Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
Hypolipidemika.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
Civilizační choroby a výživa
Plíce po 20 letech kouření
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Poruchy metabolismu lipoproteinů
stravovací režim školáků
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Vlásečnicový systém – mikroangie a látková výměna v něm probíhající .
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
- poruchy metabolismu tuků a bílkovin
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Cévní systém lidského těla
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Číslo v digitálním archivu školy
Jak stárnout úspěšněji
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu

Co je vlastně cholesterol? organická látka lipidové povahy, kterou řadíme ke steroidům. Je stavební složkou buněk a tkání v našem těle, je součástí buněčných membrán, kde zajišťuje jejich kompaktnost. Nejvyšší koncentraci cholesterolu nalezneme v mozku, v kožním tuku, nadledvinách, dále ve slezině a krevním séru.

Zvýšená hladina cholesterolu (týká se až 70% české populace ) Rozdělujeme ho na 2 typy A) DOBRÝ CHOLESTEROL –odvádění nepoužitýho cholesterolu do jater, ty ho potom vyluují zažívacím ústrojím pryč z organismu B) ŠŠPATNÝ CHOLESTEROL- při nadbytku se usazuje na stěnách cév , může způsobit kornatění tepen

Co můžete sami Hodnoty cholesterolu Neměla by přesáhnout 5,2 mmol/l u dětí je přístupná hladina 4,4 mmol/l za zvýšenou hladinu považujeme od 5,2-6,5 mmol/l Co můžete sami Nejdůležitějším opatřením v prevenci hyperlipoproteinémií je zdravý životní styl. Hlavně dieta a pohybová aktivita. Dietní zásady spočívají především v omezení konzumace tuků, zvýšení vlákniny v potravě a omezení příjmu alkoholu.

Jaké jsou zakázané potraviny? Jsou to třeba Žžloudky a výrobky z nich,uzeniny,tučné maso, sádlo,husa,kachna,šlehačka,kaviár,chipsy,oříšky …  

Jaké potraviny jsou doporučené? Mléko a mléčné výrobky(s nízkým obsahem tuků),zelenina(včetně luštěnin) , ovoce (zejména jablka),pečivo(celozrnné druhy)

polovina českých dětí ve věku od 10-14 let má hladinu cholesterolu zvýšenou, z toho 18 % přímo vysokou Hypolipidemika Jde o látky, které snižují koncentraci cholesterolu

Tuky v krvi kolují ve formě lipoproteinů Tuky v krvi kolují ve formě lipoproteinů. V těchto částicích jsou tuky vázané na bílkoviny. Existuje několik druhů lipoproteinů. Některé transportují tuky, především cholesterol, z cév do jater. Tam je využíván pro tvorbu důležitých látek. Cholesterol v těchto částicích se nazývá HDL cholesterol. Je to „hodný“ cholesterol, kterého bychom měli mít nad 1 mmol/l. Naopak z jater do cév nesou lipoproteiny LDL cholesterol, který se dobře a snadno usazuje v cévách. Důsledkem tohoto procesu je zužování cév – ateroskleróza.

Jaká je příčina? Většina hyperlipoproteinémií je primárních. To znamená, že jsou geneticky podmíněné. K jejich rozvinutí dochází většinou až pod vlivem vnějšího prostředí, nejčastěji při přejídání, obezitě, nesprávné skladbě našeho jídelníčku nebo fyzické neaktivitě. Sekundární HLP jsou důsledkem jiného onemocnění, které zasahuje do metabolismu tuků. Jedná se například o některá onemocnění ledvin, jater, štítné žlázy, o cukrovku a další. Může jít i o důsledek nadměrné konzumace alkoholu nebo užívání některých léků (např. kortikoidů, diuretik atd.)

Jaké jsou příznaky? Hlavním problémem je, že zvýšená hladina cholesterolu a jiných tuků většinou nebolí ani se jinak neprojevuje. Dá se zjistit pouze vyšetřením krve. Takže můžete mít vysoké hladiny tuků v krvi řadu let, aniž byste o tom věděli

První pomoc Zvýšená hladina cholesterolu a ostatních tuků v krvi je chronická záležitost a první pomoc tedy neexistuje a není potřeba.

U lékaře Při první návštěvě lékaře s vámi bude podrobně probrán váš životní styl, dietní zvyklosti a fyzická aktivita. Lékaře budou zajímat vaše ostatní onemocnění, zda kouříte a léky, které užíváte. Také se bude ptát na nemoci, které se vyskytly v rodině, hlavně srdeční infarkt, cévní mozkové příhody, ischemická choroba dolních končetin a i jiné cévní a metabolické poruchy. Lékař vám změří krevní tlak, prohlédne si kůži, zda na ní nejsou některé známky hyperlipoproteinémie a celkově vás vyšetří (poslechne vám srdce, plíce, šelesty nad velkými cévami). Dále bude nutný odběr krve na stanovení hladiny cholesterolu.

  - HDL – tzv.hodný cholesterol           - přenáší v krvi zejména cholesterol           - podílí se na jeho odstraňování z tkání a chrání před vznikem ateriosklerózy         - LDL – tzv.špatný cholesterol           - jeho vysoká koncentrace vede k vysoké  hladině cholesterolu a tím se i zvyšuje riziko ateriosklerózy

Zdroj: www.google.cz www.vseprozdravi.cz www.prozdravi.cz/cholesterol/

Vypracovali: Jana Hlobíková Denisa Kolovecká Denisa Syslová Petra Fejlová