ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

Asertivita.
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Občanská nauka Sociálně patologické jevy IV. ; VY_32_INOVACE_D2_12
Komunikace Společenská kultura
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
VY_32_INOVACE_ 15 - Komunikace
Asertivita.
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Asertivita Umění přiměřeně se prosadit či bránit v situaci, ve které se právě nacházíte…
Zásady dobré komunikace
PSFA 2 Přednáška č.4 Téma: Asertivita.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_MANAŽER_P2.
Komunikační dovednosti
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Principy, zásady a chyby
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KONFLIKT Božena Genrtová.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Komunikace Základní prostředek výměny informací
Nakonec našel a nazval jej: KATEGORICKÝ IMPERATIV, který zní:
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sebeuvědomění a sebekontrola
Asertivita.
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ASERTIVITA.
ASERTIVITA.
Zdravotnický asistent, první ročník Manipulace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Psychologie zdraví Copingové strategie.
ZÁKLADY ASERTIVITY.
AKVIZICE AKVIZICE. Co si odvezete Zaměříme se na překážky na cestě ke zvýšení obratu a rozšíření portfolia Budeme hledat cestu jak spolupracovat i s největšími.
Komunikační inteligence. Cíle a obsah kurzu  definice asertivity  charakteristiky pasivity, pasivní agresivity, agresivity a asertivity.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Asertivita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ASERTIVITA Alena Krákorová. Asertivita základy asertivního chování základní asertivní způsoby jednání asertivita DESATERO asertivita a obtížný klient.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Pasivní chování Agresivní chování Asertivní chování
Interpersonální komunikace & asertivita
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ III.
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
Asertivita.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Komunikace.
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_12 Komunikace
Transkript prezentace:

ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03 Interaktivní výklad: Asertivita, pojem, pravidla, příklady. 1.A.; 08.11.2012 Mgr. Ludmila Muchová text anotace 128 text anotace ASERTIVITA 20. 11. 2012 Mgr. Martina Havlasová

Co je to asertivita? Způsob komunikace za pomoci zdravého sebeprosazení, při němž dokážeme hájit svá vlastní práva tak, abychom nenarušili práva druhých Je to důležitá komunikační dovednost Nejvhodnější způsob komunikace Vyučuje ji mnoho odborníků na vývoj osobnosti Andrew Salter – autor tréninku asertivity, své žáky učil spontánním reakcím, učil se stát si za svým názorem

10 pravidel asertivity 1 . Člověk má právo posuzovat své vlastní chování, myšlenky a emoce a být za ně odpovědný. 2. Člověk má právo nenabízet žádné omluvy a výmluvy ospravedlňující jeho chování. 3. Člověk má právo posoudit nakolik a jak je zodpovědný za řešení problémů druhých lidí 4. Člověk má právo změnit svůj názor. 5. Člověk má právo říci já nevím. 6. Člověk má právo být nezávislý na dobré vůli ostatních. 7. Člověk má právo dělat chyby a být za ně zodpovědný. 8. Člověk má právo dělat nelogická rozhodnutí. 9. Člověk má právo říci já ti nerozumím. 10. Člověk má právo říci je mi to jedno.

Předpoklady asertivní komunikace A. vědět, co chci B. nelhat sám sobě C. nebát se říct, co cítím a co chci D. nést zodpovědnost za své chování E. nenalhávat si něco o druhých F. nemanipulovat G. aktivně naslouchat H. umět pracovat s pochvalou a kritikou

Techniky . Technika OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Kritizující chce tzv. vyrazit zavřené dveře, ale v akci zjistí, že dveře jsou dokořán. Kritizovaný asertivně neodpovídá totiž kritikou. Říká, že v zásadě s kritizujícím souhlasí. . Technika (umění) POŽÁDAT O DRUHÉ LASKAVOST Promluvy typu: Byl byste tak laskav… Prosím Vás… . Technika PROSAZOVÁNÍ OPRÁVNĚNÉHO POŽADAVKU Pokud je požadavek oprávněný (např. reklamace), není třeba se rozčilovat, ale v klidu se snažit prosadit si asertivně svůj nárok a požadavek . Technika GRAMOFONÓVÉ DESKY Opakujeme stále promluvu, asertivně, až k úspěchu.

Řekněte asertivně… 1. Dělám tady všechno a nikdo to neocení! Potřebuji více tvé pomoci. 2. Nemám čas! Nyní jsem bohužel zaneprázdněná, ale podívejme se do mého diáře, kdy mám volno, a já si ráda čas udělám. 3. Chováš se strašně! Kdo to má vydržet? Tvé chování se mi nelíbí a budu ráda, když ho změníš.

Nezapomeňte… Asertivita= stop manipulaci Naučme se říkat NE bez pocitů viny Kompromis a konsenzus= asertivní mistrovství

Komunikační situace Vyzkoušejte následující situace A.asertivně B.agresivně C.pasivně 1. Reklamace obuvi 2. Odmítnutí návrhu kamarádky 3. Žádost o zvýšení platu Diskuse

Použitá literatura: Pravidla asertivity. In: [online]. [cit. 2012-10-05]. Dostupné z: http://www.jakstudovat.cz/?p=140 Asertivita. In: [online]. [cit. 2012-10-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Asertivita Maturitní otázky občanský a společenskovědní základ. Praha: Fragment, 2008, 224 str., ISBN 978-80-253-0600-0 Caponni,Věra: Asertivně do života. Praha.Grada.1994,156 str.,ISBN 80- 7169-082-1