Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 29.12.2012 ročník (obor) 1.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Pokrmy z vajec Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí použití vajec a technologické postupy tepelných úprav pokrmů z vajec v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-3
POUŽITÍ VAJEC V závodech společného stravování používáme vždy vejce čerstvá. Celá vejce = vařená, míchaná, omelety, zapékání, vázání a kypření těst, do masových směsí, do cukrářských hmot. Bílek = na kypření, čistění vývarů, zdobení perníku. Žloutek = na legírování (zjemňování) omáček, do těst. http://www.brydova.cz/recepty/.../293-pernicky-tipy-triky-inspirace
VEJCE VAŘENÁ – ve skořápce Druhy Naměkko Nahniličko Natvrdo http://office.microsoft.comhttp
VEJCE VAŘENÁ – ve skořápce Naměkko Opláchnuté, nepoškozené vejce vložíme do vařící vody, a vaříme 2 – 3 minuty, bílek se srazí, žloutek je polotekutý. Podáváme ke snídani. Klikni https://www.google.cz/=vejce%20naměkko&tbsdadala.hyperlinx.cz/kuchar/delia/deliar01.html
VEJCE VAŘENÁ – ve skořápce Nahniličku Vaříme 4 – 5 minut, bílek je tuhý, žloutek zůstane měkký. Podáváme ke snídani, s lustěninami, zeleninovými pokrmy. https://www.google.cz/search?hl=cs&q=vejce%20na%20hniličko&tb
VEJCE VAŘENÁ – ve skořápce Natvrdo Vaříme 9 -10 minut, bílek i žloutek je tuhý. Podáváme s omáčkami, zeleninou, používáme na plnění, do salátů, na chlebíčky a pomazánky. klikni http://www.receptyonline.cz › vařené/vejce ›
VEJCE VAŘENÁ - bez skořápky Zastřená (ztracená, pošírovaná) Vejce vyklepneme do šálku/naběračky, aby žloutek zůstal vcelku, vložíme do vařící vody s octem a mírně vaříme 3 – 4 minuty, vařené vyjmeme a vložíme do teplé/studené vody, nerovné okraje odkrojíme. Bílek je tuhý a žloutek měkký. http://www.apetitonline.cz/apetit-tv/97-jak-na-to-posirovane-vejce.html klikni
Zastřená (ztracená, pošírovaná) Použití Do polévek – kulajda K omáčkám – koprová Předkrm – gratinovaná vejce klikni klikni klikni http://www.apetitonline.cz/apetit-tv/97-jak-na-to-posirovane-vejce.html
ÚPRAVA VAJEC na tuku Míchaná vejce Na rozehřátý tuk vlijeme vejce, mícháme do částečného zhoustnutí a dochutíme. Přidáváme doplňky a název pak bude: míchaná vejce: na cibulce, se žampiony, se šunkou atp. klik http://www.studentskakucharka.cz/?recept=47-michana-vajicka
Sázená vejce - příprava Vejce vyklepneme na zvolna pečeme, až je bílek tuhý a žloutek zůstává měkký. Podáváme: k minutkám zelenině luštěninám https://www.google.cz/search?hl=cs&q=čočka%20se%20sázeným%20vejcem&tbs
Vaječné omelety Příprava vejce+sůl+mléko/smetana rozšleháme, vlijeme na rozehřátou pánev, pečeme po jedné straně. Upečenou přeložíme na poloviny a ihned podáváme. Upravujeme s různými doplňky: přidáme hrášek, šunku, houby, zeleninu atp.. Zdobíme a podáváme jako samostatný pokrm. http://www.toprecepty.cz/recept/5783-vajecna-omeleta-se-syrem/
Otázky a úkoly Určete vařená vejce ve skořápce: 1. na ………………….. A správně doplňte: Vejce naměkko vaříme: …………….. minut Vejce natvrdo vaříme: …………….. minut Vejce nahniličko vaříme: …………….. minut 1. 2. 3.
Zdroje http://www.brydova.cz/recepty/.../293-pernicky-tipy-triky-inspirace http://office.microsoft.comhttp https://www.googlevejce/naměkko&tbsdadala.hyperlinx.cz/kuchar/delia/deliar01.html. https://www.google.cz/search?hl=cs&q=vejce%20na%20hniličko&tb http://www.apetitonline.cz/apetit-tv/97-jak-na-to-posirovane-vejce.html http://www.receptyonline.cz › vařené/vejce › http://www.studentskakucharka.cz/?recept=47-michana-vajicka https://www.google.cz/search?hl=cs&q=čočka%20se%20sázeným%20vejcem&tbs http://www.toprecepty.cz/recept/5783-vajecna-omeleta-se-syrem/ ŠINDELKOVÁ ALENA. Kuchařské práce - Technologie 1. díl pro OU. 2. vydání. Praha: Parta, 2001. ISBN 80-7320-052-X.