Změny klimatu a adaptace stromů na ně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

ŽIVOT LESA.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Dopady klimatické změny na lesní hospodářství
Změny klimatu a adaptace stromů na ně, co můžeme očekávat v budoucnu
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
VLIV PŘÍRODNÍCH PODMÍNEK NA PRODUKCI Zdeněk Adamec.
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Koncepce environmentální bezpečnosti
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Ochrana lesů Vypracovaly: Vlasta Doležalová Renata Chmelařová
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 2
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
 soubor suchozemských a vodních ekosystémů.  V biosféře probíhá neustálý oběh látek, informací a energií.  Je to jednotný jev v celé biosféře.  Hnací.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Abiotičtí činitelé –Škody Suchem a vedrem
Dopady změny klimatu RNDr. Ivana Nemešová, CSc.
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 4
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
Ekosystémy přírodní a umělé
Globální oteplování Klima, věda a politika Vývoj průměrných teplot
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Opakování poškození abiotickými činiteli
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
Hospodářská úprava lesa
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Atmosféra Filip Bordovský.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Abiotické faktory Výukový materiál EK
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Faktory ovzduší Klimatické faktory Antropogenní znečištění.
NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Granici Olga Pařík Radim. Klimatické změny - změny v klimatické charakteristice jako je teplota, srážky, atmosférický tlak, nebo vítr.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Adaptační strategie pro změnu klimatu pro Hrádek nad Nisou CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TAJGA Váňová Stanislava.
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Přírodní společenstva v České republice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Klimatická změna v reálném světě
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Vegetace a sníh.
Přírodní společenstva v České republice: LES
9 BIOMY.
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
1. Hodina Úvod do předmětu
Ing. Tauber René , Výzkum a poradenství v lesnictví
Předpokládané dopady klimatické změny na lesy v příštích desetiletích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Změny klimatu a adaptace stromů na ně

Vysvětlení některých pojmů Aklimatizace – otužování – ontogenetické přizpůsobení se jedince prostředí Adaptace – fylogenetické (dědičné) přizpůsobení se měnícímu se prostředí dlouhodobým vývojem Rezistence – odolnost vůči změně Rezilience – pružnost (schopnost návratu do určitého stravu) Tolerance - snášenlivost

Možné příčiny změny klimatu Přirozený přírodní cyklus Působení člověka - zvyšování koncentrace některých látek (CO2, NOx, přízemní ozon, ...) - odlesňování v tropických oblastech

Důsledky změny klimatu Zvyšování průměrné roční teploty Časové a místní změny rozložení srážek Zvýšený výskyt extrémních jevů Zvyšující se riziko hmyzích kalamit Nárůst koncentrace skleníkových plynů

1) Zvyšování průměrné roční teploty má za následek Prodloužení vegetačního období (možnost vyšších přírůstů) Posun vegetační pásmovitosti (zvýšení horní hranice lesa) Změny druhového složení porostů

2) Časové a místní změny rozložení srážek Pokles úhrnu srážek za vegetační období (sucho) možná adaptace: úprava jejich kořenových systémů, změny intenzity otevírání a zavírání průduchů, vyšší produkce kutikuly a trichomů Doporučení: preferovat jehličnany s tolerancí vůči suchu a jejich výsadba ve větších rozestupech. Navrhují se proto programy na zvýšení tolerance sazenic vůči suchu v lesních školkách

3) Zvýšený výskyt extrémních jevů Sucho Záplavy Požáry Sníh a námraza (zúžení koruny, změna úhlu nasazení větví,…) Časné a pozdní mrazy Vítr (př. Slovensko, Skandinávie)

4) Zvyšující se riziko hmyzích kalamit Je to způsobeno v důsledku zvýšení sucha a teploty či avizovaných extrémních jevů Jak říká klasik – „Co má rád kůrovec nemá rád smrk“ adaptační opatření = a to zkrácená doba obmýtí a pravidelné probírky pro dosažení větších rozestupů

5) Změna koncentrace některých složek atmosféry CO2 a Nox – podíly těchto látek se zvyšují což má pozitivní účinky na lesní porosty – zvýšení přírůstů (za předpokladu že ostatní faktory nejsou v nedostatku = Liebigův zákon minima)

Co můžeme očekávat v budoucnosti? Ze studia změn rozšíření rostlin v reakci na zásadní klimatické změny v minulosti vyplývá, že rostliny reagují převážně migrací a nikoliv genetickou adaptací Proto se předpokládají některé změny v porostech a ekosystémech ČR Mezi tyto změny se spadá například:

Budoucnost Druhové změny v lesních porostech ve prospěch listnatých dřevin

Budoucnost Ústup až zánik alpínského stupně v ČR

!Budoucnost! Zvýšení podílu hlavonožců z eko-organizací v lesích (chobotnice) = nárůst škod v lesích

Děkujeme za pozornost a někdy zase na viděnou Autoři :Martin Baláš a Václav Nejman