Jógové pozice Harmonizační cvičení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Advertisements

Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Cvičení 5 Tibeťanů Harmonizační cvičení.
MESIT – 8. květen MASÁŽE Jakub Mrva. Proč masáž? - patří mezi nejvhodnější metody regenerace sil po práci - pomáhá při nežádoucích stavech jako.
Vliv barev na psychiku člověka
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Somatopedie Relaxační techniky
Doc.PhDr. Blanka Hošková,CSc UK FTVS
První pomoc Teoretická část První pomoc znamená : VYBERTE : A) Chirurgický zákrok B) Zajištění základních životních funkcí člověka C) Srdeční masáž.
Mgr. Pavel Frýbort Posilování a protahování
Korekce odchylek správného držení těla
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Nervová soustava NOSITELÉ SIGNÁLŮ.
Krční páteř Degenerativní změny
Imaginace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Psychohygiena učitele
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Kostra.
Přírodní olej bohatý na antioxidanty
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
PROTAHOVACÍ A KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ
Každému posilování předchází rozcvičení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Jak správně sedět u počítače
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
PLNÝ DECH.
POHYBLIVOST MICHAL LEHNERT.
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Neodkladná resuscitace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miroslava Kubicová Název materiálu: Velké míče 2. část Označení materiálu:
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Testování silových schopností © Tom Vespa.
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Vybrané cviky. Obecně Výběr cviků je volen tak, aby poukázal na oblasti, které je důležité posílit či protáhnout Cviky jsou voleny individuálně, pokračujte.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_06_Rozvoj pohyblivosti TÉMA.
Která čísla označují správné držení těla?
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Doporu č ení Ministerstva zdravotnictví Č R Z důvodu umožnění studia jednotlivých rad je „listování“ manuální.
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Cvičení s obručí.
MEDITACE HC /P. KONCENTRACE → MEDITACE Koncentrace – DHARANA – soustředění mysli na vnější, nebo vnitřní objekt Umění se úplně ponořit do toho, co právě.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Protahovací cvičení pro oblast krku Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_67_protahovací cvičení – krční páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná Určeno pro.
Posilovací cvičení - záda Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_77_posilovací cvičení – záda Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná Určeno pro 8. ročník, ZŠ speciální.
Cvičení 5 Tibeťanů Harmonizační cvičení. Historie: Na 19.stol se vysloužilý důstojník britské koloniální armády plukovník Bradford odjel do tibetského.
Jóga a powerjóga Mgr. Petra Čaplová, Ph.D..
LIDSKÉ TĚLO jako celek Název: VY_32_INOVACE_20_Lidske_telo_jako_celek
BODY & MIND.
Kosmetická masáž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Posilovací cvičení - břicho a hýždě
KINEZIOLOGIE SPORTOVNÍ GYMNASTIKA
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Svaly lidského těla- tendence
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Jógové pozice Harmonizační cvičení

Ásana ÁSANA - sanskrtský výraz pro tělesnou pozici Obecně ásana znamená zaujmout na delší čas určitou tělesnou polohu a cítit se v ní příjemně a uvolněně. Pataňdžali, nazývá ásanou pouze meditační sed, zatímco tělesná cvičení označuje jako jóga vjájáma. Dnes se za ásany považují i dynamické jógové cviky.

Pravidelné cvičení ásan: vyrovnává svalové dysbalance ( posiluje oslabené svaly, protahuje svaly zkrácené) zvyšuje pružnost páteře zlepšuje pohyblivost kloubů povzbuzuje a harmonizuje činnost orgánů i žláz podporuje látkovou výměnu a funkci lymfatického systému posiluje imunitní systém normalizuje a stabilizuje krevní oběh a krevní tlak aj.

Cílem každé pozice je její procítění – uvědomění si jednoty těla a mysli s cílem vytvořit harmonii. V první fázi se pozornost věnuje dýchání a zvládnutí pozice (stabilizací). Po fyzickém zvládnutí pozice lze „vnitřně meditovat“ při cvičení, splynout s pozicí a uvolnit se v ní. Důležitá je schopnost klienta uvědomit si sám sebe, svoje tělo, svaly, které pracují, řídit svůj dech,naučit se relaxovat svaly které nepracují..

