Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace z 33BMI Psychowalkman Martin Absolon 10.11.2005.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace z 33BMI Psychowalkman Martin Absolon 10.11.2005."— Transkript prezentace:

1 Prezentace z 33BMI Psychowalkman Martin Absolon 10.11.2005

2 Psychowalkman Ještě před pár lety to byla naprosto neznámá novinka. Ovšem dnes je to jeden z nejúčinnějších pomocníků pro naše dobré zdraví a skvělou fyzickou kondici a v neposlední řadě také pro optimální stav naší psychiky.

3 Vznik Antropologové zkoumající chování savců zjistili, že šimpanzi chodí desítky kilometrů daleko jen proto, aby viděli záblesky slunce na vodní hladině nebo slyšeli zvuk vodopádu. Neurofyziologové potom objevili, že sledování určitých zvukových a světelných vjemů je základní potřebou všech savců včetně člověka pro dosažení trvalé psychosomatické rovnováhy. O působení světla a zvuků na člověka, jeho náladu a psychiku vědí lidé už dlouho. Intuitivní využití vykrystalizovalo před desetitisíci lety u většiny přírodních národů v používání bubnů nebo provozování různých rituálů, například upřeného pohledu do plamene svíčky.

4 Bližší specifikace audiovizuální stimulační přístroj, který vypadá v podstatě jako obyčejný walkman skládá se z přístrojové jednotky, světelných brýlí a sluchátek.

5 Funkce Vysílá proměnné pulsy světla a zvuků (ovšem ne hudby, jak si někteří myslí). Tím navozuje změny frekvence mozkového vlnění a tělesných biorytmů. Psychowalkman pomůže především těm, kdo potřebují podat vrcholné výkony v koncentraci, učení a dalších duševních výkonech, také vás rychle zbaví stresu a únavy. Zaručeného úspěchu s ním dosáhnete i v případě, že trpíte nespavostí, depresemi, stavy úzkosti. Ovšem pokud vás nic z výše jmenovaných neduhů netrápí, přesto ho vyzkoušejte, protože slibuje i načerpání energie a vitality.

6 Použití Zvolit požadovaný program, nasadit sluchátka a brýle, zavřít oči a spustit Ze stereofonních sluchátek uslyšíte takzvané binaurální zvuky. Stimulační brýle jsou osazeny osmi speciálními diodami, které po celou dobu programu blikají. Oči je třeba mít zavřené, působení probíhá přes zavřená oční víčka. Uvidíte kaleidoskopický vzor jasných barev, které se neustále mění a tančí. Tyto proměnlivé obrazy mohou připomínat hypnagogické scény ze snu. Rytmické zvuky, podobné tlukotu srdce, vám budou pulsovat v uších na pozadí hudby, kterou jste si pustili.

7 Použití Uprostřed této záplavy vjemů se dostanete do stavu hluboké relaxace. V této fázi váš organismus produkuje zklidňující hormony, jako například dopamin nebo endorfiny, které vám zaručí skvělou náladu a dostatek životního elánu.

8 Jak probíhá stimulace? Německý lékař a vědec Hans Berger v roce 1926 objevil, že mozek neustále generuje slabé elektrické signály - rytmy, které lze změřit pomocí elektroencefalografu (EEG). Nazval je hladiny vědomí a rozdělil na čtyři základní skupiny. Každá frekvence odpovídá příslušnému duševnímu stavu: hladina beta (frekvence 14-40 Hz) Spojuje se s běžným vědomím, kdy je pozornost směrována na vnější prostředí nebo je v činnosti pohybový aparát. Většinu dne se nacházíme ve stavu beta. Pokud zažíváte stres nebo úzkost, vystoupí mozkové vlny zhruba nad 25 Hz. hladina alfa (frekvence 8-13 Hz) Uvolněný, klidný, velmi příjemný a jasný stav mysli, kdy je pozornost směrována dovnitř, člověk nepřemýšlí o ničem konkrétním. Je cílem většiny relaxačních technik.

9 Jak probíhá stimulace? hladina theta (frekvence 4-7 Hz) Vyskytuje se ve stavu hluboké relaxace na pokraji spánku. Spojuje se s kreativními nápady, velice živým mentálním sněním v bdělém stavu s přístupem k podvědomí. hladina delta (frekvence 1-3 Hz) Nejpomalejší aktivita mozkových vln, kterou zažíváme výhradně ve spánku beze snů.

10 Jak probíhá stimulace? Aktivita mozkových vln se nepravidelně mění, každá forma duševní i tělesné činnosti způsobí změny v mozkových vlnách. Biorytmický systém, který tyto změny řídí, ovšem s přirozeným stárnutím ztrácí pružnost. Taktéž jej během života ovlivňují negativní faktory, jako je nedostatek odpočinku, únava, stres, zdravotní potíže. Pokud je hladina vědomí dlouhodobě vyšší (běžné přepnutí únavou, stres apod.), je třeba ji uvést do rovnováhy a vykompenzovat stejnou měrou uvolnění, tedy relaxace.

11 Efekt napodobení frekvence Anglický lékař Grey Walter zjistil, že mozkové vlny mají tendenci napodobit blikající světlo. Svůj objev nazval "efekt napodobování frekvence". Na tomto principu je metoda audiovizuální stimulace založena. Vysílanou frekvenci světel (i zvuků) kopírují mozková centra zraku a sluchu, odkud dále přecházejí na ostatní části mozku. Pokud je mysl pod nadvládou hladiny beta, například kolem 25 Hz, a necháme působit frekvenci 10 Hz, mozek se postupně na tuto nabízenou frekvenci přeladí.

12 Kategorie programů Relaxace - poskytují osvěžení a úlevu Hluboká relaxace - dokáže zrušit stresovou smyčku, bloky stresu, úzkosti a negativní emoce Koncentrace a učení - upravit a naladit se do maximálního soustředění Spánek - určeny ke zmírnění nočního probouzení se, neschopnosti usnout Energie – “ospalou" mysl probudit a vyburcovat

13 Kategorie programů Další programy a neobvyklé možnosti jsou určeny všem tvořivým lidem. Uživatelé mohou experimentovat s programy pro stimulaci pravé (emoční) mozkové hemisféry, která podporuje tvořivost, intuici a fantazii. Speciální programy odhalující podvědomé složky mysli se mohou stát významným zdrojem sebepoznání nebo vnitřní motivace k úspěchu či změně osobnostních návyků.

14 Zdroje http://www.moda.cz http://relaxuj.unas.cz


Stáhnout ppt "Prezentace z 33BMI Psychowalkman Martin Absolon 10.11.2005."

Podobné prezentace


Reklamy Google