Název: VÝVOJ DIVADLA V POČÁTCÍCH NÁRODNÍ OBROZENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Počátky novodobého českého básnictví a novinářství Mgr
České národní obrození I.
České národní obrození
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_371_Česká literatura 18. a 19. století AUTOR: Mgr. Markéta.
N á zev š koly: Středn í průmyslov á š kola, Ostrava - V í tkovice, př í spěvkov á organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 8. června 2012 N á zev:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:VÝZNAM A PROBLEMATIKA RUKOPISŮ.
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:NÁRODNÍ DIVADLO Autor:Mgr. Lenka.
České národní obrození
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Autor: Mgr. Lenka Jelínková
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:2. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Václav Kliment Klicpera Mgr. Ludmila Růžičková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Soubor testů 4 Mgr. Ludmila Růžičková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Zájem o česká divadelní představení – projev zájmu o českou kulturu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Divadlo v době národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková.
2. polovina 18. století – 50. léta 19.století
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ proces, který probíhal v rakouské monarchii zhruba od poslední třetiny 18. století do roku 1848 hlavním úkolem jeho tvůrců bylo.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Osobnosti divadla Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
České země ve 2. polovině 18. století
Národní obrození Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kde se Josef Dobrovský narodil?
3. Fáze Národního obrození
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Počátek Národního obrození
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁRODNÍ OBROZENÍ PRVNÍ FÁZE
České národní obrození
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

Název: VÝVOJ DIVADLA V POČÁTCÍCH NÁRODNÍ OBROZENÍ číslo: Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: VÝVOJ DIVADLA V POČÁTCÍCH NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník

Metodický list - anotace: Cílem prezentace je podat souvislý přehled o prvních divadelních představeních, prvním ryze českém divadle v počátku období národního obrození. Úkoly, které divadlo plnilo, hry, které posilovaly národní sebevědomí a rozšiřovaly český jazyk mezi veřejnost. Obsahuje podrobnější fakta, je určena pro souhrnné opakování literatury v 9. ročníku, kdy žáci již mají v podvědomí základní data. Ale vyučující mohou tuto prezentaci využít i v 8. ročníku při prvním setkání žáků s danou tématikou. Prezentaci uzavírá ověřovací znalostní test, jež vychází pouze z informací uvedených v prezentaci, včetně správných odpovědí.

Vývoj divadla v počátcích NO

Úkoly divadla úkol zajistit česká představení pro nižší vrstvy – určitá forma vzdělání důležitost mluveného slova a předváděného děje – snáze (stále mnoho lidí neumí číst a knihy jsou drahé) a rychleji se šíří vlastenecké myšlenky, čeština vychovat české herce vytvořit ryze české hry

Divadla divadlo V Kotcích – 1738 - první pokus o uvedení české hry Kníže Honzík – překlad z němčiny, hráli ji němečtí herci, neuměli dobře česky Nosticovo divadlo 1783 – od 1788 přejmenováno na Stavovské divadlo určeno pro vyšší vrstvy, hrálo se německy, občas česky, (později přejmenováno na Tylovo divadlo, dnes opět Stavovské divadlo) kočovné loutkové divadlo Matěje Kopeckého (1775-1847)

divadlo Bouda – 1786 – 1789 – dřevěné, zhotovené z fošen, nacházelo se na Koňském trhu (dnes Václavské náměstí), konkurovalo Stavovskému divadlu, hrálo se česky, čeští herci, (tzv. Vlastenecké divadlo) zakladatel Václav Thám repertoár: a) hry přeložené a uzpůsobené českému prostředí a divákovi (Moliere, Shakespeare,…) b) původní V. Thám, P. Šedivý 1789 divadlo Bouda zbouráno

Významní divadelníci Václav Thám 1765-1816 napsal přes 50 divadelních her, které často nesly vlastenecký název: Vlasta a Šárka Břetislav a Jitka píše básně – almanach Básně v řeči vázané – významný svým obsahem – odklon od náboženské tématiky, převažuje milostná tématika - láska, přátelství

Pokračovatelé V. Tháma Jan Nepomuk Štěpánek 1783-1844 ředitel Stavovského divadla hry překládal i sám psal – veselohry a frašky dílo: Čech a Němec – tolerance mezi národy Obležení Prahy od Švejdů

Václav Kliment Klicpera 1792-1859 učitel Gymnázia v Hradci Králové psal zábavné veselohry ze současnosti (kritika špatných lidských vlastností – lakota, plané vlastenectví) i historické hry (posílit národní hrdost) dílo: Každý něco pro vlast Divotvorný klobouk Rohovín čtverrohý Hadrián z Římsů Blaník

Ověřovací test Jaké byly hlavní úkoly divadla? (vyjmenuj 3) Kterému divadlu se říkalo Tylovo? Kde stálo divadlo Bouda? Jak dlouho se zde hrálo? Jak se jmenuje nejznámější principál potulného loutkového divadla? Václav Thám kromě divadelních her psal i básně. Jak se jmenuje jeho almanach? Jak se jmenovali pokračovatelé V. Tháma?

Odpovědi ověřovacího testu Zajistit česká představení, vychovat české herce, vytvořit český repertoár (české hry). Nosticovo divadlo, později Stavovské. V dolní části dnešního Václavského náměstí – tehdy Koňský trh. Divadlo existovalo 3 roky (1786-1789). Matěj Kopecký. Básně v řeči vázané. Václav Kliment Klicpera, Jan Nepomuk Štěpánek.

Zdroje a citace: HRABÁK Josef, JEŘÁBEK Dušan, TICHÁ Zdeňka: Průvodce po dějinách české literatury. Praha: Orbis 1976. BALAJKA Bohuš: Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna 1995. ISBN 80-7168-198-9 SOCHROVÁ Marie: Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment 1999. ISBN 80-7200-332-1 ČORNEJ Petr, ČORNEJOVÁ Ivana, RADA Ivan, VANÍČEK Vratislav: Dějiny zemí Koruny české II. . Praha: Paseka 1992. ISBN 80-85192-28-4 VLAŠÍN Štěpán a kol.: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel 1984.