Národohospodářská fakulta Vysoká škola ekonomická v Praze Marta Osersová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Přijímací řízení na střední školy
Přijímací řízení ve školním roce 2013/2014
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Přijímací řízení pro školní rok 2014/15 Čtyřleté studium.
příspěvková organizace Středoškolská 3, Ostrava-Zábřeh
Možnosti studia na NF VŠE v Praze
Externality a veřejné statky
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Možnost studia na Fakultě stavební a uplatnitelnost stavebních oborů
Možnosti studia na NF VŠE v Praze
Národní srovnávací zkoušky (NSZ)
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
UKONČENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Mikroekonomie I Externality Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Přijímací řízení pro školní rok 2014/15 Osmileté studium.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Studijní IS a internetový prodej služeb Dana Koláčková
Přijímací řízení pro školní rok 2015/16 Čtyřleté studium.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ ve šk. roce 2014/2015
Úvod Proč studovat informatiku?
3 EFEKTIVNOST TRHU.
VYBER SI, MÁME CO NABÍDNOUT Široká nabídka bakalářských a navazujících magisterských oborů zahrnující i obory s unikátním postavením na ekonomických.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2 přihlášky termín odevzdání přihlášek: do termín přijímacích zkoušek: 22. a 23. dubna (náhradní.
Vysoká škola ekonomická v Praze. Veřejná vysoká škola založená v roce 1953 Cca studentů Studijní programy: –bakalářské (3 roky) –navazující magisterské.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Přijímací řízení pro školní rok 2009/10 Čtyřleté studium.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
MARKETINGOVÝ MIX.
Přijímací řízení pro školní rok 2009/10 Osmileté studium.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Úvod Proč studovat informatiku?
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ KATEDRA FRANCOUZSKÉHO JAZYKA A LITERATURY DNE 15. LEDNA 2011.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
Přijímací řízení Gymnázium Český Krumlov Školní rok 2016/2017.
ČESKO-FRANCOUZSKÉ MAGISTERSKÉ STUDIUM VEŘEJNÉ SPRÁVY - MASTER FRANCO-TCHEQUE D’ADMINISTRATION PUBLIQUE.
facebook ksr.ef.jcu.cz.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/2017 Rámcová kritéria 1. kola Mgr. Jiří Fresser - zástupce ředitele Mgr. Ivan Váňa - výchovný poradce.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
Česko-německá studia na IMS FSV UK: Den otevřených dveří Tomáš Nigrin.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Prof. Ing. Hana Machková, CSc. Rektorka
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Možnosti studia na NF VŠE v Praze
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Kritéria přijímacího řízení v 1. kole pro šk. r /18
Externality dopravy, vliv na životní prostředí, Environmentální Kuznětsova křivka Ing. Zdeněk Říha, Ph.D. 4. července 2012.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Erasmus Slovensko - Nitra.
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Možnosti studia na NF VŠE v Praze
Vítáme Vás na GyBu DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Kritéria přijímacího řízení v 1. kole pro šk. r
Studijní obor Fyzioterapie
Studijní obor Management sportu
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Školní aktivity v oblasti kariérového poradenství

Transkript prezentace:

Národohospodářská fakulta Vysoká škola ekonomická v Praze Marta Osersová

Externality Co jsou to externality?

Externality Příklad 1 – Elektrárna poškozující lesy Elektrárna stojící v blízkosti lesů vyrábí el. energii spalováním uhlí → vznikají emise → emise vypouštěné do ovzduší poškozují lesy. Elektrárna není nucena lesům vzniké škody hradit. Příklad 2 – Hluk z letadel Mezinárodní společnost vybrala vhodné místo pro přistávání letadel a postavila zde nové letiště → místo se nachází nedaleko městečka → obyvatelé městečka trpí hlukem z letadel, někteří dokonce uvažují o prodeji svých domů a přestěhování se jinam. Letiště nemusí obyvatele městečka za hluk a škody nijak odškodňovat.

