Kyanovodík jako přirozený mechanismus obrany živých organismů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Advertisements

Nadtřída: Mnohonozí (Myriapoda)
Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/
Přizpůsobení živočichů k prostředí
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
RAK ŘÍČNÍ astacura ZPRACOVAL: PAVEL SEDLÁK.
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Lékařská toxikologie Lekce II. Anorganické jedy
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Povrch těla - kůže.
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
Rostliny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Složky krajiny a životní prostředí
HOBITI.
JÁTRA Trávicí soustava.
..a co jste o nich nevěděli
Sacharidy ve výživě ryb
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI.
BÍLKOVINY Proteiny.
Živočichové rybníka KROUŽKOVCI.
Homeostáza a termoregulace
PLOŠTICE Jana Koucká.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
Třída: Stonožky.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Co jsme již poznali.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
HMYZ – STRATEGIE PŘEŽITÍ a OCHRANA PROTI ŠKODLIVÉMU HMYZU.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Obratlovci obojživelníci.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Klokani.
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
LOUKA živočichové.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Vliv radiace na člověka
seminář a praktika z chemie
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Živočichové.
Hmyz s proměnou dokonalou
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Kyanovodík jako přirozený mechanismus obrany živých organismů Zdeňka Marková Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice

Boj o přežití - živočichové Živočichové se brání: jedovatými, nechutnými nebo páchnoucími látkami: housenky mají velké množství chlupů a trnů, které škrábou hmyzožravé živočichy v krku ploštice páchnou vřetenušky mají nápadné varovné zbarvení v kombinaci s odpornou chutí                 

Vřetenušky V nebezpečí vylučují jedovatou tekutinu, jež silně páchne po hořkomandlové silici. Účinek tohoto jedu je založen na uvolněném kyanovodíku. Jedy vřetenušek patří mezi hemotoxické glykosidy, které housenka přijímá z požíraných rostlin. Dovede je také sama syntetizovat a ukládat. V nebezpečí se housenka nahrbí a jejími póry v kůži vytryskne tekutina na povrch těla.

Mnohonožky (Diplopoda) Mnohonožky patří do třídy členovců. Nemají kostru, každý článek je krytý shora tvrdým krunýřem a na spodní straně má dva páry článkovaných nohou. Mohou dosahovat délky až 30 cm a tloušťky 2 cm. Typický je pro ně pomalý pohyb a chemická obrana před nepřáteli. Většina druhů má množství exokrinních žláz, které produkují chemikálie obsahující HCN. Jedovaté a odporně páchnoucí látky vylučují na povrch těla, případně je vystřikují do okolí. Tyto chemikálie mohou leptat kůži a v očích mohou způsobit velmi nepříjemný zánět. V případě ohrožení se stočí do pevné kuličky, takže je predátor jen těžko uchopí.

Obranný systém rostlin Některé rostliny se chrání ostrými trny, jiné vylučují chemické sloučeniny. Mnohé rostliny jsou schopny používat HCN k ochraně před predátory. kyanovodík není volný, ale vázán v tzv. kyanogenním glykosidu Při mechanickém poškození rostliny, nebo enzymy poskytované zažívacím traktem býložravců se glykosidická vazba štěpí glykosidázami a z glykosidu se uvolňuje HCN.

Kyanogenní rostliny je nutno konzumovat pomalu Ovce se přestanou pást po dosažení určité koncentrace kyanidu v krvi. Králíci, pokud mají možnost výběru, vyhledávají nekyanogenní druhy. Plži, pokud semusí živit kyanogenními rostlinami, nejprve list nebo větvičku rostliny poškodí, ale nekonzumují. Jdou žrát až za čas, kdy už uvolněný kyanovodík odvětral.                                                     

Kyanogenní části rostlin Některé rostliny nejsou kyanogenní celé, jiné nejsou kyanogenní po celou dobu vegetace. Listy obilovin jsou kyanogenní, zrno nikoli. Jádra peckovin jsou kyanogenní, dřeň není. Kyanogenní jsou listy papáji a manga – na rozdíl od ovoce. Bambusové výhonky, mandle, naklíčené boby - kyanogenní části. Odstranění kyanovodíku z rostliny kuchyňskou úpravou:  strouháním či drcením - uvolnění HCN z glykosidické vazby glykosidázou  tepelnou úpravou, sušením nebo odvětráváním - volný HCN

Syntéza kyanogenních glykosidů je v rostlinné říši rozšířena. Mezi kulturními rostlinami je tato schopnost zastoupena častěji. Naši předkové dávali některým rostlinám přednost, protože byly méně napadány živočichy a houbami než jiné. Chemickou podstatou přirozené obrany takto vybraných rostlin byla v mnoha případech kyanogeneze.

Kyanogenní glykosidy Kyanogenní glykosidy se nachází v rostlinách ve velmi nízkých koncentracích. Uvolňování kyanovodíku z nich je velmi pomalý proces závisející na přítomnosti specifických enzymů. Nedochází ke kumulaci potřebného množství HCN.

Výskyt kyanogenních glykosidů Kyanogenní glykosidy se vyskytují v řadě čeledí krytosemenných rostlin, např.: mandloň obecná, orlíček obecný, bobkovišeň lékařská, len setý, bažanka roční, střemcha hroznovitá, bez černý, některé pěstované užitkové trávy, např. čiroky nebo proso seté, výjimečně i v kapraďorostech. Kyanogenní glykosidy se nalézají i v keři cassava (manioc, yuca), který je hlavním zdrojem potravy pro mnoho lidí v Africe, ale i v jiných částech země. Největší význam mají glykosidy v semenech čeledi růžovitých [Rosaceae].

Účinky HCN na lidské zdraví nejrychleji působící jed přerušuje oxidační procesy v buňkách barva kůže je růžová vysoké koncentrace způsobují smrt nízké koncentrace se projevují škrábáním v krku, drážděním sliznic hrtanu a očí, bolestmi hlavy, silnou nevolností, zvracením, pocitem strachu, bušením srdce, dušností těžké otravy způsobují okamžité bezvědomí, křeče, zástavu dechu a srdce smrtelnou dávkou pro člověka je 50 mg