České a československé právní dějiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Zánik trestů a ochranných opatření
Právnická fakulta MU v Brně Letní škola trestního práva 2010
Organizace soudnictví v ČR
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Ochrana práv ve veřejné správě
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček II. – 03. Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Správní právo trestní Ve veřejné správě se rozlišuje: soudní trestání
Právnická fakulta MU v Brně Letní škola trestního práva 2009 Uherské trestní právo Ladislav Vojáček.
Trestní právo hmotné II.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Obecně Lucia Madleňáková
České právní dějiny Ladislav Vojáček
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Úvod do správního práva trestního 1. Přednáška Lucia Madleňáková.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Základy správního práva trestního
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček Právo v letech I. Prameny.
České a československé právní dějiny Právo v letech 1918 – 1938.
České a československé právní dějiny
Trestní právo Prezentace.
České a československé právní dějiny Právo v letech 1918 – 1938.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
České a československé právní dějiny Právo v letech 1848 – 1918 Vybrané instituty Ladislav Vojáček.
Právnická fakulta MU v Brně Letní škola trestního práva 2009 Trestní právo za absolutismu Ladislav Vojáček.
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Struktura soudů v ČR.
Počátky moderního práva Ladislav Vojáček. Středověké právo - vychází z nerovnosti před zákonem právní partikularismus právní partikularismus - je z velké.
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Trest smrti Mgr. Marie Mikulcová.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček III. Právo v letech 1848 – 1918 Prameny.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Správní trestání I..
Název školy: Základní škola Městec Králové
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Název vzdělávacího materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
České a československé právní dějiny
Dějiny českého a československého práva Ladislav Vojáček
Evropské právní dějiny Ladislav Vojáček
České a československé právní dějiny
České a československé právní dějiny
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Základy práva pro neprávníky
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
, Písek SPRÁVNÍ PRÁVO II. LS 2012.
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Charakteristika živností
Podnikání a jeho právní formy
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Transkript prezentace:

České a československé právní dějiny Právo v letech 1848-1918 II. Živnostenské, … a uherské právo

ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO Živnostenský řád č. 227/1859 ř. z. organizační formy, … pracovněprávní ustanovení

Živnost nedefinována, ale jakákoliv právně a morálně dovolená výdělečná činnost provozovaná pravidelně, resp. trvale, na odbyt a za účelem dosažení zisku s výjimkou těch, na něž se vztahovaly jiné předpisy (například tovární výroby, svobodných povolání, literární činnosti nebo zemědělského podnikání)

Druhy živností osobní živnosti (vázaly k osobě svého nositele a jeho smrtí zanikaly) svobodné živnosti koncesované živnosti, později i řemeslné živnosti obchodní živnosti vázané na průkaz způsobilosti reálné živnosti (bylo s nimi možné obchodovat a smrtí svého nositele přecházely na dědice)

Novelizace živnostenského řádu řemeslnická novela (1883) = zúžení volnosti živnostenského podnikání dělnická novela 1885 organizační novela 1907

Úprava pracovněprávních vztahů pečeť dřívější úpravy cechovních poměrů neupraveny jednotně posuny (zaměstnávání dětí, stávky, dělnická novela živnostenského zákona, nedělní a sváteční klid,všeobecné nemocenské pojištění, úrazové pojištění a d.) spory řešily živnostenské soudy (1869)

ŘÍZENÍ V CIVILNĚPRÁVNÍCH VĚCECH občanské soudní řízení z josefínské doby nesporné řízení 1854 mandátní (příkazní) řízení 1855 rozhodování o nepatrných (bagatelních) záležitostech 1873 nový občanský soudní řád 1895 jurisdikční norma + exekuční řád + uvozovací zákony

Občanský soudní řád 1895 rovnost před zákonem oddělení soudnictví od správy samostatnost a nezávislost soudců odborné právnické vzdělání kombinace zásady ústnosti s písemností řízení soudní řízení veřejné dispoziční a projednací zásada zásada volného hodnocení důkazů možnost odvolání formálnost

