Výuka dějepisu v našich zemích Přednáška č. 2 ZS AR 2011/2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Pojem, význam a historie práva
Číslo v digitálním archivu školy
Školní dějepis, didaktika a metodika dějepisu
Výuka na gymnáziu U Balvanu
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Regionální historie (dějiny) ve výuce dějepisu
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Český jazyk na gymnáziu U Balvanu. Nižší gymnázium Jsou stejné jako druhého stupně základní školy→ procvičování základních slohových útvarů a pomocí nejrůznějších.
Školství ve 2. pol. 17. st. a počátku 18. st.
Úvod do učiva dějepisu.
Česká kultura v 16. století renesance
ČR – historický vývoj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.01 Mgr. Kosík Lukáš
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
ANARCHISMUS.
Výuka dějepisu v našich zemích Přednáška č.3 ZS AR 2013/2014.
Doba Jaroslava Vrchlického
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín TGM – léta studentská.
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy
Registrační číslo projektu:
Škola základ života Petr Machala.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
ÚZEMNÍ A HISTORICKÝ VÝVOJ ČESKÉHO STÁTU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Periodizace národního obrození
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
Registrační číslo projektu:
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Léta prosperity.
Stěhování národů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Česká románská kultura
III/2 XVI.1 9. C
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Výuka dějepisu v našich zemích Přednáška č. 2 ZS AR 2014/2015.
DĚJEPIS. Základní informace předmět se vyučuje na nižším i vyšším stupni na vyšším gymnáziu možnost volby semináře Kapitoly z dějepisu - dvouletý - jednoletý.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
TV jako součást výchovných systémů v historii  Antika – Atény vers. Sparta  Středověk – pokles zájmu o TK, především šlechta: 7 rytířských ctností –
Výuka dějepisu v našich zemích Přednáška č.3 ZS AR 2014/2015.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Marie Terezie Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_03.
České země ve 2. polovině 18. století
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Význam J.A. Komenského 5.část
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Habsburská monarchie a české země v 18. století
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
VÝVOJ ŠKOLSTVÍ NA NAŠEM ÚZEMÍ V 19. STOLETÍ
Vznik Rakouska - Uherska A život jeho obyvatel přijala habsburská říše nový název Rakousko – Uhersko se společným panovníkem Františkem Josefem.
Transkript prezentace:

Výuka dějepisu v našich zemích Přednáška č. 2 ZS AR 2011/2012

Výuku D ovlivňuje: názory na vzdělání aktuální vývoj společnosti ↓ poučení z minulosti i formování loajálních občanů

Počátky školní výuky dějepisu Petr Codicillus z Tulechova Řád školám městským v Čechách a na Moravě (1586) D se učil spolu s hudbou, slohem a etikou ve 4. třídě partikulárních škol Učební materiály: Historické kalendáře D. A. z Veleslavína Výtah z knihy J. Sleidena De quatuor summis Imperiis libri tres

Komenské názor na výuku dějepisu: učen jako samostatný předmět počátky výuky již ve škole mateřské( žáci ve věku 6 – 12 let) na gymnáziu učen po celých šest let studia. Dějepis zařazen i do studijních plánů jezuitských a piaristických škol ( 16. – 18. století).

Výuka dějepisu po tereziánských reformách Všeobecný školní řád Studijní řád pro gymnázia ( Obsah výuky: 1.triviální školy - biblická dějeprava 2.hlavní školy a normální školy - D + Z se učí společně, kromě BD antika a „historie domu habsburského“ 3.totéž i gymnázia

Učebnice Aleš Pařízek Versuch einer Geschichte Böhmens für den Bürger…( 1. vydání 1781) Vycházel z Hájka, Balbína, Beckovského. Učebnice nejsou až do poloviny 19. století příliš rozšířeny.

Výuka D v 1. polovině 19. století roztříštěnost neexistují jednotné učební plány neexistují osnovy začínají se vyučovat i národní dějiny

Exner- Bonitzova reforma (1849) Osmitřídní gymnázia – nižší - vyšší Hasnerův zákon (1869) osmiletá školní docházka obecné, měšťanské školy gymnázia, reálky dějepis vyučován na všech typech a stupních škol stanoveny učební plány, rámcové osnovy

Dějepisné učebnice (1860 – 1914) Antonín Gindely Dějepis pro školy obecné a měšťanské ( i učebnici pro střední školy) Vácslav Vladivoj Tomek Děje mocnářství rakouského Novější dějiny Rakouska Jan Lepař ( i autor učebnic) – autor 1. české metodiky dějepisu O methodách dějepisného učení Metodikou DV se zabývali i Josef Sokol, Josef Kovaříček, od počátku 20. století Eduard Štorch

Marchetova reforma ( od šk. r 1908/1909) ovlivnila výuku D na gymnáziích D se odděluje od Z D učen na nižším gymnáziu od sekundy 2 hod/týden, na vyšším gymnáziu dle typu 3 – 4 hod/týden Nové učebnice Hýbl (Dobiáš), Bidlo, Šusta Všeobecný dějepis pro vyšší třídy škol středních ( používána do roku 1948) Josef Pekař Dějiny naší říše ( po roce 1918 přepracována - Dějiny Československé

Počátek 20. století – pokusy o reformu D Eduard Štorch Ladislav Horák Vyučovací pomůcky: málo, v 2. polovině 19. století jde převážně o školní obrazy

Výuka D za 1. republiky (1918 – 1938) navázání na zavedenou koncepci z dob R –U důraz na české dějiny akcentace období husitství, reformace, dějin slovanských národů ústup od výuky pouze politických dějin snahy české reformní pedagogiky, pokusné školy ( vrcholí ve 30. letech 20. století) ↓ zajímavé učebnice – zejména trojdílná Pracovní učebnice dějepisu ( Eduard Štorch, Karel Čondl)