Appropriate technology Houses Aneta Haimannová MRS, 1. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na venkově.
Advertisements

DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Ekologické stavby Zpracoval: Jan Vojtěchovský.
Ryze přírodní stavební materiály (stručný přehled, výčet)
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
EXPERT NA TEPLO.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
SOBĚSTAČNÉ TECHNOLOGIE Tereza HYPIUSOVÁ KONZERVACE POTRAVIN A POMŮCKY DO DOMÁCNOSTI.
Sluneční elektrárna.
Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Dům ze slaměných panelů -
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
Žáruvzdorné materiály a výrobky
SOLID STATE DISK - SSD.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
Optimální katodové ovládání - Zásadní řešení -. Jeden bod na katodě ( ) se zahřívá, protože proud prochází jen tímto bodem. –Vyšší tepelná zátěž na katodě.
Úpravy krmiv.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16) Vývoj
Nezbytná součást moderního života Jan Pokorný 2.L.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Úspora elektrické energie
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Chytré sítě Smart grids.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Obsah Zděné konstrukce obecně Kamenné zdivo Tradiční cihelné zdivo
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
BALENÁ VODA – potřebujeme ji? Balená voda stojí více než $1,50 za láhev. To je x cena vody z vodovodu!
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Zpracoval: Lakomý Jan Třída: 2.L Šk. rok: 2013/2014 Předmět: Biologie
Nová generace minerální izolace s technologií ECOSE ® Technology.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Společenské a hospodářské prostředí
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Spotřeba a využití energie
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
2.Marketingové prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
SOLI Stavební materiály
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Stavební materiály Zbožíznalství 1. ročník Stavební materiály - musí mít vhodné mechanické a technologické vlastnosti - musí poskytovat člověku zdravé.
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
EKOLOGICKÁ ŠKOLA V INDICKÉM HIMALÁJI Ing. Jan Tilinger Ing. František Kulhánek, CSc Stavební fakulta ČVUT v Praze.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro recyklaci stavebních materiálů 11.Přednáška.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí.
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Appropriate technology Houses Aneta Haimannová MRS, 1. ročník

Nedostatek obydlí v mnoha rozvojových zemích podnítil úsilí o rozvoj stavebních metod, které používají levné a odolné místní materiály. Je nezbytné vyvíjet technologie, které potřebují minimum energie, vzhledem k rostoucímu nedostatku palivového dříví. Nedostatek obydlí v mnoha rozvojových zemích podnítil úsilí o rozvoj stavebních metod, které používají levné a odolné místní materiály. Je nezbytné vyvíjet technologie, které potřebují minimum energie, vzhledem k rostoucímu nedostatku palivového dříví.

Materiály Slámové balíky Slámové balíky Pálené cihly Pálené cihly Cement ze sopečného popela Cement ze sopečného popela Jíl Jíl Hlína Hlína Bláto Bláto

Slámové domy

Vhodné obilí pro výrobu balíků: pšenice, oves, ječmen, rýže, žito, len Vhodné obilí pro výrobu balíků: pšenice, oves, ječmen, rýže, žito, lenVýhody: Rychlá a jednoduchá a levná výroba Rychlá a jednoduchá a levná výroba Z obnovitelných zdrojů Z obnovitelných zdrojů Ideální v oblastech s nedostatkem dřeva Ideální v oblastech s nedostatkem dřeva Použití místních materiálů Použití místních materiálů Tepelná izolace Tepelná izolace Designová jednoduchost, přispůsobivost, pohodlí Designová jednoduchost, přispůsobivost, pohodlí Kulturní kompatabilita Kulturní kompatabilitaNevýhody: Nevhodné v extremně deštivých a vlhkých oblastech Nevhodné v extremně deštivých a vlhkých oblastech

Projekty Navajo Project - Navajo je největší indiánská rezervace v USA obyvatel - Problémy s nedostatkem obytných domů U. S. Department of Energy na žádost příslušníků komunity vytvořilo model slámového domu a vyškolilo místní obyvatele pro stavbu slámových domů - postaveno několik set slámových domů

