Ekonomická výkonnost krajů Makroekonomické agregáty s regionálním aspektem Ing. Miloslav Chlad, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Agregátní poptávka a nabídka
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Základní makroekonomické ukazatele
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Mimořádná revize HDP (říjen 2003 ). Proč mimořádná revize ? Evropská politika revizí Běžné revize Příležitostné revize = společné x národní Před vstupem.
HDP= hrubý domácí produkt
Investiční multiplikátor
Strukturální politika
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Makroekonomické výstupy
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Národní účty - aplikace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Regionální politika (Politika hospodářské a sociální soudržnosti - PHSS) Jana Frková Vzdělávací projekt financovaný z EU programu „Jean.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
BSC - Metoda Balanced Scorecard
Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA Mapa stránek.
Mikro a makroekonomické aspekty tělesné kultury
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Ing. Vítězslav Ondruš, CSc. Odbor ročních národních účtů HISTORICKÁ ROČENKA NÁRODNÍCH.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Makroekonomické agregáty
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
Strukturální politika
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

Ekonomická výkonnost krajů Makroekonomické agregáty s regionálním aspektem Ing. Miloslav Chlad, Ph.D.

Struktura přednášky Makroekonomické agregáty s regionálním aspektem Regionální HDP a metodika jeho výpočtu Možnosti a bariéry pro jeho využití na úrovni krajů Ekonomické indikátory na nižších územních celcích Vize regionálních účtů

Cíl přednášky Obecné požadavky kladené na statistiku Přiblížit význam makroekonomických agregátů s regionálním aspektem Rámcově informovat o regionálních účtech Možné vize Význam regionálních účtů jejich uplatnění: RPS NSRR Lisabonská strategie Kohezní politika Regionální operační programy Regionální mapa pomoci .

Obecné požadavky kladené na statistiku Nezávislost a objektivnost Komplexnost Otevřenost Jednoznačnost, věrohodnost a integrita Racionalita Flexibilita Za obecné požadavky, které jsou kladené na statistiku lze považovat: nezávislost a objektivita – což znamená statistické zkoumání sociálně ekonomických jevů a procesů ve společnosti provádět nezávisle na orgánech řízení společnosti a ekonomiky a na rozložení politických sil; komplexnost – statistické zkoumání sociálně ekonomických jevů a procesů zabezpečovat ve vzájemných vazbách a souvislostech; vědeckost – rozvíjet a soustavně využívat vědeckých poznatků z oblasti statistiky, ekonometrie, informatiky a dalších vědních disciplín; otevřenost – zpřístupnit informační fondy statistiky nejen orgánům řízení státu, ale v širší míře též podnikatelské sféře, vědeckým a vzdělávacím institucím, politickým stranám mezinárodním institucím, široké veřejnosti a dalším zájemcům při striktním dodržování zásad ochrany individuálních dat v souvislosti se zákonem; jednoznačnost, věrohodnost a integrita – jednotně, závazně a metodicky vymezit statistické ukazatele, jednotky zjišťování a jejich soubory v přímých vazbách na údajové základny organizací, případně další zdroje dat, při dodržování číselníků zabezpečujících vnitřní i vnější informační kompatibilitu státní statistiky; racionalita – připravit účelnou dělbu práce mezi státní statistikou a dalšími informačními systémy, racionální organizaci práce a zavádění nových technologií v oblasti sběru, zpracování a prezentace statistických dat; pružnost (flexibilita) – přizpůsobit statistický informační systém nově vznikajícím potřebám, pohotově a selektivně poskytovat informace při využívání vlastních, externích a zahraničních fondů dat založených na moderní statistické informační službě.

Oblasti statistiky nabývající na významu Cenová statistika Šetření v domácnostech – sociální statistiky Rodinné účty Výběrové šetření pracovních sil Mikrocensus Registr organizací Národní a regionální účty Regionální statistika

Národní účty Úkolem je zachytit ekonomické jevy a procesy, které se v minulém období uskutečnily v národním hospodářství; Analyzovat ekonomický pohyb – zachytit aspekty a důsledky (daňové, finanční, důchodové, vliv investic, spotřeby apod.) u libovolného ekonomického jevu; Poskytovat souhrnné informace o NH; Zajišťovat soulad ekonomických prognóz.

Makroekonomické agregáty Produkce (výstup) Mezispotřeba Přidaná hodnota Hrubý domácí produkt Hrubý provozní přebytek Disponibilní důchod Náhrady zaměstnancům Tvorba hrubého fixního kapitálu Agregáty jsou vypočtené hodnotové veličiny, které měří výsledky aktivity celého národního hospodářství v pojetí jednotlivých dílčích aspektů. Jejích význam a důležitost jako souhrnných ukazatelů a klíčových veličin se projevuje především v makroekonomické analýze a časových i prostorových komparacích. Hrubý domácí produkt v tržních cenách představuje konečný výsledek výrobní činnosti rezidentských výrobců, odpovídá celkovému výstupu statků a služeb v národním hospodářství mínus mezispotřeba, plus daně z produktů mínus dotace na produkty. Hrubý domácí produkt představuje souhrn hodnot přidaných zpracováním ve všech odvětvích činností považovaných v systému národního účetnictví za produktivní (tj. včetně služeb tržních i netržních). Jde o propočet v kupních cenách, za které jsou realizovány tržní výkony (tzn. včetně daní z produktů a bez dotací na produkty). U netržních služeb je přidaná hodnota vyjádřena jako souhrn náhrad zaměstnancům a spotřeby fixního kapitálu. Prvotní propočet je proveden v běžných cenách. Pro potřeby sledování vývoje s vyloučením vlivu změn cen následuje převod do průměrných cen předchozího roku, ze kterých se tzv. řetězením získají údaje ve stálých cenách roku 2000. Hrubý provozní přebytek národního hospodářství odpovídá HDP po odpočtu náhrad zaměstnancům a čistých výrobních a dovozních daní vybraných vládou a zbytkem světa. Přidaná hodnota představuje hodnotu celkové produkce od které odečteme hodnotu mezispotřeby CP – MS = PH Hrubá přidaná hodnota CP – (MS – SFK) = HPH kde SFK představuje zlomek hodnoty kapitálových statků, jejichž užití je rozloženo na více období

