Problémy se zápěstím při práci s počítačem RSI, CTS Pavel Jetenský 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Advertisements

Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
… příjemné teplo pro celou rodinu!
Tření Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Správné držení těla.
Jak přežít sezení u počítače?
ZÁKLADY PRÁCE S PC PRÁCE S MYŠÍ. Ovládání tlačítek na myši.
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Alternativní masážní přístroje
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Problémy se zápěstím při práci s počítačem RSI, CTS Pavel Jetenský 2008.
VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA
Název Zdraví a počítač Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Co znamená, že máte revma?
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Ovlivnění rozsahu pohybu
Mimokloubní revmatismus
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
PC Vstupní periferie.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Pohybová soustava-svaly 1
Čidla receptory.
Ergonomie a hygiena práce s osobním počítačem
VY_32_INOVACE_TMM25260BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Svaly Ke kostře je šlachami připojeno velké množství svalů, které umožňují pohyb jednotlivých částí těla. Svaly hrudníku umožňují také jeho pohyb při dýchání.
VY_32_INOVACE_PSYPS12660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Profesní postižení periferního nervového systému
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
Profesionální postižení periferních nervů horních končetin
Sportovní zranění ve fotbale
Umělé horní končetiny © Pavel Šťastný.
ZÁSADY KRESLENÍ.
Svaly Ke kostře je šlachami připojeno velké množství svalů, které umožňují pohyb jednotlivých částí těla. Svaly hrudníku umožňují také jeho pohyb při dýchání.
Jak „přežít“ práci na počítači
PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ KONČETIN
nemoci svalů, kostí, kloubů, zátěž,
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
POSUZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI K PRÁCI V RIZIKU VIBRACÍ
Pasivní dynamometrie Stručné představení. Viskoelastické vlastnosti Komponenty pohybového ústrojí mají elastické i viskózní vlastnosti, jejichž kombinace.
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Jaké jsou hlavní ergonomické aspekty ručního nářadí Cvičení EE.
Haribo – základní informace Haribo je německá firma, která byla založena roku 1920 v Bonnu panem Hansem Rieglem, která vyrábí bonbony všech možných druhů.
Doporu č ení Ministerstva zdravotnictví Č R Z důvodu umožnění studia jednotlivých rad je „listování“ manuální.
Zdravotní rizika při práci na počítači Aneta Fenclová Valentýna Barabášová.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_06_Kostra
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Obvazová technika MUDr. Marek Lukeš
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava.
SRDCE (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VÝBĚR Z FYZIOLOGIE, PATOFYZIOLOGIE A ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKY CYKLISTIKY
LIDSKÝ ORGANISMUS STAVBA TĚLA.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_Kloub, lebka, páteř
Ergonomie práce na počítači
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Epileptický záchvat Z. Rozkydal.
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

Problémy se zápěstím při práci s počítačem RSI, CTS Pavel Jetenský 2008

Symptomy potíží Mravenčení Mravenčení Tupý pocit (jakoby přesezení) Tupý pocit (jakoby přesezení) Svědění Svědění

Význam prevence Existuje práh, do kdy se potíže neprojeví (řádově roky) Existuje práh, do kdy se potíže neprojeví (řádově roky) Po překročení tohoto prahu Po překročení tohoto prahu –Léčení trvá dlouho přestávka v práci přestávka v práci Destruktivní řešení - operace Destruktivní řešení - operace –Po vyléčení mají tendenci se vracet

Patologické změny v zápěstí Zanícení měkkých tkání Zanícení měkkých tkání –Šlach –Karpálních tunelů Pozn.: Karpální tunel je vazivové pouzdro v zápěstí, v němž klouzají šlachy, spojující prsty se svaly. Pozn.: Karpální tunel je vazivové pouzdro v zápěstí, v němž klouzají šlachy, spojující prsty se svaly.

Příčiny potíží Mechanické Mechanické –Způsobeno třením šlachy uvnitř vazivového pouzdra Špatná výživa a regenerace tkáně Špatná výživa a regenerace tkáně –Způsobeno stlačením cév, zásobujících ruku a zápěstí Infekce Infekce

Mechanické příčiny potíží Opakování pohybu mnohokrát denně Opakování pohybu mnohokrát denně –Repetitve Strain Injury Vibrace z počítače Vibrace z počítače –Přenášejí se do ruky (umístěte počítač na zem nebo na gumovou podložku) Vibrace z denního života Vibrace z denního života –Jízda na kole (použijte dobré gumy a pěnu na řidítkách)! –Práce s vibrujícími stroji

Špatná výživa a regenerace tkáně Ruka jako polštář Ruka jako polštář Ruce na peřině Ruce na peřině Zalomení zápěstí (pomůže lomená klávesnice) Zalomení zápěstí (pomůže lomená klávesnice) Neuvolněné svaly – sprinty (relaxujte tělo) Neuvolněné svaly – sprinty (relaxujte tělo) –Křečovité držení myši –Stažená ramena a krk Hodinky Hodinky Chlad (pomůžou bezprsté rukavice) Chlad (pomůžou bezprsté rukavice) Extra výživa pro klouby a šlachy(Geladrink) Extra výživa pro klouby a šlachy(Geladrink)

Odkazy a ke stažení Článek o této přednášce Ke stažení Video nahrávku (formát swf) a Podcast (formát mp3) Článek o této přednášce Ke stažení Video nahrávku (formát swf) a Podcast (formát mp3) Článek o této přednášce Článek o této přednášce RSI What Helps – sekce na blogu autora, věnující se RSI RSI What Helps – sekce na blogu autora, věnující se RSI RSI What Helps RSI What Helps Micah's RSI Tips – Micahova stránka RSI tipů vždy s 1-4 hvězdičkami, jak hodně daný tip pomohl. Micah's RSI Tips – Micahova stránka RSI tipů vždy s 1-4 hvězdičkami, jak hodně daný tip pomohl. Micah's RSI Tips Micah's RSI Tips