Hodnocení způsobilosti procesů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Statistika.
Histogram představuje grafické zobrazení intervalového zobrazení četnosti znaku jakosti slouží k názornému zobrazení „struktury“ naměřených dat hranice.
s aplikací statistických metod
Analýza experimentu pro robustní návrh
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
UKAZATELE ZPŮSOBILOSTI A VÝKONNOSTI
Národní informační středisko
Statistické přejímky srovnáváním a měřením
Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.
Statistické řízení procesů
Testování statistických hypotéz
Integrované operativní řízení
Zlepšování jakosti.
Základy statistiky pro zabezpečování jakosti
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
NAVRHOVÁNÍ A POSOUZENÍ VOZOVEK
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Statistika II Michal Jurajda.
Národní informační středisko pro podporu kvality.
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Národní informační středisko pro podporu kvality.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Tloušťková struktura porostu
Histogram OA a VOŠ Příbram
Národní informační středisko
SPC v případě autokorelovaných dat
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Jak správně interpretovat ukazatele způsobilosti a výkonnosti
Metoda FMEA týmová analýza možností vzniku vad u posuzovaného návrhu spojenou s ohodnocením rizik výsledkem aplikace je návrh a realizace opatření vedoucích.
Six Sigma MÚ Kopřivnice.
Strojírenská metrologie
5. přednáška Process capability.
Systém managementu jakosti
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
1 Nedodržení předpokladu normality v regulačním diagramu.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Regulační diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Markovy řetězce přechodí – využití v řízení kvality procesů.
Statistické výpočty v MATLABu
Opakování.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Management systému řízení kvality
Projektové plánování.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
SPICE Mezinárodní standard ISO/IEC Václav Hapla FEI VŠB-TUO.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
Rekognice z pohledu psychologie
… jak jsem na tom ve srovnání s ostatními?
Systémy vnitřní kontroly kvality
IV..
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Systém managementu jakosti
Neparametrické testy parametrické a neparametrické testy
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Systém managementu jakosti 3
METODOLOGIE MAGISTERSKÉ PRÁCE
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
příklad: hody hrací kostkou
Analýza kardinálních proměnných
ZPŮSOBILOST PROCESŮ, INDEXY, SIX SIGMA A ROBUSTNOST PROCESU
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Transkript prezentace:

Hodnocení způsobilosti procesů způsobilost procesu (Process Capability) je schopnost procesu trvale poskytovat produkty splňující požadovaná kritéria jakosti znalost způsobilosti procesu je u výrobce důležitým podkladem pro plánování a zlepšování jakosti informace o způsobilosti procesu zákazníkovi poskytují důkaz o tom, že produkt vzniká ve stabilních podmínkách zabezpečujících pravidelné dodržování předepsaných kritérií jakosti k hodnocení způsobilosti procesu se používají indexy způsobilosti

Indexy způsobilosti procesů Indexy způsobilosti porovnávají předepsanou maximálně přípustnou variabilitu hodnot danou tolerančními mezemi se skutečnou variabilitou sledovaného znaku jakosti dosahovanou u statisticky zvládnutého procesu. Před vyhodnocením způsobilosti procesu pomocí indexů způsobilosti musí být splněny dvě základní podmínky: proces musí být statisticky zvládnutý, využití regulačního diagramu rozdělení sledovaného znaku jakosti musí odpovídat normálnímu rozdělení. přibližné posouzení normality lze provést na základě sestrojeného historgramu a exaktně se normalita ověřuje použitím některého z testů dobré skody (např. test chí-kvadrát, Kolmogorov-Smirnův test, Shapiro-Wilkův test) Nejčastěji jsou využívány indexy Cp a Cpk, které posuzují potenciální a skutečnou schopnoct procesu trvale poskytovat výrobky vyhovující tolerančním mezím. V současné době se obvykle považuje proces za způsobilý, když hodnota indexů způsobilosti dosahuje minimálně hodnoty 1,33 (Cp ≥ 1,33, Cpk ≥ 1,33).

 … směrodatná odchylka  … střední hodnota Index způsobilosti Cp tento index je mírou potenciální schopnosti procesu zajistit, aby hodnota sledovaného znaku jakosti ležela uvnitř tolerančních mezí hodnota tohoto indexu je poměrem maximálně přípustné variability a skutečně dosahované variability sledovaného znaku jakosti bez ohledu na jejich umístění v tolerančním poli hodnota tohoto indexu je poměrem maximálně přípustné variability a skutečně dosahované variability sledovaného znaku jakosti bez ohledu na jejich umístění v tolerančním poli LSL … dolní toleranční mez USL … horní toleranční mez USL – LSL … toleranční pole  … směrodatná odchylka  … střední hodnota

Index způsobilosti Cpk tento index charakterizuje skutečnou způsobilost procesu dodržovat předepsané toleranční meze tento index, na rozdíl od indexu Cp , zohledňuje nejen variabilitu sledovaného znaku jakosti, ale i jeho polohu vůči tolerančním mezím hodnota tohoto indexu je poměrem vzdálenosti střední hodnoty sledovaného znaku jakosti od bližžší toleranční meze k polovině skutečné variability hodnot hodnota tohoto indexu je poměrem vzdálenosti střední hodnoty sledovaného znaku jakosti od bližžší toleranční meze k polovině skutečné variability hodnot LSL … dolní toleranční mez USL … horní toleranční mez USL – LSL … toleranční pole  … směrodatná odchylka  … střední hodnota

Proč využívat kombinaci indexů způsobilosti pro komplexnější vyhodnocení způsobilosti procesů?  Protože každý z indexů charakterizuje způsobilost procesu jiným způsobem a jejich výsledná hodnota nemusí vždy jednoznačně odrážet způsobilosti, doporučuje se uvádět jejich kombinace a rovněž grafické zobrazení sledovaného znaku jakosti (např. pomocí historgramu) vůči tolerančním mezím.

Proč využívat kombinaci indexů způsobilosti pro komplexnější vyhodnocení způsobilosti procesů? Zatímco na základě hodnot indexu Cp by bylo v obou případech rozohdnuto o tom, že proces je potenciálně způsobilý, u indexu Cpk by na základě jeho hodnot (0,33) byl proces vyhodnocen jako nezpůsobilý. To je způsobeno tím, že index Cp porovnává pouze maximálně přípustnou variabilitu procesu (rozdíl USL a LSL) se skutečně dosahovanou variabilitou (6) a neposuzuje polohu vůči tolerančním mezím. Proto v obou případech vyšla stejná hodnota indexu Cp i když z parvého obrázku je vidět, že proces není uvnitř tolerančního pole, tzn. že je nezpůsobilý.

Postup hodnocení způsobilosti procesů Volba znaku jakosti. Analýza systému měření zvoleného znaku jakosti. Viz. hodnocení způsobilosti výrobních zařízení. Shromáždění údajů z probíhajícícho procesu. Zobrazení rozdělení sledovaného znaku pomocí histogramu. Viz. histogram. Posouzení statistické zvádnutosti procesu. Viz. regulační diagram. Ověření normality sledovaného znaku jakosti. Viz. histogram a testy dobré shody. Výpočet indexů způsobilosti a jejich porovnání s požadovanými hodnotami. Případný návrh a realizace opatření ke zlepšení procesu.