ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Advertisements

VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Planeta Země.
Šablony geologie 22. Vznik a stavba země
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Merkur planeta.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Země.
Př_165_Geologie_Vznik a stavba Země
Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země
HISTORIE ZEMĚ.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Jupiter.
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
VENUŠE ZAKLADNÍ INFORMACE:
Václav Hlavinka 1.L Země.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Planeta Země.
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
STAVBA ZEMĚ.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Planeta Země jako součást
Země je třetí planeta sluneční soustavy, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Sluneční soustava.
M ě s í c.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Neptun.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
MĚSÍC.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Saturn.
Merkur BARBORA Nováková.
Planeta nejblíže Slunci
Země – modrá planeta.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Saturn.
PLANETA ZEMĚ.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela Planeta Země ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela

Obsah Země Vznik Fyzikální charakteristika (tvar Země, geologické složení, vnitřní stavba) Oběžná dráha Měsíc

Země třetí planeta od Slunce (zároveň největší terestrická planeta v soust. a jediné planetární těleso) jediná planeta v naší soustavě, kde je potvrzen život obíhá kolem Slunce po téměř kružnicové dráze s velmi malou excentricitou

Země Země jako domovský svět lidstva má mnoho názvů v závislosti na národu (nejznámější název např. z latiny Terra, Tellus či z řečtiny Gaia) Země je dynamickou planetou, která se skládá z jednotlivých zemských sfér Jedná se o nedokonalou kouli s poloměrem 6378 km

Vznik Země vznikla podobně jako ostatní planety slunečního systému asi před 4,6 mld. let akrecí z prachoplynného disku, jenž obíhal kolem rodící se centrální hvězdy. Srážkami prachových částic se začala formovat malá tělesa, která svou gravitací přitahovala další částice a okolní plyny.

Fyzikální charakteristika Země má kamenitý povrch, oproti Jupiteru a Saturnu, kteří jsou tvořeni převážně plynem. Má největší povrchovou gravitaci s nejsilnější magnetickým polem a nejrychlejší rotací.

Fyzikální charakteristika V současnosti je to také jediná planeta, na které je možné pozorovat aktivní deskovou tektoniku Desková tektonika je komplexní vědecká teorie zabývající se dynamickým vývojem systému tektonických desek na povrchu Země v návaznosti na procesy a strukturu zemského pláště.

Tvar Země Poloměr Země je skoro 6,5 tisíce kilometrů, z čehož plyne relativně malá křivost povrchu. Zakřivení způsobená geologickou aktivitou jsou mnohem výraznější než zakřivení vzniklá v důsledku kulatostí lidé se díky tomu ve starověku domnívali, že Země je celkově plochá.

Geologické složení Země je vnitřně diferencována na vnější křemíkovou pevnou kůru a vysoce viskózní plášť. Z jádra se neustále uvolňuje značné množství akumulovaného tepla.

Geologické složení Mnoho hornin, z nichž je zemská kůra tvořena, se vytvořilo před méně než 100 milióny let. Nejstarší známé žíly minerálů jsou 4,4 miliardy let staré, což znamená, že Země měla pevnou kůru přinejmenším po tuto dobu.

Vnitřní stavba Zemské těleso se skládá z několika vrstev tzv. geosfér, které na sebe volně navazují. Liší se od sebe složením, hustotou, tlakem a teplotou.

Vnitřní stavba Zemské jádro : -Dělí se na dvě části v podobě pevného vnitřního jádra s poloměrem ~1250 km a tekuté vnější jádro o poloměru ~3500 km. Zemský plášť : -Je to jedna z vrstev Země, shora vymezená zemskou kůrou a zespodu zemským jádrem. Zemská kůra : -Tloušťka zemské kůry kolísá od 5 do 70 km v závislosti na místě, kde se nachází.

Oběžná dráha Země oběhne Slunce za 365,256 průměrných slunečních dní (1 siderický rok). Rychlost oběhu Země je v průměru asi 30 km/s. Ze Severního pólu lze vidět pohyb Země, jejího měsíce a její rotace kolem osy všechny proti směru hodinových ručiček.

Měsíc Měsíc či též Luna je relativně velké terestrické těleso. Je to přirozený satelit Země. S výjimkou Plutova Charona je to v poměru k velikosti planety největší měsíc ve slun. soust. Gravitační síly mezi Zemí a Měsícem způsobují na Zemi příliv a odliv.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9B http://www.base-universe.estranky.cz/clanky/planeta-zeme.html http://www.astrolife.cz/?p=10624 Fyzika pro 9. ročník základní školy; Prometheus ISBN 80-7196-032-2 Dostupné k 1.5.2012

Děkuji Vám za pozornost