Regionální účty „Jestliže evropským bohatstvím Gilles Decand „Jestliže evropským bohatstvím je rozmanitost jejích regionů, pak úkolem regionální statistiky je odhalovat toto bohatství.“

Podmínky pro zařazení regionu v klasifikaci NUTS Definování jednotlivých úrovní pomocí počtu obyvatel Úroveň Minimum Maximum NUTS 1 3 000 000 7 000 000 NUTS 2 800 000 3 000 000 NUTS 3 150 000 800 000

Výběr statistických jednotek Statistické jednotky Místní jednotky tzv. Local Units (LU) Místní činnostní jednotky (LKAU) Uni-regionální vers. multi-regionálních

Principy regionálních účtů Platí shodná pravidla jako pro Národní účty zejména ESA95 (Kapitola XIII.) Rezidenční princip znamená, že HPH je alokována do regionů, kde ji vytváří místní producenti Dojížďka a vyjížďka za prací Regionální území Extra-regio

Indikátory regionálních účtů Makroekonomické indikátory na regionální úrovni HPH resp. HDP HTFK Zaměstnanost Zaměstnanci Nezaměstnanost Obyvatelstvo Disponibilní důchod Odpracované hodiny Odpracované hodiny – produktivita práce (HDP k odpracovaným hodinám) Inovační výkonnost je základním předpokladem modernizace a růstu produktivity. Do této kategorie v krajském členění patří především: kvalita lidských zdrojů podle dosaženého stupně vzdělání a postavení v zaměstnání, výdaje na vědu a výzkum, zaměstnanost ve vědě a výzkumu, nově vytvořená hodnota v technologicky náročných odvětvích a zahraniční investice jako významný nositel inovačních změn. Můžeme sem zařadit i kvalitu infrastruktury a jako doplňkové ukazatele také počítačovou gramotnost, pravidelné používání internetu domácnostmi a firmami apod. Výše uvedené faktory makroekonomické a inovační výkonnosti se přitom vzájemně podmiňují a rozvoj jedněch vytváří předpoklady pro růst ostatních. Kvalita života doplňuje ukazatele produktivity a inovační schopnosti o komplex ukazatelů charakterizujících atraktivitu regionu pro život a míru jeho sociální vyspělosti, poskytujících jiný pohled na možné konkurenční výhody kraje, které se rovněž mohou stát klíčové pro jeho budoucí rozvoj. Patří sem ukazatele mezikrajské migrace, kvality životního prostředí, míry kriminality, zdravotního stavu populace, střední délky života, možnosti kulturního a sportovního vyžití apod.

Charakter odhadů HPH Regionální HPH je mírou ekonomické aktivity produkčních jednotek (rezidenčních) v daném regionu. Naopak nevyjadřuje míru bohatství ve smyslu výše příjmů domácností v regionu.

Způsob odhadování HPH HPH může být odhadována dvěma způsoby: Výrobní metodou + HPH = Produkce - Mezispotřeba - FISIM + Čisté daně na produkty Důchodová metoda Kompenzace zaměstnanců Provozní přebytek Smíšené důchody (provozní přebytek u drobných živnostníků) Spotřeba fixního kapitálu Saldo daní a dotací na produkci

Metody při odhadování HPH Bottom-up nebo-li agregace regionální HPH Top-down nebo-li klíčování HPH Smíšené resp. pseudo-bottom-up Volba správné metody závisí hlavně na možnostech statistických zdrojů. ĺ Regionální odhady musí souhlasit s odhady na národní úrovni

Uplatnění makroekonomických agregátů na regionální úrovni v rámci regionální politiky Rámec podpory společenství; Národní strategie regionálního rozvoje; Lisabonská strategie; Kohezní politika; Regionální mapa pomoci; Národní strategický referenční rámec; Operační programy; Regionální operační programy; . Plánování, monitoring, Výroční zprávy, …

Publikační systém Na národní úrovni V zahraničí Regionální účty Regionální statistické ročenky Statistická ročenka ČSÚ V zahraničí NSI Eurostat Statistics in Focus Regional Statistical Yearbook

Ukázky výstupů z agendy regionálních účtů

Problémy Zdroje statistických dat; Mezinárodní komparativnost; Harmonizace metodiky, registrů, klasifikací; Technické zabezpečení a technologie sběru dat vers. Finance; Kvalita lidských zdrojů, kapacitní možnosti a jejich motivace; Kategorie kvality Relevance, přesnost, včasnost a dochvilnost, dostupnost a srozumitelnost, komparabilita, koherence, úplnost, zatíženost, náklady, rozpočet. Nedostatek zdrojů – interních statistických dat Komparativnost – HDP na obyvatele, PPS Údaje a jejich kvalita Kapacitní možnosti Odborná úroveň Technické zázemí Motivace

Další možnosti zdokonalení Odhady za nižší regionální respektive místní úroveň Odhady za účelové regiony Rozšiřování počtu indikátorů Regionální analýzy Cíl – obstát v konkurenceschopnosti a vytvářet lepší podmínky pro život lidí