Jednotlivé způsoby rozmnožování ryb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název:Chov a rozmnožování ryb.
Advertisements

Výr velký (Bubo bubo).
Stavba a funkce orgánů u živočichů
LOSOSOVITÉ RYBY Lososovité druhy ryb jsou významnými druhy pro sportovní rybolov. Lipan společně s pstruhem obecným patří mezi původní druhy. Koncem 19.století.
RYBY.
RYBY.
Dravé ryby.
Třída RYBY. Osnova: Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba.
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Základní skupiny akvarijních ryb
Ontogeneze ryb relativně stálý a neměnný ráz vývoje s kvantitativními (zvětšování velikosti) změnami, které jsou přerušovány rychlými kvalitativními změnami.
Geografické rozšíření sladkovodních ryb
Život se strunou hřbetní..
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
Živočichové rybníka Žahavci.
Ryby.
Tučňák brýlový Tučňáci
Whale shark (žralok obrovský).
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
charakteristika obojživelníků
Opakování ryb.
Tučňáci Katka Krejsová.
Kopřivka obecná (Anas strepera)
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Střechatky (megaloptera)
Kmen: Žahavci vodní mnohobuněční živočichové sladké i slané vody
POŠVATKY (Plecoptera)
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Rozmnožování obratlovců
bichir chrupavčití – bichiři kostěná kostra bez rostra
KREVETY.
Zjednodušený přehled třídění savců
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
PLOŠTICE Jana Koucká.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.
podříše: MNOHOBUNĚČNÍ (Metazoa)
Ledňáček říční.
Obrázky Rybky Vodní rostliny
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Bezčelistnatci Agnatha.
Vybrané chované a divoké formy akvarijních ryb
Živočichové kolem rybníku
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._28.KORÝŠI TÉMA: KORÝŠI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Žahavci – žahaví dravci
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
Přírodopis: ŽAHAVCI.
Žahavci.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PARYBY převážně mořští kostra
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
PARYBY I..
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
RYBY VY_32_INOVACE_06-55 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
BROUCI.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Poznávačka ryb.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Transkript prezentace:

Jednotlivé způsoby rozmnožování ryb převládá pohlavní rozmnožování s vnějším oplozením hermafroditismus: - vzájemné oplození mezi dvěma jedinci sukcesivní hermafroditismus: - pohlaví se mění během života přechodný hermafroditismus (proterogynie) pseudohermafroditismus: samice jsou vybarveni jako samci, kladou jikry (tlamovec malawijský) samooplození: - jediná ryba je schopna zajistit potomstvo - pozorováno u halančíka mramorovaného - partenogeneze: - schopnost vývoje jedince z neoplozených jiker - popsána u živorodky trpasličí (Poecilia formosa) - gynogeneze: - v potomstvu se vyskytují pouze samice, které se vytírají s jinými druhy a v potomstvu se opět objevuje jen samičí pohlaví téhož druhu jako byla samice

- gynogenese: - pozorováno u karase stříbřitého (Carassius auratus) - nedochází ke splynutí gamet, ale spermie jen vývoj jikry aktivuje ovoviviparie: - vajíčka jsou zadržována ve vývodních pohl. cestách, kde jsou oplozena a částečně se vyvíjejí, ryby kladou jikry v pokročilém stádiu vývoje - objevuje se u žraloků, rejnoků -viviparie: - zárodek je vyživován prostřednictvím placenty - folikulární placenta: kostnaté ryby (např. živorodkovití) - u čeledi živorodkovitých (Poeciliidae) je známo, že spermie se mohou po vnitřním oplození uchovávat delší dobu ve vejcovodech samice, která pak může ještě několikrát vrhat mláďata bez přítomnosti samce. - žirorodé ryby (mečovky, platy, živorodky, polozobánky) jikry jsou zadrženy v břišní dutině samice potěr se líhne v těle matky potěr se při porodu líne živý, v pokročilém vývojovém stupni

-viviparie: - délka porodu závisí na teplotě vody, trvá několik minut až 2 hodiny samice jsou při nebezpečí schopné pudově porod oddálit nebo prodloužit - oviparie: kladení jiker (na různé substráty):

