Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Projevy života, třídění organismů
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
„EU peníze středním školám“
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Jednobuněční živočichové
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Soustava pohybová - svalstvo
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Projevy života, třídění organismů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o složení potravy. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy metabolismus cukry tuky bílkoviny minerální látky vitamíny

METABOLISMUS (přeměna látek a energií) energie vzniklá přeměnou látek v těle se mění na teplo, chemickou energii tělních zásob a energii mechanickou (pohyb) při přeměně jednoduchých látek na složité se energie spotřebovává, při přeměně složitých látek na jednoduché se uvolňuje

Zápis do sešitu METABOLISMUS (přeměna látek a energií) energie vzniklá přeměnou látek v těle se mění na teplo, chemickou energii tělních zásob a energii mechanickou (pohyb) při přeměně jednoduchých látek na složité se energie spotřebovává, při přeměně složitých látek na jednoduché se uvolňuje

SLOŽENÍ POTRAVY (výživa) potrava se skládá z tzv. základních složek potravy ty doplňují ostatní složky, například vitamíny, minerály a voda obrázek 1

SLOŽENÍ POTRAVY (výživa) Základní živiny bílkoviny základní stavební látky, základ enzymů a hormonů, význam pro růst a obnovu tkání v mase, mléce, vejcích, luštěninách tuky zdroj energie v rostlinných olejích, v másle, mléce v tucích se rozpouštějí některé vitamíny sacharidy sacharidy: ve škrobu a mouce, v bramborách, rýži, ovoci (glukóza, fruktóza), v řepném cukru celulóza = vláknina, je v ovoci a zelenině, nestrávíme ji, ale je důležitá pro činnost tlustého střeva

SLOŽENÍ POTRAVY (výživa) Další složky potravy voda hlavní složka tkání denně musíme doplnit ztrátu vody vzniklou pocením, dýcháním, močí a stolicí (asi 2 litry) minerály součást všech buněk potřebujeme sloučeniny mnoha prvků: Ca, P, Na, K, Mg, I, Cl, Fe… vitamíny účastní se dějů v buňkách přijímáme je hotové, nebo jako provitamín, ze kterého si tělo vitamín vytvoří (β-karoten = provitamín A) vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) vitamíny rozpustné ve vodě pro zajímavost: výpočet BMI

Zápis do sešitu SLOŽENÍ POTRAVY (výživa) Základní živiny bílkoviny základní stavební látky, základ enzymů a hormonů, význam pro růst a obnovu tkání v mase, mléce, vejcích, luštěninách tuky zdroj energie v rostlinných olejích, v másle, mléce v tucích se rozpouštějí některé vitamíny sacharidy sacharidy: ve škrobu a mouce, v bramborách, rýži, ovoci (glukóza, fruktóza), v řepném cukru celulóza = vláknina, je v ovoci a zelenině, nestrávíme ji, ale je důležitá pro činnost tlustého střeva

Zápis do sešitu Další složky potravy voda minerály vitamíny hlavní složka tkání denně musíme doplnit ztrátu vody vzniklou pocením, dýcháním, močí a stolicí (asi 2 litry) minerály součást všech buněk potřebujeme sloučeniny mnoha prvků: Ca, P, Na, K, Mg, I, Cl, Fe… vitamíny účastní se dějů v buňkách přijímáme je hotové, nebo jako provitamín, ze kterého si tělo vitamín vytvoří (β-karoten = provitamín A) vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) vitamíny rozpustné ve vodě

OPAKOVÁNÍ Složení potravy: Metabolismus: energie vzniklá přeměnou látek v těle se mění na teplo, chemickou energii tělních zásob a energii mechanickou (pohyb), při přeměně jednoduchých látek na složité se energie spotřebovává, při přeměně složitých látek na jednoduché se uvolňuje Složení potravy: Základní živiny: bílkoviny - základní stavební látky, základ enzymů a hormonů, význam pro růst a obnovu tkání, v mase, mléce, vejcích, luštěninách tuky - zdroj energie, v rostlinných olejích, v másle, mléce, v tucích se rozpouštějí některé vitamíny sacharidy - zdroj energie, sacharidy: ve škrobu a mouce, v bramborách, rýži, ovoci (glukóza, fruktóza), v řepném cukru, celulóza = vláknina, je v ovoci a zelenině, nestrávíme ji, ale je důležitá pro činnost tlustého střeva

OPAKOVÁNÍ Další složky potravy: vitamíny voda hlavní složka tkání denně musíme doplnit ztrátu vody vzniklou pocením, dýcháním, močí a stolicí (asi 2 litry) minerály součást všech buněk potřebujeme sloučeniny mnoha prvků: Ca, P, Na, K, Mg, I, Cl, Fe… vitamíny účastní se dějů v buňkách přijímáme je hotové, nebo jako provitamín, ze kterého si tělo vitamín vytvoří (β-karoten = provitamín A) vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) vitamíny rozpustné ve vodě

Otázky a úkoly Které složky potravy slouží jako zdroje energie? Vyjmenuj potraviny, ve kterých se nacházejí bílkoviny. K čemu potřebujeme, aby v potravě byly i vitamíny a minerály? Během jednoho týdne si zapisuj všechny zkonzumované potraviny a jejich množství a zkus odhadnout, zda je tvůj jídelníček zdravý.

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis 3: pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 80 s. ISBN 80-85937-97-2. [2013-01-14] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-14] jsou dostupné pod licencí Creative Commons – – na http://www.wikimedia.org . obr. 1 – složky potravy http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Rueda_de_los_alimentos.jpg/480px-Rueda_de_los_alimentos.jpg