Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011 Relativnost pohybu 2. díl.
Advertisements

Operace s vektory.
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
Relativnost pohybu 1. díl Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Co je pohyb?.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Znázornění pohybu Automobil jede rychlostí v = 60 kmh -1. Jak lze znázornit jeho pohyb? Čas [h]Poloha [km] 00 1/610 0,2515 0, , ,5180.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Síla Výslednice navzájem rovnoběžných sil 1. díl F1 F3 F5 F6 F4 F2
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Jak si ulehčit představu o kmitání
Dynamika hmotného bodu
Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Speciální teorie relativity - Opakování
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Skládání rychlostí V r = 3 kmh -1 V 1 = 7 kmh -1 V 2 = 15 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 1. člun vůči věži? 10 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
VOLNÝ PÁD.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
Rovnoměrný pohyb – test 1
4.Dynamika.
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Síla.
POHYB TĚLESA I (sekunda) FY – Sekunda Yveta Ančincová F – Sekunda
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Kinematika 14. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ I. Mgr. Jana Oslancová
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Slovní úlohy o pohybu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
1 Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_54_POHYB TĚLES TEMA: FYZIKA.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Jak můžeme popsat pohyb.
MAZUR, E. Peer Instruction: A User’s Manual. Prentice Hall.
Pohybová úloha řešená s využitím počítače
Princip konstantní rychlosti světla
PŘEVODY JEDNOTEK Vypracuj vše do sešitu.
Petr a Kamil jdou vedle sebe, každý rychlostí 3 km h-1.
Slovní úlohy o pohybu IV. (2 úlohy)
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet rychlosti. Obvod Země je přibližně km. Jakou rychlostí se Země otáčí? st v =v =v =v = v = = km 24 h v = 1667 km/h km h Země se.
MECHANIKA.
Co je pohyb?.
Transkript prezentace:

Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku? Skládání rychlostí Pomocí pohyblivého chodníku se můžeme rychle přesunout z jednoho konce odletové haly na druhý, neboť rychlost naší chůze a rychlost chodníku se sčítají. Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?

Kavárna Skládání rychlostí Žena se pohybuje rychlostí 4 km/h. Ve vztažné soustavě spojené s chodníkem se žena stále pohybuje rychlostí 4 km/h, stejně jako před tím v soustavě spojené s pozorovatelem na cestě. Žena se pohybuje rychlostí 9 km/h. Chodník se pohybuje rychlostí 5 km/h. Chodník se pohybuje rychlostí 5 km/h, žena se pohybuje 4 km/h vůči chodníku. Žena se pohybuje rychlostí 4 km/h. Kavárna

Skládání rychlostí

Kavárna Skládání rychlostí Žena se pohybuje rychlostí 4 km/h. Žena se pohybuje rychlostí 1 km/h vzad. Kavárna Chodník se pohybuje rychlostí 5 km/h, žena se pohybuje 4 km/h vůči chodníku, ovšem opačným směrem. Chodník se pohybuje rychlostí 5 km/h.

Žena se nepohybuje vůbec. Skládání rychlostí Žena se nepohybuje vůbec. Kavárna Chodník se pohybuje rychlostí 5 km/h, žena se pohybuje 5 km/h vůči chodníku, ovšem opačným směrem.

Kavárna Skládání rychlostí Studentka se pohybuje rychlostí 2 km/h. Nezbedná studentka běží po chodníku v protisměru rychlostí 7 km/h.

Skládání rychlostí 60 kmh-1 40 kmh-1 S čím je spojena vztažná soustava, ve které měříme rychlosti, zapsané na tachometru auta? Jakou rychlost modrého auta naměří pozorovatel v červeném autě? Jakou rychlost červeného auta naměří pozorovatel v modrém autě? Jakou rychlost červeného auta vůči sobě sama naměří pozorovatel, sedící uvnitř auta?

Skládání rychlostí 60 kmh-1 40 kmh-1 Jakou rychlost modrého auta naměří pozorovatel v červeném autě? Jakou rychlost červeného auta naměří pozorovatel v modrém autě? Jakou rychlost modrého auta vůči sobě sama naměří pozorovatel, sedící uvnitř auta?

Kavárna Jak se situace liší? 2 km/h. Vztažná soustava pevně spojená s pohyblivým chodníkem Vztažná soustava pevně spojená se zemí Červený jede 100 km/h. Modrý jede 100 km/h. Vztažná soustava pevně spojená se silnici.

Pohled z kabiny modrého auta Silnice se pohybuje ve vztažné soustavě pevně spojené s modrým autem rychlostí 60 km/h. Červené auto se vzhledem k silnici pohybuje rychlostí 40 km/h.

Pohled z kabiny červeného auta Silnice se pohybuje ve vztažné soustavě pevně spojené s červeným autem rychlostí 40 km/h. Modré auto se vzhledem k silnici pohybuje rychlostí 60 km/h.

Shrnutí Skládáme-li rychlosti pohybů, které probíhají v jedné přímce, rychlosti se buď sčítají nebo odčítají – záleží na směru. Je třeba věnovat zvýšenou pozornost určení, ve které vztažné soustavě jsou rychlosti zadány (vzhledem k čemu) Veličiny, které mají kromě velikosti ještě směr, nazýváme vektory.