Externality Příklad 3 – Zemědělec a majitel rybníka Pan Svoboda má pole, které sousedí s rybníkem pana Nováka. Pan Svoboda pěstuje na svém poli pšenici, pro zvýšení úrody používá hnojiva → déšť splavuje hnojiva do rybníka → v rybníce pana Nováka hynou ryby. Pan Svoboda má ale právo na svém poli používat hnojiva a nemusí panu Novákovi hradit škody z uhynulých ryb. Příklad 4 – Kuřáci a nekuřáci Dvě kolegyně spolu sedí v jedné kanceláři. Paní Anna je silná kuřačka, paní Barbora je nekuřačka a kouř z cigaret jí velmi vadí. Paní Anna však má právo při práci kouřit a paní Barbora musí snášet kouř z cigaret.

Co mají tyto příklady společného? Jeden subjekt působí škodu jinému a není za tuto škodu odpovědný → to znamená nenese plně všechny náklady své činnosti a část těchto nákladů přenáší na jiné → tak vzniká NEGATIVNÍ EXTERNALITA.

Externality Příklad 5 – Včelař a sadaři Zahrádkářskou kolonii obývají pěstitelé jablek, do sousedství se přistěhoval včelař. Včely přináší včelaři výnosy z medu, zároveň opylují květy jabloní → zvyšuje se úroda jablek → sadaři mají ze včel také prospěch, ale neposkytují včelaři za služby jeho včel žádnou odměnu. Příklad 6 – Les čistící vodu Majitel lesa má výnosy z těžby a prodeje dřeva, jeho les také pročišťuje spodní vodu a brání erozi půdy → obyvatelé blízkých obcí tak mají čistší vodu ve studních a úrodnější půdu na polích → za tuto službu však od nich majitel lesa nic nezískává.

A co mají společného tyto příklady? Jde o příklady, kde si člověk nemůže přisvojit veškeré výnosy ze své činnosti nebo majetku a část těchto výnosů si přisvojují jiní → takto vzniká POZITIVNÍ EXTERNALITA.

Příčiny vzniku externalit Jsou externality problémem fyzikálním, chemickým nebo biologickým? Př. Hluk z letadel Hluk z letadel je negativní externalitou pro obyvatele městečka, ale co zaměstnanci letiště? Je negativní externalitou i pro ně? Z hlediska fyzikálního na ně působí hluk stejně jako na obyvatele městečka, z hlediska zdravotního jim způsobuje stejné zdravotní potíže.., ale → lidé pracující na letišti přijali tuto práci dobrovolně a hluk z letadel je jim kompenzován vyšší mzdou.

Příčiny vzniku externalit Externalita je porušením něčího práva. Negativní externalita vzniká, když na někoho přenesete nějaký náklad a on s tím nesouhlasí. Pozitivní externalita vzniká, když vám někdo brání v dosažení úplného výnosu vaší činnosti a vy s tím nesouhlasíte. … děje se tak nedobrovolně!

Řešení externalit Arbitrární rozhodnutí Soud určí na čí straně je zákon, kdo smí koho poškozovat a kdo bude koho odškodňovat. Je ale toto řešení pro společnost nejefektivnější? Př. Elektrárna poškozující lesy Rozhodnutí soudu: A)Zákon je na straně elektrárny → smí vypouštět emise do ovzduší → úbytek lesů. B)Zákon je na straně majitelů lesů → elektrárna musí instalovat odsiřovací zařízení → růst ceny elektřiny. Co je důležitější? Krásné lesy x levná elektřina

Řešení externalit Soukromá vyjednávání Pokud spolu strany mohou vyjednávat a vzájemně se odškodňovat, dojdou k efektivnímu řešení. Př. Zemědělec a majitel rybníka A)Zákon je na straně majitele rybníka → pan Svoboda přijde za panem Novákem a nabídne mu, že když bude smět své pole hnojit, za uhynulé ryby v rybníce mu zaplatí určitou částku→ pan Novák přijme → dohodnou se. B) Zákon je na straně zemědělců → pan Novák půjde za panem Svobodou a nabídne mu, že když bude své pole hnojit méně, získá od něj za ušle zisky na obilí finanční náhradu → pan Svoboda akceptuje → opět se dohodnou. → vzniká společensky efektivní řešení.

