ZÁVISLOST ELEKTRICKÉHO ODPORU NA VLASTNOSTECH VODIČE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kovech
Advertisements

TVARY ZEMSKÉHO POVRCHU
Funkce.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základy elektrotechniky
Mechanika kapalin a plynů
CO JE ELEKTRICKÝ PROUD Téma: Pár obrázků Studijní text
Elektromagnetické kmity a vlnění
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM
CO UŽ VÍME O SVĚTLE Téma: Pár obrázků Studijní text
VÝPOČET PRÁCE Z VÝKONU A ČASU. ÚČINNOST
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Využití elektromagnetu
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ46 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název materiálu: ELEKTRICKÉ ZNAČKY – výklad učiva.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
OHMŮV ZÁKON Ing. Radek Pavela.
PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY
Fyzika + Elektřina.
Téma: JAK LZE ZMĚNIT ODPOR POLOVODIČŮ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem.
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 14.
VY_32_INOVACE_08-08 Odpor vodiče.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Významné osobnosti fyziky a chemie
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ55 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA LÁTKY
Změny pevného skupenství látek
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
Téma: ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z netu Tajenka Závěr.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ELEKTRICKÝ.
Elektrický odpor a jeho měření
OHMŮV ZÁKON. ELEKTRICKÝ ODPOR
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
OHMŮV ZÁKON.
Téma: VAR  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
PRÁCE PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA KLADKAMI
Základy Elektrotechniky
31.1 Ohmův zákon – jak to vše začalo
Tatry – Slovensko Majda Škrlová 3.A.
odpor vodiče, supravodivost
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
Elektrický proud.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_08_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_36_ Závislost elektrického odporu na vlastnostech.
Odpor.
Transkript prezentace:

ZÁVISLOST ELEKTRICKÉHO ODPORU NA VLASTNOSTECH VODIČE 8.3.2013 Téma: ZÁVISLOST ELEKTRICKÉHO ODPORU NA VLASTNOSTECH VODIČE Pár obrázků Studijní text Něco z webu Tajenka Závěr

2.9 Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče

Studijní text…

Vodiče se od sebe mohou lišit délkou, obsahem příčného řezu, materiálem a teplotou. Jak závisí el. odpor na délce vodiče? Elektrický odpor drátu je přímo úměrný jeho délce. (čím delší drát, tím větší odpor)

Jak závisí el. odpor na obsahu příčného řezu vodiče? Elektrický odpor je nepřímo úměrný obsahu příčného řezu drátu. (čím menší průřez, tím větší odpor).

Jak závisí odpor vodiče na materiálu? Elektrický odpor vodiče závisí na materiálu vodiče. Jak se mění el. odpor drátu se stoupající teplotou? Elektrický odpor kovů se zvětšuje se stoupající teplotou.

Pro elektrický odpor platí vztah: ρ je rezistivita, neboli měrný odpor materiálu. Je to veličina charakterizující daný materiál vodiče, představuje odpor vodiče o délce 1 m a průřezu 1 m2. l je délka vodiče v metrech. S je plocha průřezu vodiče v metrech čtverečních.

Odkazy z webu http://fyzika.jreichl.com/index.php?page=241&sekce=brow se http://www.mgplzen.cz/download/novakova/odporezistoru -priklady.pdf http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_odpor http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/241-elektricky- odpor-vodice-ohmuv-zakon-pro-cast-obvodu http://www.maturitanazamku.kvalitne.cz/pdf/ELN02A.pdf

Tajenka…

1) Prozaický epický žánr, smyšlené vyprávění. 2) Text pojednávající o životě, smrti a z mrtvých vstání Ježíše Krista. 3) První taneční fitness program, který je veselý a zábavný. 4) Křestní jméno bývalého ředitele této školy. 5) Píseň anglicky. 6) Označení pro humanoida se znatelně menší výškou (v dospělosti) než je běžná fyziologická výška člověka. 7) Celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí – síť sítí. 8) Typ georeliéfu dosahující zpravidla nadmořské výšky 600–900 m a členitosti 150–300 m.

9) Velkolepý, vznešený jinak. 10) Pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, součást Karpat. 11) Říše, která se nacházela v Americe před objevením Kryštofem Kolumbem.

1) Román 2) Evangelium 3) Zumba 4) Ivan 5) Song 6) Trpaslík 7) Internet 8) Vrchovina 9) Impozantní 10) Tatry 11) Aztékové