Přechod Venuše přes Slunce 6. června 2012 Foto:Foto: John Cudworth 8. 6. 2004, NJ, USA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neptun.
Advertisements

Prezentace Foto z vesmíru Atlantis - 08:15:25 hod. !!!
HOROSKOPY STÁTŮ a podobnosti mezi nimi
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Mars Nebo také červená planeta, c hystá pro nás úchvatnou podívanou ! Use mouse or space bar to advance slides Proto nezapomeň v průběhu srpna sledovat.
V E S M Í R.
Modrá planeta Země.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Zpracoval: Marek Lovecký, 9 .A ZŠ a MŠ Horníkova 1
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
III/2 XV A
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
Use mouse or space bar to advance slides Možná se k Vám také dostala po internetu prezentace, jejímž obsahem je sdělení, že 27. srpna krátce po půlnoci.
Krátký film TRUTNOV a.s. ve spolupráci s Dodio software
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:
Nicolas Winton.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
MPrezentací se prochází klikáním myši
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
První světová válka
Petra Rýznarová Martin Hovorka
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
Igor Dostal
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
AUSTRÁLIE Objevování Austrálie.
Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová
AMERIKA.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Měření rychlosti světla
VesmírVesmír Je nekone č ní sv ě t. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše.
Kriegsmarine  Původně Hochseeflotte  Po první světové válce zdecimováno  1925 – lehký křižník Emden  Battleship – z německého Panzerschiff Petr Bludský.
Poloha, rozloha, členitost
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
1. Dva chodci z města jdou, do Emauz kráčejí  kříž, hrob je vyděsil, zbavil všech nadějí. V takovém zklamání, kdo může potěšit? Snad ten, kdo přidal se,
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Pluto.
Sluneční soustava.
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
VESMÍR.
První objevná plavba Jamese Cooka
Planetky. Planetka - jedno z mnoha tisíců kamenných těles sluneční soustavy. Jejich velikost je od stovek metrů do stovek kilometrů. Většina jich je mezi.
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Sluneční soustava.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Západní tažení – bitva o Anglii. Útok proti Skandinávii Začátkem roku 1940 Německo zaútočilo proti Dánsku a Norsku Slabé Dánsko nekladlo větší odpor a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Kosík, Novák, Stiskálek, Trhlík. vektorová veličina odvozená ze soustavy SI změna polohy za čas při mechanickém pohybu dělení: okamžitá rychlost průměrná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TAHITI Dostupné z:
Michail Vasiljevič lomonosov
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Sluneční soustava 4. ročník/oktáva.
Projekt do Mat. a Geo..
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
Př 2: V roce 1672, když se nacházel Mars nejblíže Zemi (viz obrázek), astronomové zjistili, že vzdálenost Marsu a Země je 73 mil. km. Dále znali oběžnou.
Transkript prezentace:

Přechod Venuše přes Slunce 6. června 2012 Foto:Foto: John Cudworth , NJ, USA

Průběh úkazu

Bezpečné pozorování

Datum uzel  roky V V 121, S S 105, V V 121, S S Opakování tranzitů

Historie předpovědí přechodu 1607 Kepler se domnívá, že pozoruje přechod Merkuru 1629 Kepler publikuje nové astronomické tabulky – předpovídá i dva přechody přechod Merkuru Pozorovali úspěšně Gassendi, Cysat a Quietanus přechod Venuše Upozornil i Evropany, ale neviděl nikdo Objev: Merkur je menšíVýznam: z paralaxy určení vzdálenosti Země-Slunce

První pozorovaný přechod Jeremiah Horrocks Předpověděl a pozoroval společně s Crabtreem

Přechody Venuše 1631 a 1639

Paralaxa: měření Slunce-Země 1663 James Gregory Pozorování přechodu Merkuru na více místech na Zemi by mohla vést k zjištění vzdálenosti Země od Slunce Edmund Halley Pozoruje takový přechod na ostrově Sv. Heleny. S ním však pouze jeden další astronom Halley upozorňuje, že mnohem přesnější určení paralaxy umožní přechod Venuše (ačkoli ten má nastat až 1761).

Paralaxa: měření Slunce-Země

Výpravy 1761 – příkladná spolupráce Pozorovatelé se domluvili i přes válku mezi Brity a Francouzi. Britové: Maskelyne – Sv. Helena – neviděl konec úkazu Dixon & Mason – Mys Dobré naděje – velmi úspěšná expedice Winthrop – Newfoundland – závěr úkazu Francouzi: Pingré – ostrov Roderigue u Madagaskaru – viděl jen část d'Auteroche – Tobolsk na Sibiři – velmi dobrá měření Le Gentil – Pondicherry ve vých. Indii – musel pozorovat z lodi Rakušan: Maximillian Hell – Vardø v Norsku – provedl dobrá měření Rus: Michail Lomonosov – Petrohrad – pozoroval zářící atmosféru

Přechody Venuše 1761 a 1769

Výpravy 1769 Britové: Wales – Fort Churchill, Hudsonův záliv – dobrá měření James Cook & Charles Green – Tahiti – úspěšná měření Francouzi: d'Auteroche – Kalifornský poloostrov – velmi dobrá měření Le Gentil – Pondicherry – po letech cestování zataženo v den D Rakušan: Maximillian Hell – Vardø v Norsku – opět dobrá měření Výsledky Jérôme Lalande spočítal kombinací dat z let 1761 a 1769 vzdálenost Země – Slunce na 153 mil. km s chybou 1 mil. km (dnes je tato tzv. Astronomická jednotka 1 AU = 149,6 mil. km)

Přechody Venuše 1874 a 1882 Mezinárodní expedice USA, Británie, Německo na Kergueleny Simon Newcomb spočítal z časů tranzitů 1 astronomickou jednotku na 149,59 mil. km. To je v perfektní shodě. Měření pomocí asteroidů a pomocí radaru dnes stanovila 1 AU = 149,59787 mil. km

Přechody Venuše 1874 a 1882

Přechod Venuše „Ti kteří budou svědky tranzitu , ať si uvědomí, že už nežije nikdo z těch, kteří pozorovali tranzit Venuše v prosinci 1882“. Joseph Ashbrook

Pozorování