Důležité zásady při provádění ásan: Ásany se provádějí vždy v souladu s dechem: Pohyby rozpínající hrudník a dutinu břišní jsou vždy spojeny s nádechem. Pohyby stahující hrudník a dutinu břišní jsou vždy spojeny s výdechem. Nejprve se ásana provede jednou či dvakrát bez delší výdrže a pohyb těla se sladí s dechem. Při tom se zcela přesně stanoví, k jaké fázi pohybu patří nádech a k jaké výdech. Takový způsob cvičení zklidňuje nervovou soustavu, povzbuzuje činnost žláz, zvětšuje dechovou kapacitu a rozpouští tělesný i duševní stres. Mysl se uvolní, zklidní a projasní. Teprve pak setrváme v ásaně delší čas a dýcháme v ní. Soustředíme se na tu část těla, na níž ásana působí, a směrujeme tam i vědomí dechu. Pak provedeme protipozici nebo vyrovnávací cvik. Je-li například trup stlačen nebo v předklonu, v následující ásaně se protáhne nebo napřímí.

Předklonové pozice: Jsou pozice pokory, pochopení, uklidňují NS, působí proti ztuhlosti páteře, protahují zadní stranu těla. Předklony harmonizují a zklidňují. S rovnými zády protahujeme více svaly zadní strany stehen a napřimujeme páteř. S kulatými zády protahujeme a uvolňujeme paravertebrální svaly.

Předklonové pozice: Tyto ásany jsou vhodné pro masáž břišních orgánů. ! Klienti s vysokým TK, srdečními nebo cévními problémy – předklonové pozice provádět velmi pomalu.

Záklonové pozice: Stimulují organismus, vedou k aktivitě, zvyšují pohyblivost páteře do záklonu. Otevírají hrudník a protahují svaly hrudníku, protahují břišní svaly, kyčle a stehenní svaly. Nejsou vhodné pro klienty s nízkým TK, trpícími závratěmi.

Před praktikováním záklonových pozic je nutná příprava – většina populace není zvyklá záklony vůbec provádět. Záklonové pozice mohou vyvolat dávivý reflex, způsobit bolest event. blokády L a Cp při nesprávném provedení! Thp je mnohem méně pohyblivá do záklonu oproti Cp a Lp. Důležitá je při záklonech stabilizace páteře a aktivita bránice v dechu.

Úklonové pozice: Učí vyváženosti – přijímat věci z dobré i špatné stránky. Úklony je vždy nutné provádět souměrně na obě strany. Úklony by měly následovat až po procvičení páteře do předklonu a záklonu. Významně ovlivňují dech – lokalizované dýchání do jedné strany hrudníku.

Protahují m. quadratus lumborum; prohlubují jednostranné dýchání

Torzní pozice: V józe zahrnuty s cílem mít pružnou páteř, protáhnout zádové svaly a masírovat vnitřní orgány. V sedě začínají pokrčením a přiložením pravé DK na trup. Torze začíná od L-páteře – přetočení hlavy a pohled očí významně dokončuje efektivitu torzních pozic.

!!! Nespěchat, přetočení provádět s výdechem, neprovádět švihem, dech, páteř by měla být napřímená. !!ne u klientů s výhřezem ploténky i v disku !!torze jsou nebezpečné při špatném provedení i pro kyčle a kolena. !!síla rotace je z břicha, rotace je z trupu ne z kolen nebo kyčlí.

Obrácené pozice: Královské pozice – stimulují mozek, dýchání, podporují cirkulaci krve z DKK, prokrvují obličej, vyhlazují vrásky  Obrácené pozice omlazují. Pozice je nutné cvičit velmi opatrně, s rozvahou a kontrolou. V obrácené pozici nesmíme provádět rotace Cp (neotáčet hlavu, nekoukat na ostatní), vlasy rozpuštěné bez sponek, culíku, brada nesmí být zvednutá nahoru

!! Nedoporučují se klientům s vysokým TK, s problémy se štítnou žlázou, krční páteří, očima nebo trpícími migrénami. Ne v graviditě.

Balanční pozice: Ukazují naši schopnost koncentrace, vnitřního klidu a rovnováhy. Pozice podporují klid a rovnováhu těla i mysli. Posilují sebevědomí, učí vyvinout svalovou sílu centra těla. V pokročilém provedení lze i zavřít oči a pozornost obracet do sebe, na čelo, na třetí oko. Zklidnění mysli pozici dokáže udržet.

U klientů s horší rovnováhou (senioři, gravidita) je vhodné se opřít o židli nebo o zeď.

Relaxační pozice: Uvolňují svalové napětí, zaměření se na klidný dech a svalovou relaxaci.

Mudry v ásanách Namaskára mudra – mudra pozdravu, vztahu, úcty. Je symbolem klidu, radosti, míru a harmonie.

Džána mudra (Gján mudra) – mudra poznání Džána mudra (Gján mudra) – mudra poznání. Spojené prsty charakterizují individuální vědomí a palec univerzální vědomí. Význam je v završení ásany, prohloubení zklidnění a koncentrace.