Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝBĚR Z FYZIOLOGIE, PATOFYZIOLOGIE A ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKY CYKLISTIKY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝBĚR Z FYZIOLOGIE, PATOFYZIOLOGIE A ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKY CYKLISTIKY"— Transkript prezentace:

1 VÝBĚR Z FYZIOLOGIE, PATOFYZIOLOGIE A ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKY CYKLISTIKY
pouze jako ilustrace k výukové přednášce Jan Novotný, 2017

2 CYKLISTIKA – rekreační, soutěžní, vrcholová
Silniční Dráhová Cyklokros Cross-country Gravity (fourcross, downhill, freestyle MTB, biketrial), …. Krasojízda Kolová

3 PŘÍZNIVÉ PŮSOBENÍ REKREAČNÍ JÍZDY NA KOLE NA ZDRAVÍ
 Jestliže je jízda na kole provozována s ohledem na stav člověka, rozumná (bez zbytečného riskování pádu a nárazu), s použitím kola, jehož geometrie je tělu příznivá, má vhodné sedlo a dobré brzdy, s přiměřenou dávkou jízdy (s dostatkem odpočinku), ve vhodném prostředí, za použití ochranných pomůcek, pak má tato jízda příznivý vliv na zdraví, podobně jako jiné vytrvalostní – převážně aerobní pohybové aktivity – vede ke zlepšování fyziologického stavu pohybové, nervové, oběhové, dýchací, metabolické, termoregulační, trávicí, imunitní soustavy atd.

4 ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY V DŮSLEDKU JÍZDY NA KOLE
Nejzávažnějšími zdravotními problémy jízdy na kole jsou úrazy (i smrtelné) v důsledku pádů a střetů s jiným vozidlem nebo předmětem. Může to být různě závažné poranění jakéhokoliv orgánu těla, povrchové i vnitřní: Častější a méně závažná jsou naražení a zhmoždění povrchových částí těla, odření a tržné rány kůže. Závažnější jsou zlomeniny kostí, především klíční kosti, žeber a kostí končetin. Velmi závažné jsou úrazy hlavy (otřes mozku, zlomenina lebky, krvácení do mozku, poranění oka), vnitřních orgánů a cév (s krvácením).

5 ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY V DŮSLEDKU JÍZDY NA KOLE
PREVENCE ÚRAZŮ: mimo silniční provoz, dodržování pravidel silničního provozu, reflexní prvky, světla, rozumná jízda na kole podle vlastních schopností - přiměřená rychlost, vhodný terén, ochranné prostředky - přílba, brýle, rukavice, vhodná obuv, dobré kolo - brzdy, šlapátka, světla, geometrie, dodržování pravidel jízdy ve skupině.

6

7 ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY V DŮSLEDKU JÍZDY NA KOLE
Z nucené dorzální flexe krční páteře při horizontálnější poloze trupu (na delším kole a s nižšími řídítky) jsou přetížení bolesti šíje. NEPŘIROZENÁ POLOHA C PÁTEŘE První pomoc a prevence Protahovací cvičení šíjových svalů – anteflexe C páteře Zvýšení polohy horních končetin → Vertikálnější poloha hrudní páteře → menší úhel dorzální flexe krční páteře Límec → omezení zátěže šíjových svalů Další prevence Posilovací a protahovací cvičení šíjových svalů

8 ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY V DŮSLEDKU JÍZDY NA KOLE
Nevýhodou jízdy na kole je nerovnováha mezi velkým zatížením pohybového aparátu dolních končetin a nedostatečným nebo jednostranným přetížením zatížením  jiných částí těla. Z nesprávného a dlouhodobého sezení na špatném sedle vznikají odřeniny, otlaky a poruchy prokrvení krajiny sedací. Ze statického a vibračního přetížení a nárazů horních končetin vznikají bolesti rukou, zápěstí, loktů, tricepsů paží a ramen. Při příliš vysokém sedle nebo špatně nastavené poloze „kufrů“ na botách (rotace doleva nebo doprava) jsou přetíženy vnitřní postranní vazy kolen a Achillova šlacha a vzniká jejich zánět. Při příliš nízkém sedle je přetížen kvadriceps a jeho šlacha (a tíhový váček).

9 ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY V DŮSLEDKU JÍZDY NA KOLE
Z nedostatečného a nesprávného zatížení trupu vyplývají hypotrofie svalů trupu, bolesti zad, poruchy páteře, funkční porucha svalů trupu, osteoporóza obratlů atd.

10 ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY V DŮSLEDKU JÍZDY NA KOLE
Při malé vzdálenosti nízkých řídítek od sedla bývá větší flexe Th páteře Vykrojené nebo rozpolcené sedlo umožní více naklopit pánev bez zvýšení tlaku na hráz (Bressel a Larson 2002)

11 ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY V DŮSLEDKU JÍZDY NA KOLE
Prevence potíží cyklistů je jízda na vhodném kole – se správnou geometrií, sedlem, řídítky a šlapátky, s použitím odpružené přední, případně i zadní vidlice, tlumicích rukojetí atd. (vhodně tvarované sedlo s vykrojením omezuje tlak na sedací a stydkou krajinu; kratší sedlo speciálního tvaru umožňuje mírný náklon pánve dopředu a částečné narovnání a odlehčení hrudní páteře), používání dobrých cyklistických kalhot (s polstrováním sedací krajiny) a rukavic doplňkové posilovací a protahovací cvičení

12 ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY V DŮSLEDKU JÍZDY NA KOLE
Dalším zdravotním problémem cyklistů může být přetížení s rozvojem patologické únavy (vyčerpání, schvácení, přetrénování) oxidační stres, rabdomyolýza hyponatrémie a jejich komplikace hypohydratace, hypomineralizace podchlazení, přehřátí alergická reakce na bodnutí hmyzem – zalétnutí vosy nebo včely pod přílbu, tričko nebo otevřený dres). Proto je vhodnější přílba se síťkami ve větracích otvorech a těsný zapnutý dres krku než volně plandající triko.

13 Intenzita celkového zatížení metabolizmu a cirkulace a riziko jejich selhání je dáno těmito faktory:
aktuálním zdravotním a stavem jezdce, mírou jeho adaptace na tuto zátěž, rychlostí jízdy, sklonem a povrchem jízdní dráhy, odporem vůči vzduchu, hmotností kola a jezdce, přenosem síly na pohyb dopředu (převody, tvrdost rámu, vlastnosti pneumatik) aj.

14

15 PREVENTIVNÍ PROHLÍDKA – ZÁTĚŽOVÝ TEST


Stáhnout ppt "VÝBĚR Z FYZIOLOGIE, PATOFYZIOLOGIE A ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKY CYKLISTIKY"

Podobné prezentace


Reklamy Google