Zdroje elektrického proudu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. část E L K É E C K I T R O B V O D Y.
Advertisements

Elektrochemické metody – galvanický článek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
ELEKTRICKÝ PROUD.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Sluneční elektrárna.
Elektrický obvod I..
Elektrostatika II Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Elektrický zdroj.
Redoxní děje Elektrolýza
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Vnitřní odpor zdroje.
ZÁKLADY ELEKTRONIKY Veronika VAVRUŠKOVÁ ME4A 2012/2013.
Solární panely g.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ELEKTRICKÉ.
Vznik střídavého proudu sinusoida
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Zdroje elektrického napětí
Generátory elektrického napětí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Třífázová soustava střídavého proudu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZPŮSOBY.
AKUMULÁTOR. AKUMULÁTOR Základní pojmy akumulátoru Schéma postupu výroby akumulátoru Význam akumulátoru Části akumulátoru Základní pojmy akumulátoru.
Základní elektrické veličiny
Ly Dieu Huong Marie Fialová. Cíl Prohloubit si znalosti v oblasti elektrické energie, na které jsme všichni závislí Cesta Výroba vlastních zdrojů.
Galvanické články 2.
Tepelné akumulátory.
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Mgr. Lenka Rohanová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Elektrický proud.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Zdroje elektrického napětí Název školy: Základní škola Brána Nová Paka Autor: Bohumír Včelák Název: VY_32_INOVACE_7_18_FY Téma:Elektrický obvod Číslo projektu:
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
VY_52_INOVACE_05_01_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroje elektrického napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/9 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Zdroje elektrického proudu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Fyzika – Chemické zdroje napětí
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Schematické značky - opakování
Galvanické články.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Zdroje elektrické energie
ELEKTRICKÝ PROUD.
Zdroje napětí Tipy a specifikace.
Výroba elektrické energie
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Transkript prezentace:

Zdroje elektrického proudu Dominika Benešová, Miroslava Breburdová

Účel dodávka elektrické energie pro pohon elektrických strojů a zařízení

Historie Mezopotámie -galvanické zdroje staré tisíce let v podobě podivných nádob Podivné nádoby nalezené v mezopotamských městech jsou podle některých archeologů také galvanickými zdroji elektrické energie – ovšem starými tisíce let. (V jednom bagdádském muzeu je uchováván elektrický článek z období parthské říše (250 př. n.1. 224 n.1.). V nádobě z pálené hlíny asi 18 cm vysoké je umístěn 10 cm vysoký válec z měděného plechu. Železná tyčinka provlečená víčkem válce je ode dna i od víčka měděného válce izolována asfaltem. Někteří vědci se domnívají, že jako elektrolyt pravděpodobně sloužila vymačkaná šťáva z hroznů. Tento zdroj stejnosměrného proudu se mohl používat ke galvanickému pozlacování různých měděných nebo stříbrných nádob, šperků a jiných předmětů. )

Historie Allesandro Volta – 1. funkční zdroj elektrického napětí italský přírodovědec (1745-1827) – sestrojil 1. funkční zdroj el. napětí, je po něm pojmenována jednotka Volt. Jednalo se o galvanickou baterii tvořenou několika sériově zapojenými elektrickými články se zinkovou a měděnou elektrodou. Skládal se z navrstvených stříbrných a zinkových plíšků, proložených plátky kůže, které byly provlhčeny okyseleným roztokem.

Teorie stálý rozdíl el. potenciálů mezi svorkami zdroje = svorkové napětí U = podmínka pro trvalý elektrický proud elektrický zdroj vykonává po zapojení do elektrického obvodu elektrickou práci velikost této práce za jednotku času je elektrický výkon zdroje Trvalý elektrický proud je podmíněn udržováním stálého rozdílu elektrických potenciálů mezi svorkami zdroje - svorkové napětí U. Mezi svorkami zdroje vzniká uvnitř zdroje i vně elektrické pole, jehož siločáry směřují od kladného pólu k zápornému.

Teorie dělení podle výkonu: a) tvrdé zdroje – v krátkém čase mohou dodat velké množství energie bez poklesu napětí b) měkké zdroje – elektrickou energii dodávají pomaleji Podle výkonu lze rozdělit elektrické zdroje na tvrdé zdroje, které jsou schopny v krátkém čase dodat velké množství energie bez poklesu napětí, a měkké zdroje, které dodávají elektrickou energii pomaleji.

Metody zvýšení výkonu elektrických zdrojů chemické (galvanické) články - produkce nízkého elektromotorického napětí => spojování do baterií tvořených několika články sériové zapojení (dvou a více článků) – zvýšení celkového elektromotorického napětí => zvětšení výkonu zdroje, použití: automobilové akumulátory, kapesní svítilny paralelní zapojení (dvou a více článků) – zvýšení celkového elektrického výkonu zdrojů, které jsou schopny dodávat při stejném napětí větší elektrický proud, použití: rozvětvené el.obvody vyžadující velkou hodnotu proudu Chemické (galvanické) články nejčastěji používané běžným spotřebitelem produkují pouze nízké elektromotorické napětí. Proto jsou spojovány do baterií, které jsou tvořeny několika články. Sériové zapojení dvou a více článků má za následek zvýšení celkového elektromotorického napětí. Větším elektromotorickým napětí se dosáhne zvětšení výkonu zdroje, nevýhodou je zvětšení celkového vnitřního odporu.Sériové zapojení zdrojů se uskutečňuje vodivým spojením pólů s opačnou polaritou. Prakticky se používá např. v plochých bateriích (3 suché články = 3 x 1,5 V = 4,5 V), v kapesních svítilnách (sériové zapojení více baterií), v automobilových akumulátorech (6 jednoduchých akumulátorů = 6 x 2 V = 12 V), ap. Paralelním zapojením dvou a více zdrojů se nezvyšuje elektromotorické napětí, ale celkový elektrický výkon zdrojů, které jsou schopny dodávat při stejném napětí větší elektrický proud.Praktické použití paralelního zapojení je v rozvětvených elektrických obvodech, kde se elektrický proud rozděluje do více větví a je třeba, aby celkový elektrický proud dodávaný zdrojem měl dostatečnou velikost.

