EDA pro časové řady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Advertisements

Vyhodnocení úspěšnosti fiskálních predikcí
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Použité statistické metody
Časové řady OA a VOŠ Příbram.
Ing. Sára Bisová VŠE, Katedra ekonometrie
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Poměrní ukazatelé OA a VOŠ Příbram.
Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram.
Indexy pojem OA a VOŠ Příbram.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
CHYBY MĚŘENÍ.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Jak správně interpretovat ukazatele způsobilosti a výkonnosti
Pojmy a interpretace.
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Statistický soubor, jednotka, znak.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 4
PROGNÓZA DOPRAVY 1. Účel a cíle prognózy dopravy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Lineární regrese.
Lineární regresní analýza
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Experimentální fyzika I. 2
Základy zpracování geologických dat
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Statistické srovnávání ekonomických jevů
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
Míra růstu dividend, popř. zisku
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 5 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Aplikovaná statistika 2.
Systémy vnitřní kontroly kvality
Inferenční statistika - úvod
IV..
Aplikovaná statistika 2.
Časové řady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
EMM91 Ekonomicko-matematické metody č. 9 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Časové řady vznikají při sledování veličiny (Y) v čase (t) vznikají při sledování veličiny (Y) v čase (t) hodnoty: y 1, y 2,…,y T hodnoty: y 1, y 2,…,y.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce 2 Nejistoty měření.
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Chyby měření / nejistoty měření
Analýza časových řad Klasický přístup k analýze ČŘ
Monte Carlo Typy MC simulací
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
- váhy jednotlivých studií
Statistika 2.cvičení
Úvod do praktické fyziky
Statistické srovnávání
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Typy proměnných Kvalitativní/kategorická binární - ano/ne
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
BIOLOGICKÉ A LÉKAŘSKÉ SIGNÁLY
Autor: Honnerová Helena
Transkript prezentace:

EDA pro časové řady

Co je to časová řada? numerická proměnná, jejíž hodnoty podstatně závisí na čase, v němž byly získány. Časové okamžiky, kdy byla data získána, jsou od sebe většinou stejně vzdáleny (ekvidistantní ČŘ). Např.: počty nezaměstnaných v jednotlivých měsících, počty automobilových nehod na Barandovském mostě v jednotlivých měsících, denní produkce mléka Veselé krávy.

Jaké typy časových řad rozlišujeme? Intervalové - data závisí na délce intervalu, který je sledován. Měsíční produkce cementu v ČR Nutné očištění na standardní měsíc!!!! Okamžikové - data se vztahují k určitému okamžiku. Měsíční záznamy o počtech nezaměstnaných

Grafická analýza časových řad Spojnicový graf jedné časové řady

Grafická analýza časových řad Spojnicový graf dvou a více časových řad

Grafická analýza časových řad Graf ročních hodnot sezónních časových řad

Průměrování časových řad Intervalové časové řady – klasický aritmetický průměr Okamžikové časové řady – chronologický průměr

Míry dynamiky časových řad Absolutní přírůstky - „o kolik“ se změnila časová řada mezi jednotlivými okamžiky. Průměrný absolutní přírůstek - „o kolik“ se průměrně změnila časová řada za období mezi dvěma měřeními během sledovaného období.  Koeficienty růstu - „kolikrát“ se změnila časová řada mezi jednotlivými okamžiky. Průměrný koeficient růstu - „kolikrát“ se průměrně změnila časová řada za období mezi dvěma měřeními během sledovaného období. (geometrický průměr.!!!)  Meziroční koeficienty růstu - podíly hodnot časové řady ve stejných obdobích (sezónách) v po sobě jdoucích letech. Relativní přírůstky [%] - „o kolik procent“ se změnila časová řada mezi jednotlivými okamžiky.  Průměrný relativní přírůstek [%] - „o kolik %“ se průměrně změnila časová řada za období mezi dvěma měřeními během sledovaného období.

Dekompozice časových řad Rozklad časové řady na trendovou, sezónní, cyklickou a náhodnou složku. Trend - dlouhodobý vývoj

Dekompozice časových řad Rozklad časové řady na trendovou, sezónní, cyklickou a náhodnou složku. Trend - dlouhodobý vývoj Sezónní složka - odráží periodické změny, jejichž perioda je svázána s kalendářem

Dekompozice časových řad Rozklad časové řady na trendovou, sezónní, cyklickou a náhodnou složku. Trend - dlouhodobý vývoj Sezónní složka - odráží periodické změny, jejichž perioda je svázána s kalendářem Cyklická složka - odráží periodické změny, jejichž perioda neodpovídá délce nějaké kalendářní jednotky.

Dekompozice časových řad Rozklad časové řady na trendovou, sezónní, cyklickou a náhodnou složku. Trend - dlouhodobý vývoj Sezónní složka - odráží periodické změny, jejichž perioda je svázána s kalendářem Cyklická složka - odráží periodické změny, jejichž perioda neodpovídá délce nějaké kalendářní jednotky. Náhodná (reziduální) složka - náhodné fluktuace, které nemají žádný systematický charakter.

Dekompozice časových řad Rozklad časové řady na trendovou, sezónní, cyklickou a náhodnou složku. Znalost každé jednotlivé složky nám umožní například lepší odhad vývoje daného procesu do budoucna (predikci).

Hledání trendu Regresní metody Adaptivní přístup

Hledání trendu (Metoda klouzavých průměrů) Cíl: Odstranit šum vznikající působením náhodných vlivů.

Metoda klouzavých průměrů Prosté klouzavé průměry – úseky časové řady o délce 2p+1 vyrovnáme tak, že je nahradíme prostým aritmetickým průměrem: p hodnot na začátku a p hodnot na konci časové řady zůstává nevyrovnáno. Sudá délka klouzavých průměrů se volí jen velmi zřídka. Čím větší je délka klouzavého průměru, tím větší je „vyhlazení“ časové řady.

Očištění časové řady od sezónní složky

Očištění časové řady od sezónní složky Sezónní faktor stanovíme pomocí odchylky časové řady a centrovaných klouzavých průměru o délce rovné periodě časové řady, nejčastěji o délce 12). Sezónní faktor pro určitý měsíc pak určíme jako průměrnou měsíční odchylku, tj. lednový sezónní faktor se určí jako průměr všech lednových odchylek.

Očištění časové řady od sezónní složky

Očištění časové řady od sezónní složky Časovou řadu očištěnou od sezónní složky získáme tak, že sezónní faktor odečteme od původní časové řady. Takto očištěná časová řada se pak používá pro další statistické vyhodnocení (regresní analýza, modelování časových řad, ...).

Děkuji za pozornost!