I. Konference PRVOUK P 15 Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání Pedagogika I Garant: Prof.PhDr.Vladimíra Spilková,CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Hodnocení efektivity výuky z pohledu pedagogiky
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Program PRVOUK P15 ŠKOLA A UČITELSKÁ PROFESE V KONTEXTU ROSTOUCÍCH NÁROKŮ NA VZDĚLÁVÁNÍ 1. Konference PRVOUKu, Praha, Pedagogická fakulta UK, 5. dubna.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
katedra pedagogiky PedF UK
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Program PRVOUK Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání oblast Filologie a jejich didaktiky Martina ŠMEJKALOVÁ Katedra českého.
Kulatý stůl – Centrum školského managementu PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
XII. ročník konference ČAPV
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Jiří HAVEL - Jana KRATOCHVÍLOVÁ Katedra primární pedagogiky PdF MU
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Postavení pedagogiky mezi vědami
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Šablony OP VVV a podpora nadání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Návrhy na Individuální projekty ostatní v rámci OP VK v gesci odboru předškolního, základního a základního.
Obecná didaktika ÚVOD.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

I. Konference PRVOUK P 15 Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání Pedagogika I Garant: Prof.PhDr.Vladimíra Spilková,CSc.

PRIORITNÍ ANGAŽMÁ TÝMU Oblast 1 - Proměna školního vzdělávání a nové nároky na učitele, jejich pregraduální přípravu a celoživotní profesní rozvoj Oblast 2 - Efektivita školní výuky - nové obsahy, metody a organizační formy práce učitelů a žáků, didaktické inovace

Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Nové poznatky - studie k proměnám U profese, profesionalizaci učitelství a UV, k pojetí profesních kompetencí, ke koncepci personalizace ve výuce s důsledky pro vymezení profesionality U a pro přípravu učitelů, ke konstruktivistickému a reflektivnímu modelu UV, k inovacím ve výuce obecné a oborových didaktik s důrazem na systematickou spolupráci mezi těmito disciplínami Výzkumná data - současní učitelé a studenti učitelství - názory, postoje a profesní přesvědčení, připravenost na kurik.reformu, vzdělávací potřeby

Personální zajištění Prof.Z.Helus - garant psychologických aspektů - personalizace ve výuce,UV, profesionalizace učit. Doc.J.Slavík - garant integrace obecné a oborových didaktik - teorie, výzkum, vývoj KPPG: doc.R.Wildová, prof.V.Spilková, doc.J.Uhlířová, dr.A.Tomková, dr.J.Stará, dr.S.Koťátková, dr.J.Kargerová, dr.H.Hejlová, doc.E.Opravilová, dr.T.Krčmářová, dr.J.Voda, dr.N.Mazáčová, doc.R.Marušák (13) Doktorandi: B.Loudová, P.Koukalová, P.Dolejšková, M.Bártová, N.Bravená, J.Pivarč, K.Horáčková, M.Velechovská, A.Novotná, L. Whitcroft

Rozvoj vědních oblastí Tematické zaměření (1) Teorie a výzkum učitelské profese a učitelského vzdělávání - Pedeutologie (2) Primární pedagogika (3) Předškolní pedagogika (4) Srovnávací pedagogika (5) Metodologie pedagogického výzkumu

(1) Učitelská profese a učitelské vzdělávání - teorie, výzkum, vývoj CÍLE Teorie a výzkum UP, zejm. proměn učitelské profese v kontextu kurikulární reformy, profesionalizace,zvyšování kvality a expertnosti U Tvorba a ověřování strategií podpory profesionalizace učitelství – zejm. systém podpory profesního rozvoje U/karierní systém (profesní standard jako jádro systému), teoretický model mentoringu v učitelství (s využitím komparativních analýz), koncepce mentoringu vhodná pro české prostředí

(1) Učitelské vzdělávání - teorie, výzkum, vývoj CÍLE Teorie učitelského vzdělávání - reflektivní model UV; reflektivní/klinické pojetí praxí; model klinické školy založené na intenzivní spolupráci fakulty se školami při přípravě studentů a při podpoře začínajících učitelů (s využitím komparativních analýz, zhodnocení zahraničních zkušeností vzhledem k možnostem využití v podmínkách českého školství); personalizační model zdůrazňující individualizaci učení a osobnostně rozvíjející pojetí vzdělávání; klíčové profesní znalosti a dovednosti v kurikulu UV - vzhledem k požadavkům na U v různých typech a stupních škol koncepce mentoringu v učitelství a ověřování jeho účinnosti (pilotní kurz pro mentory/fakultní učitele pro zkvalitnění vedení studentů na pedagogických praxích, analýza videonahrávek mentorských rozhovorů apod.)

