Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

U z l o v á n í.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "U z l o v á n í."— Transkript prezentace:

1 U z l o v á n í

2 Síla provazu Ideální síla cvičného provazu je od 0.5 cm do 1 cm.
Slabší provázek je nevýhodný, protože uvázaný uzel je špatně čitelný. Silnější zase proto, že zabírá zbytečně mnoho místa a hůř se s ním manipuluje.

3 Plochá spojka uzel vhodný k uvazování obvazů a třícípých šátků, ke spojení stejně silných nebo přibližně stejně silných provazů a lan. další název: ambulanční spojka

4 Lodní smyčka používá se hlavně k přivazovaní lodí, napínacích lan stanů, kotev (nejenom lodních), kůlů, k zavazování pytlů. váže se přímo nebo se také nahazuje. čím více je namáhána, tím více se utahuje.

5 Tesařský uzel slouží k rychlému zabezpečení lana ve smyčce, možno ho rychle použít. Velmi se osvědčuje při zvedání klád, dřevěných konstrukcí i požárního nářadí. Je jej možno velmi rychle uvolnit. používá se o záchytného lama při vázání sacího koše, při vytahování hadic do pater a při vytahování nářadí další název: tesařský úvazek, dřevařská smyčka

6 Zkracovačka slouží ke zkrácení dlouhých lan a provazů, napínacích lanek stanů.

7 Úvaz na proudnici slouží k uvázání proudnice, aby se mohlo vedení vytahovat např. do pater budov nebo transportovat přes překážky či vodní toky ap.

8 Osmička je jednoduchý základ pro vázání dalších uzlů.
váže se na konci provázku, aby se netřepil a nevyvlékal z dírek. lze ji využít jako stupně na laně pro šplh (asi po 40 cm) nebo jako ozdobu.

9 Volné ouško váže se uprostřed lana.
slouží k uvazování lodi, je začátkem při pletení řetízků. vhodný uzel pro nácvik zručnosti práce s provazem a rychlosti vázání pro malé děti.

10 Liščí smyčka slouží k přivazování pevných kruhů uprostřed lana, háků a kulatin. Je důležitá zvláště v horolezectví. další názvy: prusík, posuvka, stoupačka

11 Farmářská smyčka slouží k uvazování lan ke kruhům a kůlům, stahování dřeva v lese, uvazování zvířat.

12 Pevné poutko používá se v horolezectví, ve vodních sportech k upevňování vlečné šňůry, k upevnění lana na háky, na laně vedle sebe jako žebřík.

13 Dračí smyčka používá se ke spouštění břemen, v horolezectví. Její přednost spočívá v tom, že se nestahuje, avšak při zatížení se pevně sevře a neprokluzuje. učíme se ji vázat přímo na vlastním těle. Umísťuje se na prsou a v podpaží. další název: pevná smyčka

14 Křížová spojka slouží ke spojení dvou stejně silných lan či provazů. Je to velice pevný spoj, který se po utažení špatně rozvazuje.

15 Škotová spojka = tkalcovský uzel
používá se ke svazování provazů nestejné síly, provazu a látky, uvazování stanových dílců, ve tkalcovství.

16 Rybářská spojka vhodná ke svazování tenkých provázků, vláken z umělé hmoty, rybářských vlasců apod. používá se pro bezpečné spojení dvou lan i nestejných průměrů. Snadno se váže i rozvazuje. jde v podstatě o dvě jednoduchá očka, uvázaná každá na jiném laně okolo lana druhého tahem lan obě očka k sobě

17 Napínací zkracovačka hodí se zvláště ke zkracování kotvících lanek stanů – je rychlá a spolehlivá.

18 Uherský uzel úhledný, pevný a přitom se dá snadno rozvázat. Používá se k pevnému ukotvení lan, stavbě provazových mostů apod.


Stáhnout ppt "U z l o v á n í."

Podobné prezentace


Reklamy Google