Trestní zákon z roku 1852 = modernizující revize hmotněprávních ustanovení zákoníku z roku 1803 dva díly: - o zločinech - o přečinech a přestupcích liberální zásady (zákonnost, zákaz retroaktivity) pregnantní formulace skutkových podstat (X přežívání dobou překonaných institutů)

Mírov

Doplnění trestního zákona zákon o policejním dohledu 1873 = postih tuláctví a žebroty zákon proti obecně nebezpečnému užívání třaskavin 1885 = postih anarchistické činnosti

Vojenský trestní zákon 1855 (č. 19/1855 ř.z.) pro osoby podléhající vojenským soudům obsahoval i skutkové podstaty běžných (nevojenských) deliktů

TRESTNÍ PROCES Trestní řády prozatímní trestní řád z roku 1850 v duchu revolučních postulátů trestní řád z roku 1853 v duchu bachovského absolutismu trestní řád z roku 1873 návrat k principům z roku 1850

Trestní řízení správní = řízení o trestních věcech vedeném správními (politickými) a policejními orgány nejednotné zejména Prügelpatent (výpraskový patent, č. 96/1954 ř. z.) = široké zmocnění postihovat nerespektování úředních nařízení (tzv. zprotivení se)

Druhy trestných činů zločiny přečiny přestupky

Odpovědnost nenesli nedospělí (do 14 let věku) osoby duševně nemocné zcela nepříčetní opilí ti, kdo jednali v omylu (muselo jít o skutkový omyl a o delikty, které bylo možné spáchat jen úmyslně) v nutné obraně v krajní nouzi

Odpovědni i ti, kdo pachatele navedli nadržovali mu napomáhali mu při spáchání trestného činu mu předem slíbili pomoc po spáchání skutku s ním smlouvali o podílu na zisku nebo užitku se o trestný čin pokusili (nedokonání = polehčující okolnost)

Polehčující okolnosti zákon je vymezoval u zločinů a u přečinů a přestupků dosti odlišně například u zločinů: nedokonání zločinu věk do 20 let bezúhonost svedení k činu jinou osobou „prudké hnutí mysli“ dobrovolné zdržení se způsobení větší škody způsobení nepatrné škody

Přitěžující okolnosti zákon je vymezoval u zločinů a u přečinů a přestupků dosti odlišně například u zločinů: spáchání více různých zločinů nebo určitého zločinu opětovně dřívější potrestání za stejný zločin svedení jiného k zločinu původcovství, návodcovství nebo náčelnictví skupiny pachatelů

Systém trestů Za zločiny: trest smrti žalář vykonáván zásadně oběšením dva stupně podle podmínek výkonu podle délky doživotní a časově omezený

Systém trestů Za přečiny a přestupky: - pokuta - propadnutí věci - ztráta práv a povolení - vězení - tělesné tresty (bití holí nebo metlou, do roku 1867) - vyhoštěním z určitého místa nebo korunní země - vyhoštění ze všech zemí soustátí (cizinci)

Systém trestů Za přečiny a přestupky: pokuta propadnutí věci ztráta práv a povolení vězení tělesné tresty (do roku 1867) vyhoštěním z určitého místa nebo korunní země vyhoštění ze všech zemí soustátí (cizinci)

Zločiny proti státu a jeho představitelům proti náboženství proti svévoli státních úředníků proti životu a zdraví, osobní svobodě a cti občanů proti vlastnictví

Přečiny a přestupky tři skupiny: proti veřejné bezpečnosti proti bezpečnosti jednotlivců proti veřejné mravopočestnosti

UHERSKÉ PRÁVO A. Do rakousko-uherského vyrovnání: přežívalo staré uherské obyčejové právo 1861 tzv. Judexkuriální konference Prozatímní právní pravidla 1. zásadně platí feudální uherské právo 2. při převodu nemovitostí platí ustanovení rakouského ABGB 3. nadále platí i rakouské pozemkověknižní právo a horní právo

B. Po rakousko-uherském vyrovnání: a) úsilí o kodifikaci práva - obchodní zákon 1875 - trestní zákon 1878 - přestupkový zákon 1879 - trestní řád 1896 - občanský soudní řád z roku 1911 - exekuční řízení 1881 - manželský zákon 1894 (obligatorní civilní sňatek) b) decizie