EEG (elektroencefalografie), spánek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neuroinformatika – metoda evokovaných potenciálů
Advertisements

Úvod do biomedicínské informatiky
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
EEG, EVOKOVANÉ POTENCIÁLY,
Vývoj člověka - postnatální
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
Rozložení EEG elektrod (10-20 system)
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Marta Hlobilová 2. Ročník MBB, UPOL
Fetální období.
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
SPÁNEK Šárka Blatná.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravý spánek
Nemoci oběhové soustavy
Psychické stavy.
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Úvod do biomedicínské informatiky Jiří Mistr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
SPÁNEK Ročníková práce Klára Jelínková 6.tř..
EEG rytmy úvod elektrická aktivita mozku vykazuje rytmickou aktivitu o různé frekvenci, sahající od Hz (delta vlny), přes pásmo vln theta (4-7.
Žena a sport.
PŘIROZENÁ ANTIKONCEPCE
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Prezentace z 33BMI Psychowalkman Martin Absolon
Antiarytmický a antifibrilační účinek flumazenilu.
Neurovědy Zobrazovací metody PSY 481. Mozek Mozkové oblasti.
Změny teploty vzduchu v průběhu času
Fotky a klipárty psů. Fotky a klipárty psů II Fotky štěňátek.
... aneb Proč se země chvěje
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
X33BMI Úvod do biomedicínské informatiky Autor: Lenka Plevková
VYŠETŘENÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU seminář z patologické fyziologie Petr Maršálek.
... a její využití v lékařské fyzice
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ V.
Elektroencefalografie
Úvod do zpracování EEG signálu
Neodkladná resuscitace
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
Potřeba spánku a odpočinku
Srdeční arytmie. Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Metody zpracování očních pohybů
Snímání biologických potenciálů
Bukovina Pyžamový den.
EEG koherence Pavel Neuschl.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Vyšší nervová činnost.
Poruchy spánku Jakub Kužílek X33BMI.
Elektroencefalografie
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ II.
18. Metody vyšetření a zobrazení mozku.
Elektroencefalografie
Didaktická část diplomové práce
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Spánek. Lehce z historie elektrické proudy v mozku pomocí galvanometru při pokusech se zvířaty 1929 v klinických podmínkách malé rozdíly potenciálů.
Elektromyografie Definice
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Spánek Vypracoval: Michael Hajný Obor: Technické Lyceum
EEG, SPÁNEK, EVOKOVANÉ POTENCIÁLY
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Pro koho je EEG-biofeedback určen?
Otáčení Země kolem své osy
Česká asociace provozovatelů lokálních distribučních soustav
Digitální učební materiál Elektrografické vyšetřovací metody – EEG,EMG
Transkript prezentace:

EEG (elektroencefalografie), spánek Lenka Malinková, M-Bi

ElektroEncefaloGrafie Elektroencefalografie neboli EEG je vyšetřovací metoda, která se používá ke sledování činnosti mozku. Sleduje se elektrická aktivita mozku. První popis metody pochází z roku 1929. Publikoval jej německý neurolog a psychiatr Johannes Berger. EEG slouží k odhalení změn v elektrické aktivitě mozku při podezření na jeho poškození. Indikuje se obvykle při záchvatových onemocněních, ztrátě vědomí, po mozkové příhodě, při zánětech, úrazech nebo otřesech mozku a také při psychiatrických onemocněních. Používá se i při sledování procesů probíhajících ve spánku. Pomáhá při stanovení diagnózy epilepsie.

Elektroencefalograf Vyšetření se provádí pomocí přístroje zvaného elektroencefalograf.

Mozek při své činnosti tvoří elektrické proudy Mozek při své činnosti tvoří elektrické proudy. Ty lze registrovat speciálními elektrodami připevněnými na povrchu hlavy. Při měření EEG se nejčastěji používá takzvaný 10-20 systém, který je založen na měření aktivity z 19 elektrod. V praxi lze také využívat systémy s větším počtem elektrod (např. 64, 128).

Elektroencefalogram EEG informace po zesílení zpracovává a na papír nebo obrazovku zapisuje výslednou křivku. Tvar a charakter křivky se odvíjí od aktuální aktivity mozku. Tento záznam se označuje jako elektroencefalogram. V EEG signálu se také vyskytují další charakteristické vlny tzv. grafoelementy. Patří mezi ně například k-complex, který se objevuje těsně před usnutím. Dále např. SSS vlny, při jejichž výskytu je 98% pravděpodobnost, že daný člověk trpí epilepsií, a celá řada dalších.

