíl mezi příjmy a výdaji, což odpovídá skutečnosti, že schodek musíme vykrývat prostředky získanými odjinud a přebytek naopak nám umožňuje peníze deponovat jinam, třeba i do vlastních fondů (např, fondu rezerv a rozvoje). Rozpočtová skladba upravuje způsob třídění všech peněžních operací rozpočtů a fondů celého rozpočtové sféry, tzn. všech orgánů veřejné správy a jejich rozpočtových organizací.

Třídění druhové (položkové) je základním systémem klasifikace veškerých transakcí veřejných rozpočtů. Druhová klasifikace je čtyřúrovňová x x x x : třída např. 2 - nedaňové příjmy seskupení položek 21 - příjmy z vlastní činnosti podseskupení položek 213 - příjmy z pronájmu majetku položka 2133 - příjmy z pronájmu movitých věcí Seznam tříd druhového členění rozpočtu : Daňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové příjmy (investiční sféra) Přijaté dotace Běžné výdaje Kapitálové výdaje (investiční sféra) Financování Funkční třídění (paragrafové) za prioritní považuje funkci (účel) vynaložení peněz – pyramidově agreguje jednotlivé funkční kategorie výdajů. Neklasifikuje veškeré operace, ale jen veškeré výdaje a v územních rozpočtech vybrané nedaňové a kapitálové příjmy. Funkční klasifikace je také čtyřstupňová „ x x x x rozpočtová skupina např: 3 - služby pro obyvatelstvo rozpočtový oddíl 32 - vzdělávání rozpočtový pododdíl 323 - zájmové studium paragraf 3231 - základní umělecké školy Rozpočtové skupiny funkčního členění : 1 Zemědělství a lesní hospodářství 2 Průmysl a ostatní hospodářská odvětví 3 Služby pro obyvatelstvo 4 Sociální věci a politika zaměstnanosti 5 Bezpečnost státu a právní ochrana 6 Všeobecná veřejná správa a služby

Daně z příjmu, zisku a kap.výnosů Příloha č. 10 / 1 Schéma rozpočtových příjmů podle druhu Z0 prodeje invest. .majetku Kapitálové Z prodeje akcií a majet. účastí Daně z příjmu, zisku a kap.výnosů Vnitřní daně ze zboží a služeb PŘÍJMY VLASTNÍ Daně a poplatky z vybraných čin. Daňové Daně z mezinárodních. transakcí Majetkové daně Běžné Pojistné SZ a zdravotní Ostatní daňové příjmy PŘÍJMY Příjmy z vlast.činnosti, z pronájm Nedaňové Úroky, dividendy, kurz. zisky Přijaté sankce a vratky transférů Příjmy z prodeje neinv. majetku Přijaté splátky půjček Běžné Od rozpočtu centrální úrovně PŘIJATÉ DOTACE Od rozpočtu územní úrovně Z vlastních fondů Ze zahraničí Kapitálové Od rozpočtů centrální úrovně Od rozpočtů územní úrovně Z vlastních fondů Ze zahraničí

Schéma rozpočtových výdajů podle druhu

Základní tabulka Obec : v tis. Kč (1 desetinné místo)   číslo rok 2006 ř. položky p o l o ž k a rozpočet skuteč. plnění PŘÍJMY - druhové členění 1 1111-1519 Daňové celkem 2 2111-2139 Z vlastní činnosti 3 4112 Neinv.dotace za SR 4 Standardní příjmy ř. 1+2+3 5 2141-2481 Ost.nedaňové příjmy 6 4111+13-60 Ost.neinvest.dotace 7 3111-3202 Kapitálové příjmy 8 4211-4240 Investiční dotace 9 Přímy celkem - ř.4+5+6+7+8 VÝDAJE - druhové členění 10 5011-5199 Provozní výdaje 11 5211-5909 Neinvestiční převody 12 Běžné výdaje - ř. 10+11 13 6111-6909 Kapitálové výdaje 14 B7 Výdaje celkem - ř. 12+13 15 811-8902 Financování 16 Příjmy – výdaje ř. 9 - 14 Poznámka : Plnění v % (1 desetinné místo)