Překážky soukromých vyjednávání Př. Zemědělec a majitel rybníka – modifikace Bude-li rybník majetkem pana Nováka, bude mít jistě zájem s panem Svobodou vyjednávat, neboť je to pro něj výhodné. Bude-li ovšem rybník ve vlastnictví města nebo obce, bude ochoten s panem Svobodou také někdo vyjednávat? Městským či obecním úředníkům bude nejspíš stav rybníka lhostejný, nejedná se o jejich škody – ryby v rybníce nejsou jejich majetek. → Je-li znečišťovaný subjekt v soukromém vlastnictví a je-li soukromé vlastnictví ve státě chráněno, je pravděpodobnější, že dojde k efektivnímu vyjednávání.

Překážky soukromých vyjednávání Př. Zemědělec a majitel rybníka – modifikace Pole pana Svobody nesousedí s rybníkem pana Nováka, ale s řekou, podél níž leží chatová osada → hnojení znemožňuje chatařům koupání v řece, rybáři nemohou chytat ryby. Zákon je na straně chatařů: pan Svoboda by rád vyjednával, ale je pro něj příliš nákladné kontaktovat všechny chataře, jednat s každým zvlášť o výši odškodnění a uzavírat smlouvu.. Zákon je na straně zemědělců: pan Svoboda má právo znečišťovat řeku, chataři by rádi vyjednávali, ale znamenalo by to kontaktovat všechny, zorganizovat vyjednávání a zaplatit všechny správní a právní poplatky spojené s uzavřením smluv – je to příliš nákladné. → překážkou soukromých vyjednávání jsou vysoké transakční náklady.

Shrnutí Nejefektivnějším způsobem řešení externalit jsou soukromá vyjednávání. Ta se mohou uskutečnit pokud jsou jasně definovaná vlastnická práva. Pokud spolu strany mohou vyjednávat a odškodňovat se, dojdou k efektivnímu řešení, a to bez ohledu na to, na čí straně je zákon – tento poznatek je znám jako Coaseho teorém. Ronald H. Coase (*1910) použil ve svém článku „The Problem of Social Cost“ pro vysvětlení svého teorému příklad chovatele dobytka a pěstitele obilí.

Shrnutí Překážkou soukromých vyjednávání jsou vysoké transakční náklady – náklady na samotný průběh vyjednávání, uzavírání a vymáhání smluv (nepatří sem hrazení škod!). Soukromá vyjednávání také komplikuje, pokud se znečišťovaný subjekt nachází ve veřejném vlastnictví. → v těchto případech jsou většinou externality řešeny soudně → zdanění/subvence původce negativní/pozitivní externality.

Informace o škole, studiu a fakultě Sídlo školy: Náměstí Winstona Churchilla 4, , Praha 3. → Tram. 5, 9, 26 do zastávky Husinecká Výuka na Jižním Městě: Ekonomická 957, , Praha 4. → Metro C, stanice Chodov nebo Opatov, bus. 122, 177 do zastávky Volha Výuka probíhá každý všední den od 7:30 do 19:30 hod.

Studijní programy a obory otevírané na NF v akademickém roce 2008/09 Bakalářské studijní programy: (3 roky) Obor Ekonomie: Studium tohoto oboru vás naučí porozumět fungování trhů v kontextu mezinárodních ekonomických a hospodářsko-politických vztahů. Absolventi se uplatňují v analytických i manažerských pozicích mezinárodních institucí a nadnárodních společností.

Studijní programy a obory otevírané na NF v akademickém roce 2008/09 Bakalářské studijní programy: (3 roky) Obor Národní hospodářství: Absolventi budou rozumět fungování hospodářství a institucí. Uplatní se v ekonomických a finančních sekcích jak tuzemských firem, tak i firem se zahraniční kapitálovou účastí. Mohou také realizovat svou kariéru ve státní správě.

Studijní programy a obory otevírané na NF v akademickém roce 2008/09 Bakalářské studijní programy: (3 roky) Obor Veřejná správa a regionální rozvoj: Tento obor vás kvalitně připraví pro uplatnění ve sféře soukromé i ve veřejném sektoru – ať již budete chtít pracovat v Bruselu nebo orgánech státních, krajských či municipálních.

