Znázornění pohybu Automobil jede rychlostí v = 60 kmh -1. Jak lze znázornit jeho pohyb? Čas [h]Poloha [km] 00 1/610 0,2515 0,530 160 1,590 2120 2,5180.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
Advertisements

Pohyb tělesa.
Slovní úlohy o pohybu střetávací
Rychlost, dráha, čas, zrychlení – řešené příklady
Relativnost pohybu 1. díl Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Znázornění síly Protože účinky síly závisí na: velikosti, směru a působišti Znázorňujeme sílu orientovanou úsečkou F = 3 N.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
VY_32_INOVACE_04 - SÍLA, SKLÁDÁNÍ SIL
Dvojosý stav napjatosti
MECHANIKA.
Graf pohybu 1. díl Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
11. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB II.
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
10. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB I.
Nerovnoměrný přímočarý pohyb
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Skládání rychlostí V r = 3 kmh -1 V 1 = 7 kmh -1 V 2 = 15 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 1. člun vůči věži? 10 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 2.
Zobrazení síly.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VOLNÝ PÁD.
Mechanika I. Dynamika– test 4 VY_32_INOVACE_10-20.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
VY_32_INOVACE_11-16 Mechanika II. Tuhé těleso – test.
Energie LC.
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Znázornění síly VY_52_INOVACE_13 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Pohyb a klid.
Kinematika 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
Mechanika tuhého tělesa
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A JEJICH JEDNOTKY.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Tuhé těleso, moment síly
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Jak se vypočítá průměrná rychlost VY_52_INOVACE_09 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
MAZUR, E. Peer Instruction: A User’s Manual. Prentice Hall.
Kinematika - příklady.
Grafické znázornění pohybu
PŘEVODY JEDNOTEK Vypracuj vše do sešitu.
Kinetická energie tuhého tělesa
Grafické i matematické řešení příkladu na pohybující se tělesa proti sobě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Rovnoměrný pohyb konstantní (stejná) rychlost
Slovní úlohy o pohybu IV. (2 úlohy)
Výpočet rychlosti. Obvod Země je přibližně km. Jakou rychlostí se Země otáčí? st v =v =v =v = v = = km 24 h v = 1667 km/h km h Země se.
MECHANIKA.
Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb
Co je pohyb?.
Transkript prezentace:

Znázornění pohybu Automobil jede rychlostí v = 60 kmh -1. Jak lze znázornit jeho pohyb? Čas [h]Poloha [km] 00 1/610 0,2515 0, , , s [km] 01/41/ t [h]3/411 1/4 1 1/

Znázornění pohybu pomocí rychlosti Vybraný bod z tělesa, tzv. Vztažný bod Šipka znázorňuje rychlost tělesa Délka šipky znázorňuje velikost rychlosti Orientace šipky znázorňuje směr rychlosti

Volba vztažného bodu Vztažný bod lze zvolit libovolně.

Velikost rychlosti

Směr rychlosti

Popište situaci… Který z řidičů bude dřív u motorestu?

Popište situaci… Řidič zeleného auta chce jet rovně. Jak znázornit rychlost? Řidič červeného auta chce odbočit. Jak znázornit rychlost?

Popište situaci… Řidič zeleného auta chce odjet rychlostí 20 kmh -1, zatímco řidič červeného auta chce rychlostí 10 kmh -1 zacouvat do garáže. Znázorněte jejich rychlosti.

Domácí úkol Řidič auta pohybujícího se rychlostí 40 kmh -1 vjel na zmrzlou louži. Dostal smyk a během cesty napříč louží se otočil kolem své osy o 180 O. Kola se mu protáčí, takže nemůže ani brzdit ani přidávat. Znázorněte jeho pohyb pomocí šipky.