Teorie Elektrotechnická značka zdroje Jestliže záleží na polaritě zdroje, pak se ve značce u jednotlivých pólů vyznačí + a −. Nezáleží-li na polaritě (např. v obvodu je kromě zdroje zapojena jen žárovka), není nutno + a − vyznačovat.

Rozdělení zdrojů podle principu vzniku elektrické energie chemické zdroje (galvanické články) mechanické zdroje (elektrodynamické) - dynamo, alternátor tepelné zdroje - termočlánek fotoelektrické zdroje – fotoelektrický článek palivové články fyziologické zdroje - elektroplaxy Zdroje se rozdělují podle výchozí energie, která se v nich přeměňuje na energii elektrickou

Chemické zdroje (galvanické články) využívá se chemická energie uvolněná při chemické reakci kovových elektrod s vodivou kapalinou (elektrolyt). jednorázové x dobíjitelné Jednorázové (po spotřebování energie se nedá napětí obnovit) – např. salmiakový článek a alkalický článek Dobíjitelné (po spotřebování energie se dají opětovně nabít) - olověný akumulátor, alkalický akumulátor

Mechanické zdroje (elektrodynamické) Dynamo mechanické zdroje (elektrodynamické) – jsou točivé elektrické stroje sloužící k přeměně mechanické energie na energii elektrickou. Přeměňují mechanickou energii z rotačního pohybu hnacího stroje ( např. motoru automobilu) na elektrickou energii ve formě stejnosměrného proudu (dynama) nebo střídavého proudu ( alternátory ) vyváděného do zařízení elektrického rozvodu.

Mechanické zdroje (generátory) Alternátor Alternátor nahradil u moderních automobilů dříve používaná dynama – úspora na váze jak alternátoru, tak i příslušných vodičů elektrických obvodů

Tepelné zdroje – termočlánek (termoelektrický článek) je používán především jako snímač teploty malý výkon Využívá termoelektrický jev (Seebeckův jev): spojíme-li dva různé kovové vodiče do uzavřeného obvodu, přechází část elektronů z jednoho kovu do druhého a na rozhraní se objeví malé kontaktní napětí, které závisí na teplotě spoje. Tyto zdroje (spoje) jsou v obvodu dva. Pokud mají stejnou teplotu, účinek jejich kontaktních napětí se ruší. Jestliže je mezi oběma spoji udržován rozdíl teplot, rovnováha se poruší a obvodem prochází elektrický proud. Termočlánek je používaný především jako snímač teploty. Může být případně používán také jako spolehlivý zdroj elektrického proudu, ale jeho energetická účinnost a výkon jsou malé.

Fotoelektrické zdroje – fotočlánek (sluneční článek) fotočlánek využívá energii elektromagnetického záření (světla) Využívá energii elektromagnetického záření (světla) dopadající na vhodně upravenou vodivou destičku z polovodiče. Záření vhodné vhodné frekvence může z destičky uvolnit elektrony (nastává tzv. fotoefekt).Tyto fotočlánky se sestavují do slunečních baterií (tzv. solárních panelů).

Palivové články Perspektivní a ekologický zdroj energie pro automobily Článek sestává ze dvou elektrod- anody a katody. Na anodu se přivádí palivo, v našem případě vodík. Za přispění katalyzátoru zde dochází k jeho oxidaci. Atomy vodíku se zbavují elektronů z valenční sféry a uvolněné elektrony, představující elektrický proud, se vnějším obvodem pohybují ke katodě (červený blesk). Na katodu se přivádí okysličovadlo. Často se využívá kyslíku, obsaženého ve vzduchu. Dochází k redukci. Atomy okysličovadla volné elektrony přijímají, za současné reakce s kladnými ionty, které k ní pronikají elektrolytem. Pokud se vnější obvod se zátěží přeruší, probíhající chemické reakce se z důvodu deficitu elektronů zastaví. Odpadním produktem je, v závislosti na pracovní teplotě článku, voda či vodní pára. Pracovní napětí palivových článků je nízké, asi 1 V, a proto se z článků sestavují baterie, které vedle článků obsahují i přídavná funkční zařízení (přívod, odvod, tepelný režim atd.).

Fyziologické zdroje - elektroplaxy Parejnok elektrický – výboj dosahuje napětí až 300 V a intenzity proudu 7 až 8 A Potravu loví pomocí svého elektrického orgánu, který kořist omráčí. Tento orgán, který je složen ze svalových článků, má ukryt v přední části trupu tvarem se podobá páru ledvin. Jednotlivá svalová vlákna jsou přeměněna v elektrické články zvané elektroplaxy, kterých má mnoho. Napětí samostatného článku je nepatrné (cca Ue = 0,15V), avšak po sečtení všech článků dosahuje výboj napětí až 300 V a intenzity proudu 7 až 8 A.

Fyziologické zdroje - elektroplaxy Paúhoř elektrický – 700 000 mikrozdrojů (elektroplaxů) Elektrické napětí je stejně jako u parejnoka vytvářeno v elektroplaxách. Tělo paúhoře obsahuje přibližně 700 000 elektroplaxů.