Elektrická aktivita mozku vykazuje rytmickou aktivitu o různé frekvenci: (jednotlivé rytmy EEG se liší navíc amplitudou a lokalizací na povrchu lebky) rytmus Frekvence (Hz) stav delta 0.3 - 3.5 spánek, (v bdělosti patologické) theta 4.0 - 7.0 usínání alfa 8.0 - 13.0 relaxované bdění beta 14.0 - 30.0 duševní aktivita, neklid gama 38.0 - 40.0 volní pohyb, myšlení mí 8.0 - 10.0 zvýšená pozornost

Základním rytmem EEG u zdravého člověka ve stavu relaxovaného bdění je rytmus alfa (obvykle kolem 8-12 Hz). U novorozence alfa rytmus má jen 1-3 Hz a u pětiletého dítěte 5-7 Hz. Ve stáří opět mizí vyšší frekvence a alfa rytmus se stabilizuje kolem 8 Hz. Při jakémkoli vzrušení, při zvýšené aktivitě, při zaměření pozornosti, se alfa rytmus ztrácí a je vystřídán rychlejším beta rytmem s frekvencí 15-35 Hz a v některých případech i gama rytmem (nad 30 Hz). V těchto případech náš mozek pracuje na plný výkon. Vlny delta a theta se fyziologicky vyskytují u dětí a u dospělých lidí ve spánku. EEG obraz se vyvíjí až do 18 let. Platí, že vývoj probíhá od pomalých vln s vysokou amplitudou (delta, theta) k vlnám rychlým s nižší amplitudou (alfa, beta).

Klinicky významné frekvenční pásma:

Spánek Měření spánku: Electroencephalogram (EEG) – měření mozkové elektrické aktivity Electromyogram (EMG) – měření elektrické aktivity svalů. Elektroda umístěna většinou na bradě Electrooculogram (EOG) – měření očních pohybů. Elektrody umístěny blízko očí zaznamenávají změny napětí způsobené pohybem očí

Stádia spánku Wake (awake, bdělost) NREM1 (usínání) NREM2 (lehký spánek) NREM3 (hluboký spánek) NREM4 (nejhlubší spánek) REM (Rapid Eye Movements) (sny) Rozlišujeme tzv. spánek REM (paradoxní spánek neboli rychlý) a 4 stadia spánku non-REM (spánek synchronní neboli pomalý). V průběhu noci se v cyklech střídají. Cykly začínají nejdříve non-REM spánkem a končí REM spánkem. Trvají přibližně 90 minut. Tento interval se zachovává po celou noc. Doba trvání REM spánku k ránu narůstá. Poprvé může trvat 6-10minut, naposledy půl hodiny i více.

Stádia spánku

V době REM fáze je obraz EEG velmi podobný někdy dřímotě, někdy bdělému stavu s rytmy alfa a beta. Nedochází prakticky k žádnému svalovému napětí. Člověk spí v této fázi velmi tvrdě a je těžší ho probudit než v nejhlubším delta spánku. EEG ukazuje ale téměř bdělí stav (proto také francouzský vědec Michel Jouvet nazval REM fázi „paradoxní spánek“).

Zastoupení spánku v noci (světlá) a ve dne (tmavě modrá). Spánek novorozenců Spánek je u novorozenců úplně odlišný od spánku v pozdějším věku. Jeho architektura se během prvních třech let života vyvíjí a mozek postupně dozrává. Asi do třetího roku života má člověk potřebu spát pravidelně během dne. Zastoupení spánku v noci (světlá) a ve dne (tmavě modrá).

Spánkové fáze novorozenců Novorozenci mají 2 typy spánku, které se pravidelně střídají: klidný spánek aktivní spánek Aktivní spánek se podobá REM fázi dospělého člověka, klidný spánek se podobá NREM fázi.

Použité zdroje: http://gerstner.felk.cvut.cz/biolab http://zivotni-energie.cz www.zdravcentra.cz http://old.lf3.cuni.cz/ustavy/physio/Physiology/education/materialy/praktika/eeg.htm  www.ordinace.cz/clanek/elektroencefalografie-eeg Alexandr Vejn: Spím, spíš, spíme. Lidové nakladatelství, 1983