Astrofyzika – dálkové studium

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
Advertisements

Hvězdy.
Slunce, souhvězdí, galaxie
VÝPOČETNÍ TECHNIKA V PROJEKTOVÁNÍ PRO BAKALÁŘE
Sluneční soustava.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
ASTRONOMIE VESMÍR Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 141, zpracovala Marie Kupková.
Země ve vesmíru.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Polární záře.
Vývoj hvězd II Miroslav Randa spektrum hvězdy (A0)
Hvězdy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Hvězdy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
HVĚZDY 1.
Stavové veličiny hvězd
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
J UPITER Nejv ě tší a nejhmotn ě jší planeta Slune č ní soustavy.
Astrofyzika – dálkové studium
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA Mgr. J. Urzová.
Úvod do hvězdné astronomie
INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš.
BRVKA. BRVKA ZKOUŠKA  ZÁPOČET:  aktivní účast na cvičeních (max. 3 absence)  úspěšně zvládnutý test na 6. a 13. cvičení (aspoň 40%) (bude 5 příkladů.
Vznik a vývoj hvězd Fyzika, seminář z fyziky
Slunce Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Vesmír.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA 1 Mgr. J. Urzová.
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Početní seminář F úvodní informace
Fyzika 1 pro KME 2014 nejistoty
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSlunce.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Slunce a hvězdy Galaxie a vývoj vesmíru Výzkum vesmíru
Harmonogram letního semestru 2014/2015 Fyzika pro terapii – A6M02FPT ALDEBARAN.FELD.CVUT.CZ FYZIKA PRO TERAPII.
Písně kosmické “Jen bychom rádi věděli,” vrch hlavy poulí zraky, “jsou li tam tvoři jako my, jsou-li tam žáby taky!” Heinrich Hertz ( ) Jan Neruda.
Harmonogram zimního semestru 2013/2014 Biofyzika – A6M02BFY ALDEBARAN.FELD.CVUT.CZ BIOFYZIKA.
Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi. Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi.
Domácí hrátky s plazmatem
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Astrofyzika – kombinované studium Studijní materiály: … tato prezentace Základní literatura:
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k zopakování naučeného učiva. Žák prohloubí znalosti získané v zeměpisu a ve fyzice. Hvězdné systémy.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Astrofyzika – dálkové studium
Slunce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
HVĚZDY.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základy astronomie, Slunce
Astrofyzika – kombinované studium
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
Neutronová hvězda Vesmír Název školy
Hmota Částice Interakce
Polární záře. Ve slunci existují proudy elektricky nabitého plazmatu vytvářejícího malé magnetické pole Někdy se tyto proudy dostanou nad povrch Slunce.
SLUNCE.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Astrofyzika – dálkové studium Rozsah: 2×konzultace, vždy ve středu 21.3. a 4.4. Vyučující: Martin Žáček zacekm@fel.cvut.cz katedra fyziky, místnost 39 Zakončení: klasifikovaný zápočet (proběhne pravděpodobně 14. týden, písemný test, 10 otázek hodnocení: E ... od 50%, A ... 100 %, témata zvolena po dohodě na první konzultaci, jsou dvě možnosti: - fyzika hvězd + plazmový Vesmír, - částicová fyzika a interakce + kosmologie) Studijní materiály: http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/ … tato prezentace http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/ … učební text k přednáškám http://www.aldebaran.cz/studium/astrofyzika.pdf … skriptum s příklady http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/download/2012_astrofyzika.pps … slajdy ke cvičením (prezenční studium) http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/education/astro/astrofyzika.html … samostatné úkoly (prezenční studium) http://old.avc-cvut.cz/avc.php?id=1326 … záznamy přednášek profesora Kulhánka (2003)

Otázky k zápočtu Hvězdy Základní informace k předmětu najdete zde http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/download/2012_astrofyzika_ds.pps Hvězdy http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/sunsystem/slunce.html http://www.aldebaran.cz/studium/astrofyzika.pdf příklad III.10. strana 23 (jen princip, nebudu po Vás chtít umět výpočet) Co je to konvektivní zóna? Ce je to zóna zářivé rovnováhy? Co je to erupce? Co je to protuberance? Co je to sluneční vítr? Co je to koróna a jakou má teplotu oproti slunečnímu povrchu? Co jsou sluneční skvrny a čím jsou způsobeny? http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/hvezdy/stars_1.html http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/download/2012_astrofyzika.pdf slajd 8 až 14 Co je to magnituda? Jaké jsou její hodnoty pro objekty viditelné na obloze? Jak se změní magnituda, přiblíží-li se k nám objekt 10×? Jak je definována absolutní magnituda? Jak se změní dosah dalekohledu v magnitudě, zvětšíme-li průměr objektivu či zrcadlo 10×? Co je to spektrální třída a jak souvisí s teplotou hvězdy? http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/hvezdy/stars_2.html http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/download/astrophysics_2011_2.pps # 256,12,Statistics of stars Co je to Herzsprungův Russelův diagram? Jaké veličiny má na vodorovné a na svislé ose? Co je to hlavní posloupnost? Co je to PP řetězec a v jakých hvězdách probíhá? Co je to CNO cyklus a v jakých hvězdách probíhá?

Otázky k zápočtu 2. část http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/hvezdy/stars_3.html Vyjmenujte základní závěrečná stádia hvězd, jak se liší průměrem a hmotností původní hvězdy? Co je to pulzar? Jaký pulzar byl objeven jako první a co se v jeho okolí nachází? Co je to nova? Co je to supernova? http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/hvezdy/stars_4.html první odstavec Co je to černá díra? Co je to Schwarzschildův poloměr a jaká je jeho přibližná hodnota u typické hvězdné černé díry? http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/hvezdy/stars_5.html Co jsou to galaxie a jaké jsou jejich typické rozměry? Vyjmenujte některé typy galaxií. Plazmový vesmír http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/plazma/index.html http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/plazma/basics.html Co je to plazma? Jak se liší plazma od ostatní látky? Jak je procentuálně zastoupena plazma ve vesmíru? Kde všude se nachází plazma ve vesmíru? http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/plazma/phenomena.html Co jsou plazmová vlákna a stěny? Co je to plazmový pinč? Co je to magnetické zrcadlo? Co víte o polární zaři? http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/plazma/waves.html http://www.aldebaran.cz/applets/pl_vlny/start.html Kolik je typů magnetoakustických vln? Jaké dva typy elektromagnetických vln se mohou vyskytovat v plazmatu? (32 otázek)