Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SRDCE (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SRDCE (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 SRDCE (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_544 Tématický celek: Biologie člověka Autor: Zuzana Šutariková Anotace: Materiál je určen k využití pro práci s interaktivní tabulí. Slouží k zopakování učiva Oběhová soustava člověka se zaměřením na stavbu a činnost srdce. Může být využit k ústnímu i písemnému zkoušení, ale také k individuálnímu opakování žáků na počítači, které vede k aktivnímu vyhledávání informací a k práci se zdrojem informací. V prezentaci je využito textových polí, do kterých mohou žáci samostatně dopisovat své odpovědi. Materiál obsahuje obrázky a internetové hypertextové odkazy, dále také animaci principu vzniku signálu EKG.

2 SRDCE OPAKOVÁNÍ

3 CHARAKTERISTIKA SRDCE Srdce je dutý
Doplň chybějící text: CHARAKTERISTIKA SRDCE Srdce je dutý , kterou tvořený srdeční nemůžeme ovládat vlastní . Srdce má tvar kužele, jehož hrot směřuje . Celé srdce je uloženo ve vazivovém pouzdře, které se nazývá Srdce má celkem čtyři části: a Svými pravidelnými stahy zajišťuje oběh po těle, a tím i přenos dýchacích plynů: a a dalších látek. Cévy zásobující srdce kyslíkem se nazývají . .

4 Pojmenuj vybrané části srdce:
1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11- 12- 13-

5 na 3D model srdce v činnosti internetový odkaz – vysvětlení
Jak srdce pracuje? internetový odkaz na 3D model srdce v činnosti internetový odkaz – vysvětlení činnosti srdce Jak se nazývá obor zabývající se stavbou, funkcí a chorobami srdce? Srdeční choroby patří mezi nejčastější příčiny smrti. V České republice na ně umírá asi % lidí. Jak se nazývá nejčastější případ vedoucí ke smrti (ucpání věnčitých cév)? Jaké mohou být příčiny vedoucí k tomuto ucpání?

6 INFARKT = náhlé přerušení krevního zásobování části srdce
internetový odkaz na animaci infarktu Tmavě typická lokalizace bolesti, světle méně časté lokalizace

7 Co je to EKG a k čemu slouží? Vyhledej:
Princip vzniku signálu EKG (animace)

8 ŘEŠENÍ

9 CHARAKTERISTIKA SRDCE
Doplň chybějící text: CHARAKTERISTIKA SRDCE Srdce je dutý sval tvořený srdeční svalovinou, kterou nemůžeme ovládat vlastní vůlí. Srdce má tvar kužele, jehož hrot směřuje doleva . Celé srdce je uloženo ve vazivovém pouzdře, které se nazývá osrdečník. Srdce má celkem čtyři části: 2 předsíně a 2 komory. Svými pravidelnými stahy zajišťuje oběh krve po těle, a tím i přenos dýchacích plynů: kyslíku a oxidu uhličitého a dalších látek. Cévy zásobující srdce kyslíkem se nazývají věnčité tepny.

10 Pojmenuj části srdce: 1- horní dutá žíla 2- plícní tepna 3- plícní žíla 4- síňokomorová chlopeň 5- poloměsíčitá chlopeň 6- levá komora 7- pravá komora 8- levá předsíň 9- pravá předsíň 10- aorta 11- poloměsíčitá chlopeň 12- síňokomorová chlopeň 13- dolní dutá žíla

11 na 3D model srdce v činnosti internetový odkaz – vysvětlení
Jak srdce pracuje? internetový odkaz na 3D model srdce v činnosti internetový odkaz – vysvětlení činnosti srdce Jak se nazývá obor zabývající se stavbou, funkcí a chorobami srdce? kardiologie Srdeční choroby patří mezi nejčastější příčiny smrti. V České republice na ně umírá asi 50 % lidí. Jak se nazývá nejčastější případ vedoucí ke smrti (ucpání věnčitých cév)? infarkt Jaké mohou být příčiny vedoucí k tomuto ucpání? velké množství živočišných tuků ve stravě, kouření, nedostatek pohybu, stres

12 INFARKT = náhlé přerušení krevního zásobování části srdce
internetový odkaz na animaci infarktu Tmavě typická lokalizace bolesti, světle méně časté lokalizace

13 Co je to EKG a k čemu slouží? Vyhledej:
Elektrokardiogram (zkráceně EKG) je záznam časové změny elektrického potenciálu způsobeného srdeční aktivitou. EKG je metodou  vyšetření elektrické aktivity srdce. Princip vzniku signálu EKG (animace)

14 Citace (volné dílo) MesserWoland. Diagram of the human heart (multilingual).svg [online]. 25. srpna :51. [cit ]. Dostupný z WWW: < HEUSER, J. AMI scheme.png [online]. 25. srpna :17. [cit ]. Dostupný z WWW: < HEUSER, J. AMI pain front.png [online]. 25. srpna :20. [cit ]. Dostupný z WWW: <

15 Citace Kalumet. ECG Principle fast.gif [online].
27. srpna :43. [cit ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "SRDCE (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google