Jednotlivé způsoby kladení jiker a/ fytofilie - ryby se vytírají ve vodním sloupci v přítomnosti rostlin, po třecím aktu jikry padají ke dnu a zachytávají se na rostlinách či kořenech - ryby se o nakladené jikry se nestarají (často je i požírají) - tetrovité a kaprovité ryby, parmičky

b/ psammofilie - kladení jiker do písku - samci vyhloubí v písku jamku, do které lákají samičku - po nakladení jiker rodiče nebo 1 rodič se o jikry starají a hlídají teritorium, silně vyvinutá péče o potomstvo. - tlamovci a další cichlidy - u tlamovců ovofilní – po výtěru samice sbírají jikry a inkubují je v tlamě larvofilní – po vylíhnutí larev uchovávají larvy v tlamě.

c/ speleofilie - kladení jiker do jeskyněk, dutin - cichlidy,čtverzubci, krunýřovci

d/ ostrakofilie - kladení jiker do lastur živých mlžů - hořavka duhová e/ xerofilie - kladení jiker do měkkého substrátu (rašeliny) - halančíci rodu Aphyosemion - výskyt v oblastech s periodickými srážkami (střídá se období sucha a dešťů). - západní Afrika, Amerika (od USA po Uruguay), tropická Asie - jejich přirozené biotopy vysychají a jikry se vyvíjejí ve vlhkém substrátě (halančíci – krátkověké ryb).

Třecí akt vějířovky černoploutvé (halančíků):

f/ aerofilie - kladení jiker mimo vodu na navlhčený list (v akváriu, f/ aerofilie - kladení jiker mimo vodu na navlhčený list (v akváriu, krycí sklo) - tetra stříkavá (Capella arnoldi)

Třecí akt tetry stříkavé:

g/ akrofilie - kladení jiker do pěnových hnízd na hladině - labyrintní ryby, pancéřníčci rodů Callichtys, Hoplosternum)

h/ litifilie - kladení jiker na kamenitý či dřevěný podklad - krunýřovci, cichlidy, čtverzubci  

Abnormality u výtěru ryb - homosexualita: - tření dvou samic bez i za přítomnosti samce (jedna ze samic se chovala jako samec, jikry kladla pouze druhá samice - tření dvou samců: pozorováno u kančíka zelenookého - vede k  zachování jedinců (u samic neztvrdnou jikry, samec není ubyt silnějším samcem) - polyandrie: - dva samci se vytírají s jednou samicí - koljuška tříostná - monogamie: - umožňuje ochranu před nežádoucím křížením - umožňuje zachovat existenci druhu - monogamní klipky  

Klipky - výskyt Indický a západní část Tichého oceánu označované také jako motýlové ryby tvoří ichtyofaunu korálových útesů potrava koráloví polypi (obtížně chovatelní v akváriích) žijí trvale v párech, vytírají se těsně nade dnem mají 2 měsíční larvální stádium Čtyřoká dvousedlá

Péče o potomstvo A/ o jikry a potěr není po výtěru pečováno   - jikry volně klesají na dno či na rostliny - parmičky, tetry - jikry se roztrousí a je menší pravděpodobnost, že budou všechny sežrány - jikry plavou na hladině - motýlkovec africký - proud vody je rozptýlí - jikry mohou vznášet ve vodním sloupci - jikry jsou obalené tukem - dojde k rozptýlení ve vodním sloupci

Motýlkovec africký výskyt střední Afrika (od Konga po Nigérii) velikost 10 cm ryby jsou dravé vůči sobě snášenlivé drží se u hladiny a rádi vyskakují hlavní potrava hmyz živí v tvrdé vodě výtěr trvá celý den (začíná zpravidla v noci) samice vypouští jikry, které plavou po hladině (snůška kolem 200 jiker, které postupně hnědnou 3 mm) - poprvé byl v zajetí rozmnožen v roce 1912 v Praze

Péče o potomstvo A/ o jikry a potěr není po výtěru pečováno - jikry jsou roznášeny v kapsičce z břišních ploutví a lepeny na vybraná místa - sumečci rodu Corydoras - samička po oplodnění jiker jednotlivé jikry roznáší a lepí je na vybraný a očištěný podklad - jikry lepeny v jakýchsi provazcích na ponořené předměty - okoun říční (Perca fluviatilis) - provazce, v kterých jsou jikry umístěny jikry chrání před poškozením a sežráním.

