Projekt dizertační práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kurz komunikace pro sestry v přímém kontaktu s pacientem
Advertisements

Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Pedagogika volného času (VČ)
Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
sociální psychologie Škola:
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
ARTEFILETICKÁ FACILITACE A INTERVENCE RIZIKOVÝCH JEDINCŮ NA 2. STUPNÍCH ZÁKLADNÍCH ŠKOL Leona Běhounková 2007.
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat komunikaci?
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
PhDr. Veronika Girglová
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
Pedagogická komunikace
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
ARTETERAPIE.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Pedagogická diagnostika
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Úvod do psychologie
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Pavel Vyleťal Autor: Roman Lachowicz Motivace Jana Beera a jeho projekt sekundárního vzdělávání v penitenciární praxi
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 1. ÚVOD DO STUDIA PSYCHOLOGIE A MANAGEMENTU VRATISLAV POKORNÝ Operační program Vzdělávání.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 5. SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÝ VÝCVIK KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ S VYUŽITÍM TRANSAKČNÍ ANALÝZY.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pedagogická diagnostika
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Kariérní řád a motivace k dalšímu vzdělávání učitelů
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Konflikt, koření života
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Pedagog.
Transkript prezentace:

Projekt dizertační práce   Výtvarný projev jako metoda intervence do psychogenní patogenie (výzkum se zaměřením na oblast komunikace ve školním prostředí) Projekt dizertační práce Ilustrační foto, www.cgym-kh.cz

Výběr tématu dizertační práce Návaznost na dosavadní studium Téma diplomové práce: „Psychogenní patogenie v pomáhajících profesích se zaměřením na vztah učitel-žák“ Téma závěrečné práce: „Etika v pomáhajících profesích“ Účast na vzdělávacím kurzu „Artefiletika“ v Hradci Králové pod vedením PhDr. Mariany Štefančíkové Od ledna 2013 systematický dvouletý kurz artefiletiky a arteterapie v Hradci Králové (garantováno Asociací výtvarných pedagogů) Doposud schází odborná studie, která by se zabývala propojením problematiky chybné komunikace ve školním prostředí a výtvarného projevu v rámci artefiletického modelu výuky

Ilustrační foto, www.vospspgs.cz

Cíle práce Plánovaný výzkum si klade za cíl: Obnovu komunikačních spojů skrze vizuální vjemy Zmírnit či odstranit nevědomé zažité stereotypy Přispět k prevenci vzniku a rozvoje chybné komunikace ve vztahu učitel – žák Využít k rozvoji komunikace ve školním prostředí artefiletiku Připravit „Program artefiletického výcviku pro pedagogy“

Ilustrační foto, www.cgym-kh.cz

Stanovení hypotéz a výzkumných otázek Plánovaný výzkum zodpoví následující dotazy: Napomáhají výtvarné činnosti k eliminaci chyb v komunikaci mezi učitelem a žákem? Které výtvarné činnosti se ukázaly jako nejúčinnější při nápravě chyb v pedagogické komunikaci? Které artefiletické postupy byly nejlépe přijímány ze strany žáků? Za jakých okolností je proces intervence do psychogenní patogenie nejefektivnější?

Metody výzkumu Kvalitativní výzkum Navrhované metody kvalitativního výzkumu lze využít k danému výzkumu a jejich prostřednictvím se pokusit odhalit komunikační problémy mezi učitelem a žákem Zúčastněné pozorování Rozhovor pomocí návodu Skupinová diskuse (ad Hendl) Artefiletické metody - Neviditelné divadlo (ad Hendl) - Transformace (ad Šicková-Fabrici)

Ilustrační foto, www.aktualne.centrum.cz

Metoda „Transformace“ Šicková – Fabrici J. Základy arteterapie Metoda „Transformace“ Šicková – Fabrici J. Základy arteterapie. Praha: Portál, 2002, str. 122 Metoda „Transformace“ spočívá v transformování pocitů vnímání jednoho druhu uměleckého média do oblasti jiného Příklad konkrétního postupu: • žákům je přečten úryvek z knihy, jehož obsahem je mimo jiné chybná pedagogická komunikace • poté jsou žáci požádáni, aby vyslechnutý text transformovali do výtvarné podoby • následuje diskuse formou reflektivního dialogu mezi žáky a vedoucím artefiletické skupiny • vedoucím skupiny je provedena odborná analýza dialogu

Metoda „Neviditelné divadlo“ Hendl J Metoda „Neviditelné divadlo“ Hendl J. Kvalitativní výzkum: základní teorie, metody a aplikace. Praha: Portál, 2008, str. 149 Metoda „Neviditelného divadla“ spočívá v sehrání určité scény s vybranou tématikou, přičemž okolní účastníci nevědí, že je situace hraná Příklad konkrétního postupu: • dva „herci“ přijdou do školní třídy, jeden v roli žáka, druhý v roli učitele • „učitel“ povede rozhovor s „žákem“, přičemž situace bude pro žáka nepříjemná, učitel bude uplatňovat autoritářský přístup • ostatní studenti budou přímými účastníky a budou situaci sledovat • následuje vysvětlení situace a studenti na situaci reagují výtvarným projevem – kresbou, malbou. Poté se přistoupí k reflektivnímu dialogu, řeší se otázky - jak ostatní studenti reagovali? jak se cítili? • závěrem je provedena odborná analýza dialogu vedoucím artefiletické skupiny

Ilustrační foto, www.aktualne.centrum.cz

Cílové skupiny výzkumné činnosti Studenti středních škol Dvě výzkumné skupiny - studenti 15-17 let - studenti 18-20 let Specifika období pubescence • zájem o diskusi a polemiku • schopnost sebereflexe • potřeba být akceptován • potřeba projevit svůj názor a demonstrovat kritičnost v rámci skupiny (školní třídy)

