Historie evropské astronomie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Advertisements

Oběžnice Slunce-vnější soustava
Globální výchovou za spravedlivější svět! Global Literacy for a Fairer World !
Významné osobnosti fyziky a chemie
RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Mikuláš Koperník.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
013456… The Numbers Číslice The numbers we write are made up of algorithms, (1, 2, 3, 4, etc) called arabic algorithms, to distinguish them from.
Linking Words and phrases
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
RENESANCE A HUMANISMUS
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Mikuláš Koperník – astronom matematik právník
Historie matematiky Petr Földeš.
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
Nástroje středního paleolitu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
německý matematik, astrolog a astronom
VESMÍR.
VesmírVesmír Je nekone č ní sv ě t. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše.
Středověk Úvod.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_ 20 Tematická.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Ročník: 1. – 4. ročník Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_AJ_CM Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_AJ_FT Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Project 3 My project about aeronautics. History aeronautics In the past were aircraft from wood and paper, because paper and wood are very light. But.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Arabské číslice.
Pohyb tělesa Klid a pohyb tělesa
Vinné sudy jako inspirace vzniku infinitezimálního počtu Prof. RNDr. Josef Molnár, CSc., PřF UP v Olomouci Univerzita třetího věku.
Disertační práce MPA Michal Radvan
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
 Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
CZECH BANK HOLIDAYS MAY, JULY
Angličtina: Oliver Cromwell
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Mikuláš Koperník astronom matematik právník lékař
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
Toskánský astronom, matematik, filosof a fyzik
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Angličtina: Queen Elizabeth I
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
(Minulý čas průběhový)
Italská renesance a humanismus
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_09
Renesance a humanismus
Keplerovy zákony.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_33_STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Transkript prezentace:

Historie evropské astronomie Doc. RNDr. Alena Šolcová, Ph.D. Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií ČVUT

Co jste už slyšeli? Antické prameny Astronomie a arabské země Raný středověk?

Hvězda, již viděli mudrcové První známé vyobrazení – 6. století CODEX EGBERTI Druhé až ve 14. století Giotto: Klanění tří králů Třetí důležitá studie – počátek 17. století Johannes Kepler Konjunkce Saturnu s Jupiterem ve znamení Ryb 7. století před naším letopočtem Bobrick, str. 68

Gerbert z Aurillacu Pozdější papež Silvestr II. (+ 1003) Studoval v Cordobě, v Seville. Vedl katedrální školu v Remeši. Co mezi Saracény studoval? Ptolemaiuv astroláb, Firmicovy spisy o osudu Sestrojoval glóby, astroláby, počitadla apozorovací trubice (předchůdce dalekohledu). Vynalezl i kyvadlové hodiny. Uvedl do západního světa arabské číslice

Astronomie = matematika = astrologie Petr z Blois: „Matematik je ten, kdo umí z polohy hvězd, z aspektů na hvězdné obloze a z pohybů planet, objevovat věci, které se mají stát.“ Adelard z Bathu: „Astronomie popisuje celou formu světa, dráhy planet, čísla a velikost jejich oběžné dráhy a polohu znamení … . Díky této vědě člověk poznává nejen současný stav světa, ale i minulost a budoucnost … .“

Astronomie ve středověku Je založena na geocentrickém modelu, který byl popsán Klaudiem Ptolemaiem kolem roku 150 n.l. v Almagestu na konci antického období. Pravděpodobně jen velmi málo tehdejších astronomů četlo překlad Almagestu, který byl přeložen do latiky Gerardem z Cremony ve 12. století . Místo toho se seznamovali s ptolemaiovským systémem z díla Johanna Sacrobosca De sphaera mundi a z rozšířené učebnice známé pod jménem Theorica planetarum. K řešení úloh předpovědi dráhy planet používali Alfonsinské tabulky a jejich různé modifikace, hlavně podle Thabita ibn Qurry. Do Kopernika používali metodu „epicyklu na epicyklech“

Georg Peuerbach a Regiomontanus Kolem roku 1450 zahájil Georg Peuerbach – Purbach (1423-1461) přednášky o astronomii na vídeńské univerzitě Regiomontanus (1436–1476), byl jedním z jeho studentů. Uspořádal své zapisky z Peuerbachových přednášek a později je vydal pod názvem Theoricae novae planetarum (1470). Tato „Nová teorie“ nahradila starou učebnici „vyšší astronomie“ Peuerbach také začal připravovat přehled a komentáře k Almagestu. Zemřel, když dokončil 6 knih (kapitol), ale Regiomontanus pokračoval v jeho díle. Porovnával svůj Almagest s řeckým rukopisem, který přivezl z Konstantinopole kardinál Bessarion. Když bylo Regiomontanovo dílo v roce 1496 vydáno tiskem, teprve tehdy se ptolemaiovská astronomie stala široce známou v celé Evropě. Zde přejít k Šindelovi

Věk objevů – orientace v prostoru Klasický text - Ptolemaiova Geographia (2. století n. l.) Byl přeložen do latiny v 15. století - Jacopo d'Angelo. Poprvé vytištěn v roce 1475. I Regiomontanus pracoval na přípravě vydání pro tisk do posledních chvil života Jeho rukopisy byly později užívány matenatiky v Norimberku (Johannes Werner).

Mikoláš Kopernik Poslední velká událost v renesanční astronomii je dílo Mikoláše Kopernika (1473–1543). Krátce před rokem 1514 dospěl překvapující hypotéze, že Země se pohybuje kolem Slunce. Zbytek života strávil hledáním matematického důkazu heliocentrismu 1543 - Když konečně De revolutionibus orbium coelestium bylo vydáno, byl Kopernik na smrtelné posteli. Porovnáme-li jeho práci s Almagestem, můžeme ukázat, že Kopernik nebyl revolucionář, ale typický renesanční vědec. Postupuje Ptolemaiovými metodami a dokonce dodržuje i Ptolemaiův postup výkladu.

Detail z Athénské školy, Raffael Závěrem Detail z Athénské školy, Raffael

Děkuji za pozornost!

While there is no direct relationship between algebra and The development of mathematics and accounting was intertwined during the Renaissance. Mathematics was in the midst of a period of significant development in the late 15th century. Hindu-Arabic numerals and algebra were introduced to Europe from Arab mathematics at the end of the 10th century by the Benedictine monk Gerbert of Aurillac, but it was only after Leonardo Pisano (also known as Fibonacci) put commercial arithmetic, Hindu-Arabic numerals, and the rules of algebra together in his Liber Abaci in 1202 that Hindu-Arabic numerals became widely used in Italy.[1] While there is no direct relationship between algebra and accounting, the teaching of the subjects and the books published often intended for the children of merchants who were sent to reckoning schools (in Flanders and Germany) or abacus schools (known as abbaco in Italy), where they learned the skills useful for trade and commerce. There is probably no need for algebra in performing bookkeeping operations, but for complex bartering operations or the calculation of compound interest, a basic knowledge of arithmetic was mandatory and knowledge of algebra was very useful.[2]