Abiotické podmínky života

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Atmosféra Země.
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Země a život, vývoj života
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Země.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Voda Co o ní víme?.
Vrstvy atmosféry.
Světlo.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajina a životní prostředí
ATMOSFÉRA.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Adéla Hegarová.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Vznik a vývoj atmosféry Země
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Země a život, vývoj života
Přechod rostlin na souš
Vztah mezi atmosférou, vodou, horninovým prostředím a člověkem
Atmosféra Země.
Součásti neživé přírody
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Problémy Ozónové vrstvy.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ATMOSFÉRA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Abiotické podmínky života

Abiotické podmínky života sluneční záření, ovzduší, voda minerální látky  

Sluneční záření Rozmezí elektromagnetických vln slunečního záření je od 290 nm do 5000 nm. Nejkratší vlnové délky nazýváme ultrafialové záření (UV). Většinou je pohlcováno ozónovou vrstvou. V malých dávkách je užitečné (přeměna provitamínu D v pokožce na vitamin D), ve větším množství je nebezpečné (rakovina kůže, poškození zraku, mutace vnitřních orgánů). Viditelné záření - světlo je zdrojem pro fotosyntézu, záření infračervené vyzařuje teplo

Ovzduší Atmosféra Země se skládá z jednotlivých vrstev s charakteristickými vlastnostmi. Jedná se o: troposféru, stratosféru, mezosféru, termosféru (ionosféru) exosféru. Pro život jsou nejdůležitější nejspodnější vrstva troposféra a jedna z vrchních vrstev ve výšce 10 - 50 km - ozonosféra

Ovzduší složení atmosféry – 78% dusíku, 21% kyslíku 1% ostatních plynů (argon, neon, xenon, krypton, helium, ozon, oxidy uhlíku, dusíku, síry, vodní pára, metan, pevné částice apod.) se velmi liší od původního. Množství kyslíku je výsledkem působení zelených rostlin. Nejdůležitějšími prvky současné atmosféry jsou kyslík, oxid uhličitý a dusík

Ovzduší Kyslík je nutný pro dýchání, hoření a při oxidačních procesech. Oxid uhličitý je nejdůležitější pro fotosyntézu a pro teplotní režim prostředí. Do ovzduší je uvolňován při dýchání, hoření, tlení a dále se do ovzduší dostává ze sopek a v  posledních desetiletích hlavně činností člověka (hutě, spalování). Dusík je z atmosféry vázán do půdy a odtud do organismů. Zpět do ovzduší se dostává činností některých bakterií, které rozkládají dusíkaté látky.

Koloběh dusíku

Voda Hydrosféra je tvořena veškerou vodou povrchovou i podzemní. Neustále probíhá tzv. koloběh vody. Vodu dělíme na: sladkou (cca 4% v množství vody ve světovém oceánu), slanou (cca 96%) brakickou (smíšenou)

Voda Všechny organismy jsou více či méně závislé na vodě. Stavba jejich těla i způsob života se během vývoje přizpůsobily množství vody, kterou mohou získat.

Minerální látky Jsou součástí zemské kůry, odkud se dostávají do vody, půdy a odtud do organismů. Složení minerálů se podle podmínek v různých místech Země liší. Různé jsou i obsahy stopových prvků

Minerální látky Organismy potřebují pro svoji existenci různé množství těchto minerálních látek. Sloučeniny těžkých kovů (Hg, Cd, Pb,…), radioaktivní látky i nadměrné množství některých prvků a sloučenin, které člověk v poslední době emituje (vypouští) do prostředí, jsou pro organismy nebezpečné.