Z Á M K Y L Á S K Y p r o z a m i l o v a n é s y m b o l v z t a h u, p r o p a m á t k á ř e n o č n í m ů r a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naučil jsem se....
Advertisements

JAK VĚČNÉ MĚSTO ŘÍM PŘIŠLO O SVŮJ MOST LÁSKY.
PAPARAZZI H ISTORIE PAPARAZZO První fotografie tohoto typu- snímek mrtvého vévody Otto von Bizmarck z roku 1898 (fotograf Wilhelm Wilcke a Max Ch. Priester)
Citáty O LÁSCE.
Život je jako pohádka. Může být krátký i dlouhý, vyžitý do poslední kapičky, ale také nedokončený. Smutný i veselý, záleží jen na tom, jak si to sám hlavní.
Karel Čapek R.U.R..
Pro jediného človíčka na zemi... (from - tomidol)
Víš, co je štěstí ? Je to dům, auto a chata ? V í š, c o j e š t ě s t í ? J e t o d ů m, a u t o a c h a t a ?
SVATÝ VALENTÝN.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Dávní Slované Eliška Rybová.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
Bratři Čapkové.
Romantismus.
Praha Hlavní město 1 mil. 140 tisíc obyvatel Zajímavosti: Pražský hrad
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
B Ů H
Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství.
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Nových 7 divů světa Velká čínská zeď  Měla bránit Čínu před nájezdy Hunů  Táhne se stovky kilometrů kolem čínských hranic  Byla vybudována.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
Itálie 30. září 2005.
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
ÚPICE Centrum Jestřebích hor Partnerská města a osobnosti Naše město začalo spolupracovat s městy: Naše město začalo spolupracovat s městy: Piechowice.
Ostrov Kampa vznikl vytvořením umělého vodního náhonu pro mlýny zvaného Čertovka. První zmínky o něm jsou již z roku Ve středověku na ostrově.
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Pár vtípků.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Itálie. Obecné informace Jedná se o 69. největší stát na světě Je 23. nejlidnatějším státem na světě Stát je od pradávna jednou z významných oblastí.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Románská kultura.
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Šablona Identifikátor školy: VY_32_INOVACE_144_Itálie.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Evropské zajímavosti.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Romantická architektura v Čechách
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Naučil jsem se....
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Golden czech hands, s.r.o.
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
František Halas.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Každý den jsme trochu starší…
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-02
Transkript prezentace:

Z Á M K Y L Á S K Y p r o z a m i l o v a n é s y m b o l v z t a h u, p r o p a m á t k á ř e n o č n í m ů r a

V Kolíně nad Rýnem mají železniční most Hohenzollern. Na mřížích, které oddělují prostor pro pěší od kolejí, jsou připevněny visací zámky. Je jich podle některých odhadů na čtyřicet tisíc. Malé, velké, na klíček i na číselnou kombinaci, jednoduché za pár šestáků i luxusní nebo starožitné kousky. Jsou to zámky lásky.

Tradice věšení zámečků na mosty prý začala v Římě, kde si zamilovaní slibují věčnou lásku na Milvijském mostě přes Tiberu. V Kolíně je to poměrně nová záležitost, zámky na most začali věšet někdy před třemi lety. Podobných mostů je v Evropě více a tradice se dostala i do zámoří. O co jde? Ona a on napíší na zámek svá jména, nebo alespoň iniciály, zámek zamknou na mostě a klíč hodí do vody. Tam je nenávratně ztracen a nikdo už nemůže dvě zamilované bytosti rozdělit. Romantická Itálie Všeobecně se má za to, že tradice zámků lásky se zrodila v Itálii, inspirována spisovatelem Federikem Mocciou, který tento romantický rituál popsal v roce 1996 ve svém románu Tre metri sopra el cielo (Tři metry nad nebesy) a vrátil se k němu ve svém dalším díle Ho voglia di te (Chci tě) v roce 2006Itálii

Krátce poté se začaly zámky lásky objevovat na římském Ponte Milvio a na slavném Starém mostě ve Florencii. V Itálii se také zrodila literární cena Zlatý zámek, předávaná každoročně na sv.Valentýna na Ponte Milvio. Není třeba říkat, že se rituálu zcela pragmaticky chopili i místní trhovci a v okolí mostu prodávají zámky po pěti eurech. Pro romantický rituál nemají moc pochopení na římské, ani na florentské radnici. Vrásky jim dělá to, že milenci si pro své zámky vybrali cenné historické památky. Třeba Ponte Milvio je místem, kde v roce 312 císař Konstantin porazil svého soka Maxentia. Římská i florentská radnice oznámily, že budou pokutovat 50 eury každého, kdo na Ponte Milvio nebo na Starý most zámek pověsí. Úroda, kterou např. florentská radnice každý rok nedobrovolně sklízí, představuje kolem čtyř metráků železa. eury

Ale vraťme se do Prahy. I Praha má svůj „most zamilovaných" - nad Čertovkou u mlýnského kola Velkopřevorského mlýna. Náš most zamilovaných je sice docela maličký, za to jen pár metrů od Lennonovy zdi, na které se sice obrazy smutně mění, ale láska zůstává.

Na Treťjakovském mostě v Moskvě byly dokonce kvůli zámečkům zbudovány speciálně vytvořené kovové konstrukce ve tvaru stromů, aby zámky nehyzdily vzhled mostu. Mladí Rusové věří, že klíč od milovaného srdce, vhozený do řeky, zajistí, že jim drahou polovičku nikdo neodloudí - a tak jsou všechny stromečky obsazeny do posledního místa

Možná, že se právě tímto starým rituálem inspiroval spisovatel Federico Moccia, ve své knize „Chci tě". Hlavní protagonisté v jeho knize totiž stvrzují svou lásku připevněním visacího zámku řetězem na kandelábr starobylého mostu Milvio v Římě a hozením klíče od zámku do řeky Tibery. Volba mostu není náhodná, právě na tomto mostě údajně zahynul mučednickou smrtí patron všech zamilovaných, sv.Valentin. Příběh mladých milenců inspiroval nejprve Italy, kteří po vzoru románových hrdinů začali na kandelábry mostu Milvio zavěšovat visací zámky se svými jmény. Postupně se zvyk rozšířil po celé Itálii a ověnčené mosty bylo možno vidět i v Miláně, Turínu, Neapoli, na Sicílii, či v Benátkách Kdysi prý v daleké Číně byla na Velké čínské zdi natažená lana, na která čínští novomanželé připevňovali visací zámečky. Uzamknutím zámečku a následným přehozením klíče přes zeď, si manželé mají zajistit štěstí a věčnou lásku.

Navzdory svému názvu je Pont–Neuf (Nový most) nejstarším dochovaným mostem v Paříži. Od roku 1889 je historickou památkou. Zhruba uprostřed most přetíná západní cíp ostrova Cité.Paříži V roce 1991 se most stal ústřední kulisou ve filmu Milenci z Pont-Neuf režiséra Leose Caraxe s Juliette Binochetovou a Denisem Lavantem v hlavních rolích. Inspiroval milence, kteří zde symbolicky uzamykají svoji lásku..