Jedním z nejslibnějších stavebních materiálů v mnoha zemích jsou cihly z pálené hlíny. Tradičně jsou vyráběny v prostředí domácího průmyslu a jejich výroba hraje jistou roli v místních ekonomikách. Jedním z nejslibnějších stavebních materiálů v mnoha zemích jsou cihly z pálené hlíny. Tradičně jsou vyráběny v prostředí domácího průmyslu a jejich výroba hraje jistou roli v místních ekonomikách. Pálené cihly

Problémy: Velké množství palivového dřeva potřebného pro výrobu, zatímco ztráta energie (ve formě tepla) je na vysoké úrovni 40-50% Velké množství palivového dřeva potřebného pro výrobu, zatímco ztráta energie (ve formě tepla) je na vysoké úrovni 40-50% Kvalita vyráběných cihel je většinou nízká Kvalita vyráběných cihel je většinou nízká

Možnosti: The igloo kiln S podporou International Development Research Center vyvinul tým vědců z University of Sherbrooke a National University of Rwanda vyvinula ekologicky šetrnou technologii, která překonává mnoho nevýhod tradiční výroby cihel. Tato technika snižuje tepelné ztráty a výrazně zlepšuje kvalitu cihel (jsou silnější), snižuje energetickou spotřebu, pomáhá chránit životní prostředí.

Pec může dosáhnout až teploty 900 ° Pec může dosáhnout až teploty 900 ° Ve srovnání s tradiční pecí, je potřeba o 50% méně dřeva Ve srovnání s tradiční pecí, je potřeba o 50% méně dřeva Lze použít také pro alternativní zdroje energie jako je rašelina, použitý motorový olej, rýže a kokosové slupky, piliny, slupky kávy a další zemědělské produkty; Lze použít také pro alternativní zdroje energie jako je rašelina, použitý motorový olej, rýže a kokosové slupky, piliny, slupky kávy a další zemědělské produkty; Tepelně recyklační zařízení pro předehřátí pece a sušení cihel Tepelně recyklační zařízení pro předehřátí pece a sušení cihel Pec se skládá z cihel (ve vnitřní vrstvě sloužících jako izolace), malty a jílu a má kapacitu cihel Pec se skládá z cihel (ve vnitřní vrstvě sloužících jako izolace), malty a jílu a má kapacitu cihel Horní část pece obepíná ocelový límec Horní část pece obepíná ocelový límec Přidávání rýžových slupek do hlíny – lepší vlastnosti a zvýšená odolnost vypálených cihel Přidávání rýžových slupek do hlíny – lepší vlastnosti a zvýšená odolnost vypálených cihel

Cement ze sopečného popela

Vědci z University of San Carlos v Guatemale zjistili, že lze využívat cement pozzolan (cement z latinskoamerického sopečného popela) jako náhradu za tradiční portlandský cement, který je drahý (kvůli nutnosti vysokých teplot při výrobě) Vědci z University of San Carlos v Guatemale zjistili, že lze využívat cement pozzolan (cement z latinskoamerického sopečného popela) jako náhradu za tradiční portlandský cement, který je drahý (kvůli nutnosti vysokých teplot při výrobě) Ve směsi s vápnem v poměru mezi 80:20 a 70:30 (pozzolan:vápno), se přírodní pozzolan chová se jako cement a nevyžaduje pálení (snižují se náklady) Ve směsi s vápnem v poměru mezi 80:20 a 70:30 (pozzolan:vápno), se přírodní pozzolan chová se jako cement a nevyžaduje pálení (snižují se náklady)

Pozzolan cement může být použit pro bloky, omítky, výrobu malty malty a jako stabilizátor pro zdi z nepálených cihel a silniční základy Pozzolan cement může být použit pro bloky, omítky, výrobu malty malty a jako stabilizátor pro zdi z nepálených cihel a silniční základy Přibližně polovina obyvatel v Guatemale žije v nedostatečné bydlení hlavně proto, že ceny stavebních materiálů jsou příliš vysoké. Výroba cementu z pozzolanu má potenciál pro vytváření pracovních příležitostí a snížení nákladů na bydlení. Přibližně polovina obyvatel v Guatemale žije v nedostatečné bydlení hlavně proto, že ceny stavebních materiálů jsou příliš vysoké. Výroba cementu z pozzolanu má potenciál pro vytváření pracovních příležitostí a snížení nákladů na bydlení.

Zdroje