Péče o potomstvo A/ o jikry a potěr není po výtěru pečováno - jikry jsou ukládány do vytvořených jamek - mihule potoční, tlamoun (tipálie) nilská - ochrana jiker - jikry jsou jednotlivě ukládány do dna - vějířovka modrá (Cynolebias belotti) - ochrana před suchem - jikry jsou svěřeny ochraně jinému živočichovi - hořavka duhová - peřovec kukaččí (rodičovský pár si vyhledává místo, kde probíhá tření některého druhu tlamovce a na stejném místě klade jikry, které jsou tlamovcem sesbírány). - rodiče zajišťují potomstvu optimální podmínky, které jim sami nejsou schopné vytvořit.

Péče o potomstvo B/ o jikry případně i o potěr je pečováno   - hlídání trdliště (ne vlastních jiker) - tetra císařská (Nematobrycon palmeri) - jikry jsou lepeny na vybraný substrát a jsou hlídány - substrát: kámen, kořen, list rostliny - snůška je hlídána - Cichlidy, krunýřovci - jikry jsou odkládány mimo vodu - tetra stříkavá (Copella arnoldi) - samec na list se snůškou občas stříká vodu, aby nevyschla

Péče o potomstvo B/ o jikry případně i potěr je pečováno - jikry jsou ukládány do přirozených úkrytů (štěrbin, dutin) - jikry jsou hlídány - krunýřovci rodu Ancistrus, Cichlidy jikry jsou ukládány do zhotovených hnízd, v kterých rodiče o jikry pečují 1/ dutina ve dně - američtí a afričtí bahníci 2/ hradbové hnízdo - z bahna, rostlin, písku či štěrku - někteří zástupci čeledi Cichlidae, kaproun obecný

Péče o potomstvo B/ o jikry případně i potěr je pečováno jikry jsou ukládány do zhotovených hnízd, v kterých rodiče o jikry pečují 3/ uzavřená hnízda - v rostlinném houští na dně nebo na hladině - koljuška tříostná (Gasterosteus aculeatus) 4/ plovoucí hnízda - z trávy - rypouni 5/ pěnová hnízda - ze vzduchu a sekretu z úst - čichavec zakrslý (Colisa lalia), čichavec šedý (Trichogaster trichopterus), bojovnice pestrá (Betta splendens),

Péče o potomstvo C/ jikry jsou v kontaktu s tělem samice či samce   1/ visí v hroznech u pohlavního otvoru samičky - medaky rodu Oryzias (druh Oryzias latipes) využívá se v toxikologii při embryonálních testech. 2/ jikry jsou umístěny do zvláštní kapsy na břiše nebo ocasním násadci samce - koníček kuda (z čeledi jehlicovitých) 3/ oplozené jikry zůstávají uvnitř těla samice - živorodky čeledi Poeciliidae, tetra velkoploutvá 4/ jikry jsou odchovávány v dutině ústní - tlamovci z čeledi Cichlidae,

Koníček kuda

Koníček kuda výskyt Indopacifik od Afriky přes Rudé moře až po Japonsko žije mezi řasami v hloubkách až 30 metrů živí se planktonem a drobnými korýši mohou se lehce stát potravou sasanek – plavou váhavě tření v akváriích je známé rozdíl: samice má výraznou genitální papilu, samec má zvětšený vak tření: samice a samec vyplují naproti sobě samice zastrčí genitální papilu do vaku samce a vypustí až 200 jiker ve vaku se jikry inkubují a líhnou mláďata, samec se málo pohybuje mláďata jsou z vaku vypuzování po jednom a vypuzování mláďat trvá několik hodin mláďata jsou 0,5 cm velká a podobná dospělci, rodiče se o potomstvo nestarají

Tlamovci

Tlamovci Ovofilní tlamovci - berou do tlamy jikry během tření nebo bezprostředně po něm - pocházejí z východoafrických jezer Tanganika a Malawi - páry vytvářejí pouze během tření - u všech druhů se vyvinuly jikerné skvrny (samice se pokouší sebrat domnělé jikry, přitom se dostane do těsné blízkosti genitální papily samce a přijme spermie - samci jsou větší, barevnější - snůška nepřesahuje 70 jiker ( druhy rodu Tropheus mají jen 10 -15 jiker) - jikry jsou velké, bohaté žloutkem, mají zářivě žlutooranžové zbarvení - afričtí tlamovci: modrožlutý, červenoploutvý, Lombardův, nosatý, pestrý  

Tlamovci Larvofilní tlamovci - třou se na kamenitý podklad - po několika dnech berou vylíhlé larvy do tlamy a starají se o ně dokud nestráví žloutkový váček - plůdek často nosí oba rodiče a předávají si ho - vodí potěr stejně jako ostatní rodiče cichlid - jihoameričtí tlamovci (cichlidka vysokoploutvá)  

