Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. Vyrovnání časových řad 4. května 2013VY_32_INOVACE_120311_Vyrovnani_casovych_rad_DUM

2 Časové řady poskytují informace o vývoji znaku v delším časovém období. Z časové řady lze zjistit, zda jeho velikost v průběhu času:  stoupá, klesá nebo zůstává stejná,  jak rychle stoupá nebo klesá,  jak je vývoj pravidelný nebo má výkyvy. Údaje časové řady lépe vyniknou, pokud se graficky znázorní. Z grafů je možné pozorovat TREND, který určuje hlavní směr vývoje časové řady. Cílem rozboru časové řady je vystihnout její podstatné rysy vývoje.

3 Při zjišťování trendu je časová řada skutečných údajů nahrazena řadou teoreticky vypočtených údajů, aby se zmenšil vliv nahodilých činitelů v časové řadě, jako je sezónnost, cykličnost a náhodnost. Sezónní složka představuje opakující se odchylku od trendu, která se vyskytuje s periodicitou kratší než jeden rok. Cyklickou složkou se nazývá kolísání okolo trendu v důsledku dlouhodobého vývoje s délkou vlny delší než jeden rok. Náhodná složka je drobný výkyv v časové řadě vyvolaný nepostižitelnými příčinami. Její chování lze popsat pravděpodobností.

4 Nahrazování skutečných údajů teoretickými za účelem vystižení trendu se nazývá vyrovnání časové řady. Časové řady lze vyrovnávat:  mechanicky,  analyticky. Mechanické vyrovnání časové řady se provádí pomocí klouzavých:  průměrů prostých,  průměrů centrovaných,  mediánů. Analytické vyrovnání časové řady se provádí nejčastěji:  lineární funkcí,  exponenciální funkcí.

5 Odpovězte na otázky: 1. Proč se časové řady vyrovnávají? 2. Co to je trend časové řady? 3. Co se rozumí pojmem sezónnost časové řady? 4. Uveďte příklady několika časových řad, v nichž se obvykle vyskytuje sezónnost. Ve kterém odvětví je jich nejvíce a proč? 5. Které metody vyrovnávání časových řad znáte?

6 CITACE ZDROJŮ BURDA, Zdeněk. Statistika pro obchodní akademie. Vyd. 5., ve Fortuně 4., upr. Praha: Fortuna, 2006, 94 s. ISBN 80-716-8963-7. Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google