(1)Učitelské vzdělávání - teorie, výzkum a vývoj CÍLE Teorie UV - vytvoření teoretického zázemí pro součinnost obecné a oborových didaktik (jádro profesionalizace) - transdidaktika – rozvoj teorie a operacionalizace pro empirický výzkum Výzkum a vývoj UV - návaznost na VZ a pokračování v systematické činnosti KPPg při zkvalitňování studia (15 let - koncepční teoreticky zdůvodněné a výzkumně doložené přístupy průběžně implementovány do praxe pre i post UV)

(1) Učitelské vzdělávání - výzkum a vývoj Založení inkubačního centra pro integraci didaktik - těžiště v analýze videozáznamů výuky a společné reflexi - rozvoj transdidaktického diskurzu, společně sdílený jazyk; pilotní ověřování vztahů mezi výzkumem a vlivy jeho výsledků na profesionalizaci přípravy U, ověřování strategií propojování teorie a výzkumu s praxí U přípravy - v součinnosti s fakultními školami Ověřování účinnosti reflektivního modelu studia, např. různé podoby klinické praxe, analýza pedagogických portfolií a analýza esejů z hlediska jejich významu pro reflektivní model UV Vytvořit a ověřovat model klinické školy

(1) Učitelské vzdělávání - výzkum a vývoj Ověřování účinnosti koncepce mentoringu v učitelství na vybraných fakultních/klinických školách (pilotní kurz pro mentory/fakultní učitele a jeho vliv na zkvalitnění vedení studentů při pedagogických praxích i na profesní rozvoj U z praxe, analýza videonahrávek mentorských rozhovorů apod.) Vývoj a ověřování evaluačních nástrojů k hodnocení profesních kompetencí studentů v průběhu i v závěru studia - „Rámec profesních kvalit studenta“-formativní a sumativní hodnocení, inovace SZZ - videoukázky, pedagogické situace, portfolio Ověřování modelu akčního učitelského výzkumu, příprava studentů na roli výzkumníka ve třídě

(2) Primární pedagogika Cíle Teorie a výzkum - kladení základů vzdělanosti a rozvíjení osobnosti žáků Zkoumání didaktické transformace obsahu primárního vzdělávání s ohledem na zlepšování kvality výuky s cílem porozumět funkčním souvislostem mezi cíli, obsahem a činnostmi žáka Výzkumy efektivních strategií rozvoje a hodnocení čtenářské gramotnosti - preprimární a primární, výzkum po 10 letech - srovnání výsledků

(2) Primární pedagogika Cíle Výzkumy inovací a efektivity výuky prvouky a vlastivědy a inovací v oblasti cizojazyčné výuky (bilingvní vzdělávání, metoda CLIL) Zkoumání strategií k podpoře individualizace výuky a inkluze, péče o nadané žáky, o žáky se specifickými poruchami učení a chování, o děti ze socio - kulturně znevýhodněného prostředí, děti cizinců.

(3) Předškolní pedagogika Reflexe proměn kurikula předškolního vzdělávání v ČR a jejich srovnání s evropskými trendy Analýza proměn předškolního vzdělávání jako jedné z determinant pregraduální a postgraduální přípravy pracovníků předškolní výchovy (4) Srovnávací pedagogika Analýza zahraničních systémů profesní přípravy učitelů a podpory jejich profesního rozvoje Srovnávání systémů podpory inkluzivního vzdělávání pro děti se sociokulturním znevýhodněním ve vybraných zemích Analýza národních kurikul pro předškolní vzdělávání ve vybraných zemích

(5) Metodologie pedagogického výzkumu Další rozvoj vybraných metodologických přístupů ověřovaných v rámci VZ, např. analýza videozáznamů výuky, konceptová analýza k podpoře reflexe didaktických postupů učitele, design based výzkum učebnic, analýza studentských esejí, obsahová analýza studentských portfolií.

Výstupy, indikátory splnění Publikování teoretických koncepcí a výzkumně ověřených modelů a jejich implementace do praxe UV, 2 monografie a studie v časopisech, tvorba studijních a metodických materiálů Prezentace výsledků empirických výzkumů, studie v časopisech, doktorské práce Mezinárodní projekty,konference,workshopy Archiv výzkumného materiálu - videostudie, eseje, portfolia aj. Doložené zkvalitnění vybraných oblastí studia Návrhy na změny v přípravě U Expertní stanoviska, zejm. pro MŠMT, AK Kvalifikační růst

Výstupy, indikátory splnění - 2013 Vytvoření centra pro integraci obecné a obor.didak. Aktivity v mezinárod. projektu „Teachers Agents of Change“ (2013-2015) Výzkum čtenářské gramotnosti žáků 1.st.ZŠ - sběr dat Habilitace v předškolní pedagogice Komparativní studie - kurikulum předškolního vzdělávání v Evropě Vstupní projekty výzkumů v oblasti primární a předškolní pedagogiky, volba výzkumného designu

Výstupy, indikátory splnění - 2013 RIV Monografie –3 (Spilková; Hejlová a kol.;Uhlířová) Kapitoly v monografii a příspěvky v recenzovaných časopisech (Pedagogika Orbis scholae, Pedagogická orientace) – 9 Mimo RIV Učebnice předškolní pedagogiky (Koťátková, Průcha - přijato v Portálu) Metodické a studijní materiály - 4, sborníky - 5 Vytváření výzkumné databáze, např. videostudie a videoukázky výukových situací - zejm. k tématům individualizace výuky a diferenciace výuky, práce s nadanými žáky a osobnostní a sociální výchovy   

Spolupráce a integrace UVRV - srovnávací pedagogika, VŠ pedagogika, výzkum školy Oborové didaktiky - matem. (VZ), did.české literatury, cizí jazyky aj. SPPG a psychologie - inkluze a individualizace Tým FF UK (VZ)