Studijní programy a obory otevírané na NF v akademickém roce 2008/09 Navazující magisterské studijní programy: (2 roky) Obor Ekonomická analýza, Obor Ekonomika a správa životního prostředí, Obor Hospodářská politika, Obor Regionální studia, Obor Veřejná správa. Bližší informace o studijních programech a oborech na: nf.vse.cz

Podmínky přijetí na bakalářský studijní program 1)Dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání – prokazuje se odevzdáním čestného prohlášení 2)V období od do absolvovat písemný test obecných studijních předpokladů u společnosti Scio. Výhody těchto testů: Možnost absolvovat test až 3x, studentovi se započítá nejlepší dosažený výsledek, testy se konají v 15 městech v ČR a na Slovensku, test nevyžaduje jednorázovou přípravu, důležité jsou vaše obecné studijní předpoklady.

Podmínky přijetí na bakalářský studijní program Fakulta národohospodářská zavedla testy obecných studijních předpokladů v roce 2007, jako první fakulta VŠE, s cílem provádět spravedlivé přijímací řízení - to má být náročné s jednoznačným zadáním a vyhodnocením, musí být transparentní a veřejností kontrolovatelné, ale zároveň nemá být nepříjemné a obtěžovat zájemce víc, než je nutné → to splňují přijímací zkoušky společnosti Scio. Podrobné informace o přijímacích zkouškách na stránkách

Podmínky přijetí na bakalářský studijní program Přijetí ke studiu O pořadí přijímaných rozhoduje výsledek testu obecných studijních předpokladů, tzv. přepočtený percentil stanovený společností Scio. NF VŠE zveřejní na své Úřední desce a na stránkách percentilovu hranici → uchazeči s vyšším či stejným počtem bodů mají možnost zapsat se ke studiu, uchazeči s nižším počtem bodů nebudou ke studiu přijati. Termíny zápisů ke studiu budou rovněž uveřejněny na Úřední desce a na stránkách

Podmínky přijetí na bakalářský studijní program Přihláška ke studiu Na NF je nutno podat samostatnou přihlášku, a to buď elektronicky na adrese (nutné je následně doručit vytištěnou a potvrzenou přihlášku) nebo písemně na formuláři SEVT „Přihláška ke studiu na vysoké škole…“. Součástí přihlášky je i doklad o zaplacení poplatku.

Proč studovat právě Národohospodářskou fakultu a VŠE? NF je nejdynamičtěji se rozvíjející fakultou VŠE NF má stále se zdokonalující systém kreditů ECTS a možnost obchodovat s kredity Na NF působí řada významných osobností Na NF se pravidelně uskutečňují zajímavé společenské akce a přednášky Na NF není povinnost studovat angličtinu Na NF máte možnost studovat semestr na zahraniční univerzitě Na NF máte možnost potkat mnoho zajímavých lidí a seznámit se Na NF z vás budou dobří ekonomové!!!

Proč studovat právě Národohospodářskou fakultu a VŠE? Studenti VŠE si dělají vlastní rozvrh podle svých potřeb a možností Za volné kreditové poukázky možnost studovat předměty, které vás skutečně zajímají Každý student má vlastní ovou schránku na adrese veverka.vse.cz, prostřednictvím které komunikuje s ostatními Na stránkách vseborec.cz je unikátní systém materiálů ke studiu, který vás zachrání téměř před každou zkouškou Studenti VŠE mají možnost výběru ze široké nabídky sportů a sportovních kurzů v rámci tělesné výchovy

Proč studovat právě Národohospodářskou fakultu a VŠE? Studenti VŠE vydávají vlastní časopis a účastní se řady zajímavých soutěží Studenti mají 2 kluby – Karlos a Blanice na kolejích na Jižním Městě VŠE má moderní technické vybavení a bezdrátový bezplatný přístup k internetu ve všech prostorách školy Škola má bezbariérový přístup a studenti s postižením mají možnost využívat služeb Centra pro handicapované VŠE vám má co nabídnout, tak to přijďte zkusit!

Den otevřených dveří Můžete se k nám přijít také osobně podívat a VŠEchno si na vlastní oči prohlédnout, a to vždy první (popř. druhou) sobotu v lednu.

Děkuji vám za pozornost. Nyní je prostor pro vaše dotazy.