Péče o potomstvo - u více jak 87 čeledí (5000 druhů) - v 90% jde o hlídání jiker - cichlidy, které vytváří pevné páry (skvrnivec žlutý) : - rozmnožování na úkor jednoho partnera (partner ovívající jikry) - samec a samice si rozdělují péči o jikry - jeden (silnější) hlídá teritorium má možnost přijímat potravu, ale může být snadněji zraněn (většinou samci) - slabší partner (většinou samice) ovívá jikry a je v bezpečí teritoria. - silnější jedinec vyčerpá méně energie při inkubaci a hlídání potomstva (má možnost potravu přijímat). - silnější ryba se častěji vytírá - má více energie - potkává na hranicích s novým partnerem, který je schopný výtěru. - jsou –li silnějšími jedinci samice neopouštějí samce s potomstvem a naopak.  

Formy rodin: 1/ rodičovská rodina: - samice a samec si rozdělují úkoly - specializace na určité činnost neexistuje - partneři zůstávají až do osamostatnění mláďat pohromadě - samci někdy mají sklon k polygamii - vnější pohlavní rozdíly nejsou vůbec patrné (akara modrá, kolumbijská, hnědá, perlovka rudá, vrubozubec paví, kančík šikmopruhý, cichlidka Ramirezova). 2/ rodina otec - matka: - sexuální partneři vytvářejí pár - společně se starají o teritorium a čištění substrátu - při péči o jikry a larvy si rozdělují úlohy (převážně se stará samice, samec jen občas a krátce, někdy vůbec ne) - hejno potěru vodí oba - pohlaví lze rozeznat podle tvaru těla a zbarvení (kančík příčnopruhý)

3/ harémová rodina: - rozdělení úloh mezi rodiči pokročilo - samice se stará o jikry a potomstvo x samec hlídá teritorium - v jednom teritoriu se usadí více samic o které se stará jeden samec   4/ mateřská rodina: - veškerou péči o jikry a mláďata přebírá samice - sexuální partneři se setkávají pouze při tření - samice při tření může střídat partnery - pohlaví se odlišuje zbarvením a velikostí   - tlamovec Stevensův, málošupinatý, hlavatý 5/ otcovská rodina: - o jikry a potěr se stará samec tlamovcové bojovnice (Betta sp.)

- faktory ovlivňující tření: - roční doba (především fotostimulace) Výtěr ryb   - faktory ovlivňující tření: - roční doba (především fotostimulace) - teplota vody - kvalita vody - světelné podmínky - kvalita a kvantita potravy   - impulsy vyvolávající tření: - impuls snížením teploty vody: - terčovci (Symphysodon sp.), skaláry (Pterophyllum sp.) - impuls správně volené uměle proudící vody: - vyplývá z poznatku, že mnoho ryb před třením táhne proti proudu na trdliště (především studenomilné refofilní ryby). - impuls kombinace fotoperiody, teploty vody a změny potravy: - používá se u ryb pocházejících z chladnějších oblastí - přidává se čerstvá voda a zvýší se přísun vitamínů v potravě

Umělý výtěr - umělá inseminace: - používá se není-li možné oplození přirozenou cestou (dlouhoploutvé formy) - hodně se používá u živorodých ryb (čeleď Poeciliidae)   - hypofyzace: - preparátem se ovlivní činnost adenohypofýzy - nejvíce zkušeností je s použitím gonadotropních hormonů podáním hypofýzy (měla by pocházet ze stejného či příbuzného druhu, používá se hypofýza kapra, cejna, sumce, piskoře) - použití analogů spouštěcího hormonu gonatropinu GnRH: Kobarelin a Supergestran (učiná látka lecirelin) dávkování (od 5 μg.kg-1 - do 100 μg.kg-1)

Podle rychlosti a frekvence rozmnožování ryby můžeme rozdělit:   r-stratégy: populace ryb roste rychle, vysoký reprodukční potenciál, krátkověkost,, malí velikost těla, méně nároční na životní podmínky, rychle osidlují niku (akv. - tetry, ryb.- Pseudorasbora parva). k- stratégy: pomalý růst, malý reprodukční potenciál, větší velikost těla, dlouhověcí, početnost populace je stálá, do dalších nik postupují zvolna (terčovci, péřovci).