Brukev řepka olejka Brassica napus napus Zpracovali: Ladislav Bartoš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROPA Pavel Kratochvíl.
Advertisements

Půdy:.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Zdroje včelí pastvy.
Bobovité - Fabaceae.
Jetel luční Trifolium pratense.
SLUNEČNICE ROČNÍ (Heliantus annus).
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Kyselý déšť.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Zemědělství České republiky.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Brukvovité Brassicaceae
OVES SETÝ (Avena sativa).
technologie využití biomasy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
Obor: Zemědělec – farmář H/01
ŘEPKA OLEJKA (Brassica napus).
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Energetické rostliny Agroekologie
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_468_JARNÍ_BYLINY_1 Téma: Výklad jarních.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Polní ekosystémy.
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Brukvovité.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Zdroje organických sloučenin
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
(Staro)nová role venkova a zemědělství. Budoucnost venkova x rezortismus Tradice a potenciál zemědělství Land - und Energiewirt.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Spalovací Motory Benzínové
Řepka a možnosti jejího zapojení v komoditní vertikále Bakalářská práce Vypracoval: Adam Čáslava Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
Pipal, Veselý, Ringsmuth. Popis  Jednoletky, dvouletky, trvalky  Byliny či keře (vzácně)  Cca 3500 druhů  Listy – většinou střídavé, bez palistů 
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Pohonné hmoty VY_32_INOVACE_25_509
Polní ekosystémy.
Název: Rychlost chemické reakce
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Brukev řepka olejka Brassica napus napus Zpracovali: Ladislav Bartoš Michaela Kottová

Původ výskyt řepky je vázán na středomořské gencentrum Řepka se pěstuje ve dvou poddruzích: – brukev řepka olejka a brukev řepka tuřín. . Zasahuje do celé oblasti mírného pásma země . Řepka se stále více rozšiřuje a řadí se mezi 10 nejvýznamnějších plodin světa.

Botanická charakteristika: Brukev řepka olejka z rodu brukev (Brassica) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), kam náleží dalších 170 rodů s asi 2000 druhy Jednoletá, 60 – 120cm vysoká bylina se silným hlavním kořenem. Ozimá řepka má v našich podmínkách vegetační dobu 300 až 340 dnů

Květ: U ozimé řepky se v podzimním období vytvoří listová růžice (fáze vegetativní) a na jaře se stonek prodlužuje a zakládá se květenství (fáze generativní). Kvetení porostu zpravidla trvá 20 - 25 dnů a většinou celé probíhá v květnu Obvykle žlutý květ je stavěn podle čísla 4. . Semena jsou zpravidla tmavě fialovohnědá až šedočerná a lesklá V nížinách Čech a Moravy rozkvétá kolem poloviny dubna a doba květu trvá asi 1 měsíc

Místa výskytu: Obecně se pěstuje na polích, odkud zplaňuje na jejich okraje a podél komunikací nebo je zavlékána na rumiště, železniční nádraží, do areálů továren zpracovávajících olejniny, do přístavů a okolí sil. K půdním podmínkám je indiferentní, nedaří se jí pouze na lehkých písčitých půdách.

Význam: Je potravinářskou surovinou pro lidskou výživu extrahované šroty, případně pokrutiny či semena jsou významnou součástí krmných směsí biomasa se užívá jako zelené krmení či hnojení řepková bílkovina je využitelným zdrojem pro lidskou výživu, řepkový olej je významnou surovinou pro chemický průmysl (oleochemie) a jako zdroj obnovitelné energie místo fosilních zdrojů – tzv. bionafta, případně ekomazadla.

Řepka se výborně osvědčila také jako předplodina . Princip známý již z 19. století - určitá plodina (předplodina) do značné míry garantuje úspěch následné plodiny Řepka zvyšuje úrodnost půdy, odpleveluje a snižuje potřebu průmyslových hnojiv Brání erozi půdy, splavování dusíkatých látek a snižuje znečištění půdy a vodních zdrojů. Je zdrojem obživy pro volně žijící faunu a významným krajinotvorným prvkem.

2 nejvýznamější produkty 1:Řepkový olej Vyrábí se lisováním řepkového semene energeticky nenáročná a k přírodě šetrná vý-roba Ze srovnání u nás běžně používaných olejů vychází jako jednoznačný vítěz . Obsahuje velmi málo nasycených kyselin, naopak vysoké procento „neutrální“ kyseliny olejové Obsahuje zhruba 42 % tuku, 22 % bílkovin, 8 % vody a 12 % vlákniny a ligninu, 18 % ostatní

Má však nevýhody – nižší výkon a vyšší spotřebu paliva. 2.Bionafta Již před rokem 1990 se na některých čerpacích stanicích distribuovalo toto palivo pod názvem bionafta I. generace Jedná s o čistý metylester řepkového oleje vyráběného klasickou reesterifikací. Má však nevýhody – nižší výkon a vyšší spotřebu paliva. Nevýhody odstraňuje bionafta II. generace Jedná se o vícekomponentní palivo, které musí dle nařízení vlády obsahovat min. 30 % metylesteru řepkového oleje Zbylá část je motorová nafta

Výhody: ekologičtější (není toxická) , biologicky odbouratelná nižší kouřivost, nižší opotřebení motoru, nižší teplota výfukových plynů způsobující nižší tepelné zatížení motoru = příznivé složené emisí levnější než klasická nafta lepší start v zimním období- přidávají se do směsi vysoce účinná aditiva

Nevýhody: nižší výkon (kolem 5 %) – v současné době už prý ne její rostlinná část je náchylná na vodu Most 19.května 2006 - Srovnávací test vozů Škoda s dieselovými motory prokázal, že jízdní vlastnosti automobilů s pohonem na řepkový olej se prakticky neliší od automobilů pohaněných klasickou ropnou naftou. .

Závěr Mluvíme-li o řepkovém oleji a bionaftě, mluvíme zároveň o ekologickém zemědělství. Ekologické zemědělství je dnes v ČR stabilizovaný zemědělský systém, který je státem podporován a je dobrou alternativou vývoje zemědělství v ČR do budoucnosti.