Technika drhání – macramé Mgr. Marie Ondroušková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU ICT2/1/1/14 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Zvířátka u krmelce - koláž
52_INOVACE_ZBO2_4264HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
RUČNÍ ŠITÍ Mgr. Marie Ondroušková.
32_09_22: Výtvarné materiály: Jak? Na co?
Plotýnkový smalt Sestavila a šperky vyrobila
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA Pomůcky potřebné k praktickým blokům Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků.
Závěs ze špejlí Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
U z l o v á n í.
EU ICT2/1/1/4 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník  Téma: Modrovous – Práce ve skupinkách, práce s přírodninami, práce se dřevem  Průřezová témata: enviromentální.
Ruční výšivka Úvodní hodina.
Vyšívání.
HŘEBÍKOVACÍ, SEŠÍVACÍ A VÁZACÍ STROJE
Krejčovství.
Maňásek - hračka Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
52_INOVACE_ZBO2_6264HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Podzimní věnec.
Základní škola a Mateřská škola Řepníky Řepníky 34, Identifikátor materiálu: EU – ICT2 – 2/35 Název materiálu:Závěsné stromečky Autor:Monika Bezdíčková.
Druhy textilních materiálů
ZÁVĚSNÝ DRŽÁK NA KVĚTINÁČ
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.14/
Vyšívání na tylu Julie Stefanová 3.A.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PČ_040_Knoflíkový obrázek
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 4 Loutka Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö(str.1 – 6) Možnosti využití artefiletiky.
VY_52_INOVACE_ZBO2_4664HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Textilní materiály - vlákna
PČ_040_Kombinovaná technika_Knoflíkový obrázek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
52_INOVACE_ZBO2_3364Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
VÝROBA ŠPERKŮ ( ) Vedoucí projektu: Kristina Ibiševičová
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_189 Jméno autora: Ing. Lenka Findejsová Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_ZBOZI_PREZENTACE_16 Název školy Střední.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Korálky pro nejmenší Spočítej korálky podle barev.
TEXTILNÍ GALANTERIE – TVRDÁ
Vedení našich speciálních pedagogů pořádá pro naše klienty aktivity prostřednictvím výtvarné a pracovní výchovy Tématika se zaměřením na podzim a zimu.
Úvod do starověku; Vznik písma
Velikonoční skořápkový závěs
jemná motorika, koordinace ruky a oka
Grafomotorika - Vrba ve větru
Náramek Shamballa Praktické činnosti
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
TEXTILNÍ GALANTERIE - MĚKKÁ
POSLOUPNOST OBLÉKÁNÍ od spodků ke svrškům….
Základní škola a Mateřská škola Řepníky
Jemná motorika, koordinace ruky a oka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 4 Loutka Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö(str.1 – 6) Možnosti využití artefiletiky.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
VELIKONOČNÍ POMLÁZKA NÁVOD.
RODOKMEN …vyrob si svůj.
Textilní materiály a výzdobné techniky / Textile materials and decoratve techniques 4. přednáška / 4. lecture Petra Mertová, 2017, FFMU Brno,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Náramek Shamballa Praktické činnosti
Poznáváme nástroje NA ZAHRADĚ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-10
Barevné kytičky Pro malé dětičky – 3 roky.
Umíš je pojmenovat a umístit?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Technika drhání – macramé Mgr. Marie Ondroušková Práce s provázky Technika drhání – macramé Mgr. Marie Ondroušková

Cíl Vhodná ozdoba oděv pozvedne a ozvláštní. Cílem je naučit děti vnímat a tvořit estetické doplňky k oděvu nebo do bytu. Procvičit na tvorbě uzlíků jemnou motoriku prstů a barevně řešit daný předmět.

Náramek přátelství

Materiál a pomůcky Bavlněný, lněný, sisálový provázek různých průměrů (pro začátečníky silnější), může být použito i více barev Dřevěné korálky (s větší dírkou) Spínací špendlík, jehla s větším ouškem, nůžky

Popis techniky Drhání je pravděpodobně jednou z nejstarších textilních technik. Tuto techniku ovládali obyvatelé Babylónie a Sýrie již několik tisíc let před n.l. Postupně se uplatnila v Egyptě i Indii, ve starověkém Řecku i Římě. Rozkvět zaznamenala ve středověku a velmi se rozšířila v baroku i rokoku. Ve 20.st. v 70. - 80.letech tato technika prožila velké znovuobjevení. Její použití dříve i dnes je velmi široké.

Použití Okraje oděvů, prostírání, polštáře Kabelky, pásky, náramky, náhrdelníky Celé oděvy Dekorativní bytové závěsy, síťky na květináče, stínidla, dělící stěny, tapisérie

Délka provázků vodící provázek určují vlastní délku práce vázací provázek se zkracuje až 10x a špatně se navazuje pracujeme vždy se sudým počtem provázků

Základní uzly připevňovací kroužkovací řetízkový frivolitkový plochý plochý spirálový rypsový vodorovný rypsový diagonální tvídový gobelínový josefínský

Zavěšení pracovní nitě

Řetízkový uzel

Kroužkovací uzel

Plochý uzel

Plochý spirálový uzel

Varianty plochého uzlu

Pecičky na plochém uzlu

Vzorování plochým uzlem v ploše

Použitá a doporučená literatura Pagonyiová, Erzsébet, Škola drhání, SNTL, Praha 1991 Brezinová, Alžbeta, Macramé, ALFA, Bratislava 1981