Ilustrační foto, www.humanart.cz

Výstup dizertační práce do oblasti pedagogické praxe „Program artefiletického výcviku pro pedagogy“ Bude praktikován v rámci supervize, která je standardní součástí odborného růstu pracovníků v pomáhajících profesích – úkolem supervize je rozvoj profesionálních a osobnostních kompetencí jednotlivců i odborných týmů a je také účinnou prevencí vzniku syndromu vyhoření Tento program by měl být praktickou pomůckou učitelů a měl by nabourat nežádoucí stereotypy v jejich pedagogické práci Konkrétně by měl obsahovat metody z oblasti artefiletiky, které budou na základě výzkumné činnosti vyhodnoceny jako nejefektivnější při eliminaci chyb v komunikaci mezi učitelem a žákem

Ilustrační foto, www.predskolaci.cz

Seznam studijní literatury Babyrádová H. Symbol v dětském výtvarném projevu. Brno:Masarykova Univerzita, 1999. Babyrádová H. Rituál, umění a výchova. Brno: Masarykova Univerzita, 2002. Babyrádová H. Výtvarná dílna. Praha: Triton, 2005. Babyrádová H. Nové proudy ve výtvarné výchově. In: Škola muzejní pedagogiky 4. Olomouc: Univerzita Palackého 2007. Babyrádová H. Vizuálně- performativní aspekty výchovy uměním v kontextu individuace a socializace jedince a smysl rituálu. In: Výtvarná výchova a mody její komunikace (Symposium). Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. Čáp J., Mareš J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001. 655 s. ISBN 80-7178-463-X. Fontana D. Psychologie ve školní praxi. Praha: Portál, 1997. 383 s. ISBN 80-7178-063-4. David J. Století dítěte a výzva obrazů. Brno: Masarykova Univerzita, 2008. Davido R. Kresba jako nástroj poznání dítěte. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-415-1. Exler P. Kapitoly z Artefiletiky. In: Škola muzejní pedagogiky 4. Olomouc: Univerzita Palackého 2007. Exler P., Kvochová Š. Artefiletické reflexe v projektech výtvarné výchovy. In: Výtvarná výchova a mody její komunikace (Symposium). Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. Grecmanová H. Aktivizační metody v muzejní pedagogice. In: Škola muzejní pedagogiky 4. Olomouc: Univerzita Palackého 2007. Hodovský I., Sedlák J. Etika ve společnosti a v povoláních. Olomouc: Univerzita Palackého, 1994, s. 124 - 125. Hendl J. Kvalitativní výzkum: základní teorie, metody a aplikace. Praha: Portál, 2008. Huyghe R. Řeč obrazů ve světle psychologie umění. Praha: Odeon, 1973. Kohout J. Etická čítanka. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992. Kulka J. Psychologie umění. Praha: SPN, 2001. Kusák P. Humanistické tendence ve výchovně vzdělávacím procesu. Závěrečná zpráva výzkumného projektu FR VŠ 0691/1999. Rozvoj sociálních dovedností studentů učitelství. Nepublikovaná závěrečná zpráva, 35 s.

Mareš J. , Křivohlavý J. Komunikace ve škole Mareš J., Křivohlavý J. Komunikace ve škole. Brno: Centrum pro další vzdělávání učitelů, Masarykova univerzita, 1995. 210 s. ISBN 80-2101-070-3. Nelešovská A. Pedagogická komunikace. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. 181 s. ISBN 80-2440-510-5. Nelešovská A. Pedagogická komunikace v teorii a praxi. Praha: Grada, 2005. 171 s. ISBN 80-2470-738-1. Nelešovská A. Vybrané kapitoly z komunikativních dovedností I. 3. Vydání, Olomouc: Univerzita Palackého, 1995. 96 s. ISBN 80-7067-443-1. Piaget J. Inherderová B. Psychologie dítěte. Praha: Portál, 1997. Plaňava I. Průvodce mezilidskou komunikací: přístupy - dovednosti - poruchy. Praha: Grada Publishing, 2005. 146 s. ISBN 80-2470-858-2. Plevová I., Kusák P. Etika ve vztahu učitele k žákovi: teorie a skutečnost. In: Psychologické otázky výchovy, vzdělávání a poradenství: sborník příspěvků. Olomouc: Univerzita Palackého, 2005. Pospíšil Z., Zívalová J. Estetický minilexikon. Olomouc: Univerzita Palackého, 1994. Read H. Výchova uměním. Praha: Odeon, 1967. Riedel I. Obrazy v terapii, umění a náboženství. Praha: Portál, 2002. Rogers C., Freiberg H. J. Sloboda učiť sa. Modra: Persona, 1998. 418 s. ISBN 80-967980-0-6. Rogers C. Freedom to learn. Columbus: Merill, 1969. 358 s. ISBN 0675095190. Slavík J. - Slavíková V. Dívej se, tvoř a povídej: artefiletika pro předškoláky. Praha: Portál, 2007. Slavík J. Umění zážitku, zážitek umění. Praha: Karlova Univerzita,2001. Šicková – Fabrici J. Základy arteterapie. Praha: Portál, 2002. Vágnerová M. Vývojová psychologie I. Dětství a dospívání. Praha: Karolinum, 2008. ISBN 9788024609560. Vážanský M. Volný čas a pedagogika zážitku. Brno: Vydavatelství Masarykovy univerzity, 1992. Zhoř I. Škola výtvarného myšlení. Prostějov: Okresní kulturní středisko, 1985. Výtvarné umění III, Umění 20. století. Olomouc: euroDidact, 2009.