Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Advertisements

Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Ústav pedagogických věd
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Prezentace na Vědecké radě Pedagogické fakulty MU 18. ledna 2011.
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
 je systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
dotazníkové šetření na vysokých školách
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Fakulta zdravotnických studií
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Studijní program Ekonomika a management
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ KATEDRA FRANCOUZSKÉHO JAZYKA A LITERATURY DNE 15. LEDNA 2011.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Úvod do speciální pedagogiky Mgr. Dana Brožová.  katedra SP, Poříčí 9 (1. patro, dveře č.104)  konzultační hodiny: úterý 14,30 – 15,30 hodin čtvrtek8.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Fakulta zdravotnických studií
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Ostravská univerzita (1991 → )
KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Bakalářské STUDIUM
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Fakulta zdravotnických studií
4. Pedagogika sportu v systému věd
Seminář ke speciální pedagogice 1
PhDr. Lenka Gajzlerová Úvodní hodina.
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
Pedagogika jako vědecká disciplína
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
ověřování profesionální připravenosti
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Studijní program Ošetřovatelství
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Podpora výchovných poradců 2018
Základní pojmy speciální pedagogiky
Doktorský studijní program Speciální pedagogika
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU Brno 2009

Nové trendy ve vzdělávání Změny v českém školství po roce 1989 – nový školský zákon 361/2004 Sb. Inkluzivní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami je možná ve všech školách a školských zařízení Změny v přípravě učitelů a speciálních pedagogů na pedagogické fakultě Boloňský proces na univerzitě – bakalář, magistr, doktor

Studijní programy Studijní program forma bakalář Navazující magistr Učitelství pro základní školu, střední školu (prezenční a kombinované studium) Speciální pedagogika Kombinace dvou oborů pro učitele (jeden je speciální pedagogika) (prezenční a kombinované studium) Speciální pedagogika pro učitele Speciální angragogika

Speciální pedagogika Vzdělávání speciálních pedagogů (učitelů se speciální pedagogikou) pro speciálně pedagogickou činnost V inkluzivních mateřských školách Ve školách pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami V základních školách speciálních V pedagogicko-psychologických poradenských službách V sociálních službách a ve zdravotnictví

Profil absolventa Vymezení znalostí a dovedností Všeobecné základy Speciálně-pedagogické základy Specializace ve speciální pedagogice Získání kompetencí ke vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (podle zákona o vzdělávání pedagogických pracovnících č. 563/2004 Sb.)

Struktura bakalářského studia Speciálně pedagogické základy Úvod do speciální pedagogiky Základy speciálně pedagogických disciplín Inkluzivní pedagogika Speciálně-pedagogická diagnostika Psychopatologie a patopsychologie Medicínská propedeutika Specializace – výběr ze dvou specializací

Specializace A Specializace B Specializace 1 pschopedie Specializace 1 logopedie Specializace 2 surdopedie Specializace B Specializace 1 pschopedie Specializace 2 somatopedie

Specializace C Specializace D Specializace 1 psychopedie Specializace 2 oftalmopedie Specializace D Specializace 1 psychopedie Specializace 2 etopedie

Struktura magisterského studia Speciálně pedagogický základ Metodologie Patopsychologie Specifické poruchy učení Specializace 1 Specializace 2

Specializace 1 Didaktika pro vyučování žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Pedagogika dospělých a seniorů

Specializace 2 Logopedie a surdopedie Surdopedie se znakovým jazykem Edukace žáků s mentálním postižením Edukace žáků s těžkým postižením a souběžným postižením více vadami Edukace žáků s poruchami chování

SWOT analýza Příznivé Nepříznivé Silné stránky Slabé stránky Strukturované studium rozmanitost nabídky studijních oborů Snižující se počet studentů, kteří si volí učitelství pro ZŠ nebo SŠ Dobré personální zabezpečení oboru Závislost na počtu studentů na kombinaci dvou oborů Optimální věková struktura odborných asistentů s aktivní znalostí cizích jazyků AJ, VV – převis studentů NJ, TeIV – dostatek studentů RJ, FJ, M – nedostatek studentů Velmi dobrá publikační činnost akademických pracovníků Nástroje Přehledné, aktuální a funkční internetové stránky - Rozšíření akreditace na kombinované studium www.ped.muni.cz/wsedu Jednooborové studium spec. ped. Nabídka nových oborů spec. ped.

SWOT analýza Příznivé Nepříznivé Příležitosti Hrozby Vybudování konkurence schopného oboru spec. ped. se zaměřením na inkluzivní vzdělávání Úbytek studentů – je klesající populační křivka Začlenění předmětu spec. ped. do vzdělávání učitelů ZŠ a SŠ na PdF, FI, PřF, FSpS Ekonomická dostupnost pro české studenty v zahraničí Rozšíření počtu pedagogických fakult v ČR Akreditace DSP speciální pedagogika Nárůst kateder spec. ped. na PdF Habilitační řízení a jmenovací řízení profesorem v oboru spec. ped. Nástroje Úspěšnost v získávání grantů Vybudování konkurence schopného oboru spec. ped. v ČR a v zahraničí VZ speciální potřeby žáků v kontextu RVP ZV 2007 - 2013 Spolupráce s univerzitami v ČR a v zahraničí

Strategické cíle Pokračovat v budování konkurence schopného oboru speciální pedagogika Vybudovat výzkumný institut inkluzivního vzdělávání Výběr talentovaných studentů pro DSP spec. ped. Pokračovat v internacionalizaci studia oboru spec. ped. Propagace oboru spec. ped. na internetových stánkách v AJ na mezinárodních sympoziích a konferencích v odborných publikacích v AJ Prohlubovat vztahy s univerzitami v ČR a v zahraničí